luni, 21 iulie 2014

Marlenka




Reteta acestei prajituri am gasit-o intr-una din vechile noastre caiete de retete pe care timpul le-a ingalbenit. O pregatea bunica cand eram copil iar eu stateam langa ea, dorind sa o ajut pentru ca prajitura sa fie gata cat mai repede, ca mai apoi sa pazesc si frigiderul pana aveam liber la mancat Marlenka.
Este o reteta foarte veche insa nu se stie exact daca este de origine ceha, maghiara sau armeana, fiind traditie in toate cele 3 tari. Este o prajitura cu multe foi pe baza de miere si se poate realiza atat in varianta clasica cat si in varianta cu cacao.

Ingrediente pentru foi :

150 gr de zahar
450 gr de faina
100 gr de unt
2 oua
3 linguri de miere
1 lingura de bicarbonat
½ lingura de otet

Intr-o craticioara vom pune untul, mierea, zaharul pudra si ouale si amestecand continu, topim bine ingredientele. Cand este pe jumatate racita compozitia, adaugam faina, bicarbonatul si otetul si amestecam pana cand obtinem un aluat omogen. Daca vom vedea ca aluatul va fi prea moale, mai adaugam putina faina. Impartim aluatul in 6 parti egale si apoi intindem una cate una foile pe hartie de copt pe care apoi o vom aseza pe fundul unei tavi de 20 x 30 cm si le coacem in cuptor preincalzit, timp de 8-9 minute.

Ingrediente pentru crema :

250 gr de unt
150 gr de nuca macinata ( Inainte de a macina nuca, o dau la cuptor timp de cca. 15-20 minute si apoi o macin )
2 plicuri de budinca de vanilie
700 ml de lapte
Crema caramel pregatita din 1 l de lapte, cca. 450 gr
Lichior de migdale pentru stropirea foilor

Din praful de budinca si lapte, vom fierbe budinca si o punem la racit. Adaugam din aceasta cateva linguri la unt si incepem sa facem crema. Cand le-am omogenizat bine, vom adauga crema caramel preparata inainte si un pic cate un pic, adaugam nuca macinata si punem crema la frigider.In loc de budinca, putem fierbe din lapte, gris si foarte putin zahar o crema pe care o vom amesteca ulterior cu crema.
Luam prima foaie, o stropim cu lichior de migdale, o ungem cu crema si continuam pana cand terminam foile. Pe ultima foaie vom unge putina crema si presaram in abundenta cu nuca macinata, apoi invelim partitura cu crema de jur imprejur si tapetam cu nuca.Vom lasa prajitura pentru o zi pentru a permite foilor sa se inmoaie si sa se amestece aromele. 

Reteta cremei caramel
1 l de lapte gras
300 gr de zahar
½ lingurita de bicarbonat
1 betisor de vanilie

Dam in clocot laptele cu ingredientele la foc mare, apoi dam la foc mic si fierbem cca. 1 ora 1, 30. Din cand in cand bagam mixerul in lapte in timp de fierbe, va ajuta ca sa devina mai repede cremos. Racim crema in totalitate si o putem folosi la Marlenka sau la alte prajituri. Sunt doua modalitati de a face aceasta crema : sau ardem zaharul in cratita si apoi adaugam lapte si bicarbonat sau le fierbem pur si simplu.Ambele sunt foarte bune, diferenta este la gust. Aceasta crema o putem folosi in loc de lapte condensat.( cea in cutii metalice sau tuburi mari sub foma de crema indulcita )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu