Sunt putine locuri pe lumea aceasta precum Sicilia si nu vorbesc despre
acea insula masacrata de mafie si mai ales de politica si medii, vorbesc de
adevarata Sicilie, acel loc unde oamenii sunt mult mai ospitali decat in nordul
Italiei, acel loc care miroase a mare, citrice si mirodenii.Despre locul care
are mare si munte, istorie si modernism si totodata o enogastronomie de
exceptie. Cand vorbesti despre gastronomie in Sicilia, incepi de fapt o
drumetie in drumetie care te duce inapoi in negura vremurilor. Vei incepe sa
intalnesti feluri de mancare unice care dezvaluie prospective ale timpului si
care iti sugereaza imagini si locuri ca intr-o poveste. Gastronomia insulei
este bogata in produse parfumate, gusturi care sunt precum pozitia geografica a
Siciliei: un delicios echilibru intre cer si pamant, intre mare si pamant. O
cultura gastronomica inscrisa in traditia mediteraneana cu o multitudine de
produse unice prin mirodenii si parfumuri care isi aduc marturia asupra
faptului ca insula de secole intregi s-a gasit in centrul atentiei popoarelor
de pretutindeni. Multele dominatii au lasat in urma lor monumente si ruine care
ne vorbesc despre splendoarea trecutului lor magnific care au marcat profund
peisajul prin culturi aduse si semanate in modus vivendi-ul local pe care le
regasim si astazi in Sicilia mai ales in istorie si gastronomie. Un asemenea
trecut, atat de bogat nu putea sa nu lase mostenire aceasta panorama plina de
marturii, iar gastronomia nu este mai prejos. Despre traditia gastronomica
siciliana nu se poate vorbi ca despre o entitate unica: diversitatea creata de
catre diferitele influente culturale s-au incrucisat cu cele determinate de
diversitatea dintre gastronomia de pe coasta si cea din interiorul insulei.
Doua lumi inca foarte indepartate si astazi la fel ca in Insulele Sardiniei.
Si-atunci gandindu-ne la traditia gastronomica siciliana este ca si cand ne-am
imagina o masa multicolora: culori puternice iar langa acestea, culori neutre
si sterse, un joc de apeluri si trimiteri sugestive, mai mult decat
descifrabile.
Mai intai de toate in gastronomia siciliana exista o varietate foarte mare
de paine in functie de zone si de ceea ce ofera ele ca ingrediente. Paine cea
mai cunoscuta in insula este cea numita in dialect sicilian ‘’pane cunsato’’,
adica paine condimentata care se consuma calda; apoi ‘’pane ca’meusa’’, o paine
traditionala care contine splina si care se vinde pe toate tarabele din
Palermo. Familiaritatea cu produsele naturale si cu simplitatea, sunt inca
astazi o caracteristica a gastronomiei din partea orientala a insulei, leaganul
Magnei Grecii. Sunt usor de gasit analogii cu bucataria din interiorul insulei,
marcata de obiceiuri taranesti caracterizate de folosirea masiva a legumelor si
a zarzavaturilor iar vinetele sunt un exemplu semnificativ deoarece sunt
folosite cvasi in orice, incepand de la aperitive la pastele fainoase, la
garnituri si pana la faimoasa ‘’parmigiana di melanzane’’. Produsele din
pastorit stau la loc de frunte, in timp ce consumul de carne este o exceptie de
cele mai multe ori rezervata sarbatorilor. Carnea in insula este de cele mai
multe ori preparata la gratar iar carnurile cele mai uzate sunt carnea de porc
dar cel mai mult carnea de oaie.
In partea occidentala a insulei, parte profund marcata de influenta araba
si de traditiile imparatesti, gastronomia devine foarte bogata, cautata si
plina de contraste neobisnuite. De la austera simplitate a templelor grecesti, ajungem
la rafinatetea bucatelor din ‘’1001 nopti’’ a unui Palermo arabesc si excesul
unei arhitecturi a cladirilor baroce. Ca exemplu este ‘’caponata de vinete’’
sau ruloul de carne umplut cu jambon si oua, rulourile palermitane care contin
pesmet, stafide, muguri de pin, branza, ceapa si foi de dafin.Asadar, o
diferenta radicala fata de bucataria italiana cunoscuta pentru gusturile sale
simple si asta tocmai datorita influentelor orientale. Aceste bucate complexe
aveau odinioara rolul de a face parada bogatiei. Nu lipseste insa in marile
orase nici bucataria de inspiratie populara precum bucatarioarele de strada,
cuptoarele sau tarabele unde gasim tot felul de minunatii precum painisoare de
toate felurile, ceapa argintie la cuptor sau blinele. Dar intorcandu-ne la
influentele istorice si la arabi, acestora se datoreaza introducerea
citricelor, a zaharului, scortisoarei, sofranului si a orezului in bucataria
traditionala altfel decat in nordul Italiei si aici este de ajuns sa ne gandim
la ‘’arancini’’ , un fel de chiftelute din orez, umplute cu ragout din carne,
mazare si branza. Acestia au ajuns in timp un soi de emblema a gastronomiei
siciliane si va garantez ca nu exista ‘’arancini’’ mai buni pe lumea aceasta
decat la Catania sau satucele din imprejurimi. Dar sa vorbim de ingredientul
principal al gastronomiei siciliene: pestele. Am batut insula in lung si in lat
si fiind amanta a pestelui de mare, as fi fost in stare sa mananc peste de 3
ori pe zi. In traditia populara, pe primul loc este tonul insa in toate
colturile insulei se folosesc sardinele si hamsiile in nenumarate feluri, de la
marinat crud la preparat pentru sosul pastelor fainoase sau felul doi. Apoi
ajungand in zona Messina, regele este pestele spada care acolo se prepara sau
pur si simplu la gratar cu un sos din ulei de masline si suc de lamaie sau ‘’alla
ghiotta’’, adica reteta lacomului care se prepara cu ceapa, rosii, masline si
capere. Acelasi peste spada in zona Trappani se prepara cuscus sau cum este
numit local ‘’cuscusu’’, o versiune insulara a cuscusului de origine maghrebian
pe baza de peste.
O atentie deosebita merita produsele de patiserie care in Sicilia fac parte
din obiceiurile cotidiene, parfumul acestora fiind in aer oriunde te-ai duce,
precum parfumul rozmarinului, a feniculului salbatic sau al oreganului
proaspat. Pintre dulciurile cele mai faimoase sunt fructele ‘’martorana’’,
dulciuri colorate natural si obtinute din pasta de migdale. Acestea au fost
inventate intr-o manastire palermitana a carui nume le poarta acestea. Dar sa
nu uitam faimoasele dulciuri siciliene care si-au castigat in timp un renume la
nivel mondial si aici as aminti: ‘’cassata siciliana, cannoli, pignoccata,
biancomangiare’’ si bine inteles delicioasele granite si multitudinea de
inghetate. Cea mai buna granita pe care am savurat-o in Sicilia, se gaseste in
piata centrala de pe culmea Taorminei,granitele traditionale fiind cele din
cafea, lamaie, migdale sau fistic, aurul verde al insulei insa in carti gasim
ca si granita rafinata, cea din iasomie care era preparata odinioara la nunti
ca digestiv intre felurile de mancare; iar daca doriti sa gustati inghetata de
Maestru, mergeti in Palermo pe bulevardul principal si veti avea ocazia sa
degustati pana si inghetata preparata din vinete, rosii, spanac sau ardei. Si
iata ca ajungem la vinuri si distilate si nu putem sa nu amintim de distilatul
din fistic, mandarine, petale de trandafiri sau faimoasa Marsala. La capitolul
vin, imi este foarte greu sa spun care este cel mai bun si asta pentru ca pe
durata sederii mele nu am degustat nici macar un vin despre care sa pot scrie
ca nu a fost bun. Voi aminti doar de Corvo, Etna Rosso, Nero d’Avola, Passito
di Pantelleria,Cerasuolo di Vittoria, Marsala, Moscato di Noto si Malvasia
delle Lipari.
Am ajuns la sfarsitul acestei calatorii gastronomice de astazi si sper sa
fi reusit sa va fac parte a povestii pentru ca la randu-mi, fantezia m-a condus
din nou pe stradutele traditionale din Palermo, in minunatia palatelor arabesti
si in satucele traditionale unde inca mai vezi pe ici pe colo femei cu capul
acoperit sau bunici care inca poarta pe cap faimoasele ‘’coppole’’ dar stati
linistiti, pe acele stradute nu am
intalnit mafia ci oameni normali si foarte ospitali, asa cum suntem si noi
romanii, oameni care doresc sa isi impartaseasca povestile si traditiile la un
pahar bun de Malvasia.
Pentru cei care sunt amanti de vacante enogastronomice si culturale,
Sicilia este unul dintre acele locuri unde va puteti rasfata printre miresmele
traditionale ale insulei, un loc pe care nu il veti uita niciodata.
© 2014
Gabriella Pascaru Bisi All Rights Reserved
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu