sâmbătă, 28 iunie 2014

Pasiune de vara




 Acest tort in traditia familiei mele era nelipsit la masa Pascala si apoi era preparat pe parcursul verii, fiind foarte usor, racoritor si in acelasi timp considerat un tort elegant. Va va lua cateva ore prepararea acestuia insa merita. Ceea ce este foarte important pentru a obtine un tort delicios, este respectarea tuturor pasilor din reteta de mai jos.

Ingrediente pentru blat:

300 gr zahar
220 gr faina de cea mai buna calitate
7 oua
Putina apa
Putin lichior de lamaie
1 praf de copt
Coaja rasa de la 1 lamaie

Ingrediente pentru crema:

150 gr unt
100 gr zahar pudra
Zeama de la 1 lamaie
300 ml lapte
30 gr faina

Ingrediente pentru glazura:

200 gr zahar pudra
1 albus de ou
Zeama de la 1 lamaie

 Zaharul il vom fierbe cu atata apa cat il va acoperi in sirop. Albusurile le vom bate pana cand vom obtine o spuma tare la care vom adauga siropul fierbinte de zahar si galbenusurile. Le amestecam bine si apoi adaugam putin cate putin faina si praful de copt. Adaugam apoi coaja rasa de la 1 lamaie, lichiorul si amestecam foarte usor. Folosim o forma de 26 cm diametru pe care o vom unge cu unt si o presaram cu faina. Coacem blatul de tort in cuptor preincalzit.

Intre timp, vom pregati crema dupa cum urmeaza:

Amestecam faina cu jumatate din zahar, adaugam laptele si fierbem la foc mic o crema omogena amestecand continua pentru a evita formarea cocoloaselor. Cu restul de zahar pregatim baza de unt pentru crema, adaugand putin cate putin zeama de lamaie. Cand se va fi racit crema din lapte, le amestecam cu miscari lente ca sa nu se taie crema.
Vom taia blatul de tort in 3 si umplet tortul cu crema. Pastarm putina crema pentru a inveli tortul  pe lateral.
Batem albusul de ou cu zaharul pudra si zeama de lamaie pana cand obtine o spuma tare si cu aceasta vom decora partea superioara a tortului. Putem sa il decoram cum dorim: cu felii de lamaie, sau cu coaja de lamaie.

Va sfatuiesc sa pregatiti tortul cu o seara inainte si sa il tineti la frigider. Este foarte important ca tortul sa fie acoperit in frigider pentru a evita sa ia mirosurile din acesta. Taiati tortul cu un cutit trecut prin apa fierbinte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu