Aceasta reteta isi are originea in Insulele Sardiniei, la munte. Nu se stie cu precizie din ce perioada este insa toate persoanele in varsta pe care le-am intrebat, mi-au spus ca isi aduc aminte de acest fel de mancare din copilarie sau ca au invatat sa o pregateasca de la bunici.
Ingrediente:
500 gr hribi si galbiori
proaspeti ( daca folositi ciuperci congelate, scoateti-le din congelator cu o
seara inainte, lasati-le sa se scurga foarte bine si apoi uscati-le intr-un
stergar curat de bucatarie ).
300 gr faina de malai
50 gr de smantana de
gatit
120 gr de unt
Ulei extravirgin de
masline
120 gr parmezan ras sau
branza pecorino sardo
Usturoi
Patrunjel verde
Sare si piper
Preparare:
Curatam ciupercile, le
feliem si le tragem la tigaie cu ulei, patrunjel si usturoi tocat marunt si condimentam
cu sare si piper. Le inabusim timp de cca 15 minute la foc mic, dupa care
adaugam smantana si dam la o parte de pe foc.
Punem apa cu sare la
fiert intr-o oala cu peretii grosi sau intr-un ceaun si pregatim mamaliga.Cand
s-a racit un pic, vom forma din mamaliga, cosulete cu mana uda ca sa nu se
lipeasca mamaliga. Formam atatea cosulete cate ne ies din mamaliga, apoi le
asezam pe o tava unsa cu unt, in mijlocul fiecareia umplem cu ciupercile
pregatite si presaram cu mult parmezan ras sau branza pecorino sardo si le dam
la cuptor timp de 10 minute cca.
Sunt delicioase si
foarte usor de preparat. Reteta originala sardiniana este doar cu hribi,
deoarece in insula nu se gasesc galbiori insa am incercat odata sa imbin gustul
tare al hribilor cu gustul delicat al galbiorilor, mi-a placut si am continuat
sa le pregatesc in felul acesta. Aceste cosulete se pot prepara cu orice
umplutura sau pur si simplu cu sos pentru paste fainoase si parmezan. Pe timp
de iarna, deasupra umpluturii se pot rupe oua inainte de a baga cosuletele la
cuptor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu