marți, 22 iulie 2014

Aluat choux sau bigné



Acest aluat franțuzesc, este  ușor și delicat care se folosește de obicei la prepararea bigné-urilor, gogoaselor, a eclerelor, a choux à la creme și la prepararea unor mici produse sărate de patiserie.  Aceasta este reteta care am invatat sa o pregatesc de la bunica mea si respectand micile secrete, mi-au iesit intotdeauna dulciuri senzationale.

 Ingrediente pentru circa 60 de bucăți : 

 1 linguriță de zahăr
 200 ml de apă
 100 gr de unt
 4 ouă medii de cca. 50-55 gr una
 Foarte puțină sare
 130 gr de făină  


Vărsăm într-un castron 200 ml de apă sau 100 ml de apă și 100 ml de lapte, adăugăm untul, zahărul și puțină sare și când apa începe să fiarbă, adăugăm făina amestecând rapid pentru a evita formarea de cocoloașe. Amestecăm până când compoziția se va desprinde de pereții castronului, formând o minge apoi dăm la o parte de pe sursa de căldură și lăsăm până când se va răci complet. Batem ouăle bine și apoi le adăugam încet la compoziție amestecând bine până când se omogenizează aluatul. Punem compoziția într-un poche și formăm cu aceasta mici grămăjoare pe o tavă în care am așezat în prealabil hârtie de copt sau dacă facem eclair, atunci vom forma un soi de bețișoare.Le coacem în cuptor preîncălzit timp de 15 minute evitând să deschidem cuptorul, stingem focul din cuptor și le lăsăm în acesta încă 10 minute. Când se vor răci, putem să folosim bigné-ul sau eclair-ul pentru a pregăti dulciurile.  


 Acest aluat îl putem conserva timp de 2-3 săptămâni într-o cutie închisă ermetic, departe de orice sursă de umiditate.Nu vom folosi niciodată ouă reci pentru prepararea acestui aluat. Dacă aluatul va fi prea tare, putem adăuga un alt gălbenuș. Ca să fim siguri că s-au copt și înăuntru bine, când oprim cuptorul, vom face o gaură în fiecare bigné sau eclair ca să permitem să se usuce bine. Totodată este foarte importantă temperatura de coacere deoarece este nevoie ca dulciurile să se umfle bine și să rămână goale pe dinăuntru.


 
 
.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu