vineri, 2 mai 2014

Cosulete din mamaliga cu hribi si galbiori



Aceasta reteta isi are originea in Insulele Sardiniei, la munte. Nu se stie cu precizie din ce perioada este insa toate persoanele in varsta pe care le-am intrebat, mi-au spus ca isi aduc aminte de acest fel de mancare din copilarie sau ca au invatat sa o pregateasca de la bunici.
Ingrediente:
500 gr hribi si galbiori proaspeti ( daca folositi ciuperci congelate, scoateti-le din congelator cu o seara inainte, lasati-le sa se scurga foarte bine si apoi uscati-le intr-un stergar curat de bucatarie ).
300 gr faina de malai
50 gr de smantana de gatit
120 gr de unt
Ulei extravirgin de masline
120 gr parmezan ras sau branza pecorino sardo
Usturoi
Patrunjel verde
Sare si piper

Preparare:
Curatam ciupercile, le feliem si le tragem la tigaie cu ulei, patrunjel si usturoi tocat marunt si condimentam cu sare si piper. Le inabusim timp de cca 15 minute la foc mic, dupa care adaugam smantana si dam la o parte de pe foc.
Punem apa cu sare la fiert intr-o oala cu peretii grosi sau intr-un ceaun si pregatim mamaliga.Cand s-a racit un pic, vom forma din mamaliga, cosulete cu mana uda ca sa nu se lipeasca mamaliga. Formam atatea cosulete cate ne ies din mamaliga, apoi le asezam pe o tava unsa cu unt, in mijlocul fiecareia umplem cu ciupercile pregatite si presaram cu mult parmezan ras sau branza pecorino sardo si le dam la cuptor timp de 10 minute cca.
Sunt delicioase si foarte usor de preparat. Reteta originala sardiniana este doar cu hribi, deoarece in insula nu se gasesc galbiori insa am incercat odata sa imbin gustul tare al hribilor cu gustul delicat al galbiorilor, mi-a placut si am continuat sa le pregatesc in felul acesta. Aceste cosulete se pot prepara cu orice umplutura sau pur si simplu cu sos pentru paste fainoase si parmezan. Pe timp de iarna, deasupra umpluturii se pot rupe oua inainte de a baga cosuletele la cuptor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu