joi, 1 mai 2014

Flan de feniculi



Aceasta reteta se trage din negura vremurilor minunatei Toscane.Documentele gastronomice existente, atesta faptul ca aceasta reteta era prezenta intr-o faimoasa carte de bucate pe la sfarsitul anului 1500.  Este o reteta delicioasa, cu gust delicat si este potrivita atat ca aperitiv servit rece cat si fel principal. Atentie: cei mai gustosi feniculi sunt cei cu o forma bombata. Nu achizitionati feniculii decat daca sunt foarte proaspeti, crocanti si stralucitori pe dinafara !
Ingrediente pentru 4 persoane

·         1 kg de feniculi
·         40 de linguri de faina
·         80 gr de unt
·         ½ l de lapte proaspat
·         4-5  linguri de pesmet
·         200 gr de parmesan
·         Ulei extravirgin de masline
·         Nucsoara macinata, piper negru, sale

Preparare

Curatam si spalam feniculii, ii taiem pe jumatate si ii fierbem timp de cca 40 de minute in apa sarata.Ii scurgem bine de apa, apoi ii uscam intr-un stergar curat de bucatarie.Ii feliem si ii condimentam cu sare, piper si putin ulei extravirgin de masline.Acum vom prepara sosul Besciamel la foc foarte mic din 40 gr de unt, faina cat sa devina un sos dens si adaugam apoi usor, usor laptele.Atentie sa nu se formeze cocoloase. Condimentam cu sare, piper si nucsoara macinata proaspat si amestecam continuu pana cand se ingroasa bine.Dam la o parte de pe foc si lasam sosul Besciamel sa se raceasca.

Cand este gata sosul Besciamel, eu adaug un pliculet de sofran care ii va da o culoare frumoasa dar si acel gust caracteristic si unic.

Intre timp ungem o tava cu unt si o presaram cu pesmet si incepem sa preparam straturile flanului: asezam in tava un strat de feniculi feliati, acoperim cu sos Besciamel, presaram cu parmezan. Continuam cu straturile pana cand se termina ingredientele iar deasupra presaram abundent cu pesmet si stropim cu ulei extravirgin de masline. Vom pune tava in cuptor preincalzit la 180 de grade timp de cca. 40 de minute. Inainte de servire, lasam timp de 10 minute sa se raceasca usor.
Excelenta abinarea cu un vin rosé sec.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu