joi, 24 iulie 2014

Vanilia, celébritas mundi



Vanilia se obține dintr-o plantă cățărătoare care aparține familiei orchideelor și este o specie de liană în formă de tijă cilindrică de culoare verde și o rădăcină foarte puternică și cu flori verzui. Fructul, adică partea folosită comercial se numește în mod greșit păstaie. De fapt este vorba despre o capsulă lungă care conține o cantitate mare de semințe de culoare verde închis, care la maturitate devin galbene. Fructul matur este fără miros, parfumul sau inconfundabil îl dobândește rămânând  pe plantă și trecând printr-un proces natural de fermentație. 

Originea vaniliei este foarte veche, o legendă ne spune că Montezuma  Xocoyotzin îi oferise lui Hernan Cortes, cuceritorul Mexicului o băutură parfumată cu un gust deosebit : era vorba de ciocolată cu vanilie. În ciuda precauțiilor luate de către azteci pentru a păzi secretul aromei acelei băuturi, acesta a fost descoperit la inceputul secolului al XVI-lea furat și importat în Spania. Primele rânduri scrise despre vanilie, ne conduc la călugărul francescan Bernardino Sahagun care a trăit în lumea nouă între 1560 și 1575. La început în Europa această prețioasă aromă era rezervată nobilimii și folosită pentru aromatizarea băuturilor exotice. Abia în 1602, un farmacist a propus folosirea vaniliei ca aromă de sine stătătoare și acesta a fost primul pas către marele succes de astăzi.


Planta era însă greu de exploatat deoarece fecundația naturală era ingreunată de către morfologia sa și există o singură insectă, hymenopteran care juca un rol de mediator însă nu a fost posibilă transplantarea acestuia pe un pământ departe de Mexic. Abia în 1896 un tânăr sclav a reușit să facă fecundația artificială. Din cele 110 specii de vanilie care cresc în sălbăticie, doar 3 sunt cultivate pentru valoarea lor comercială : Thaitensis, Planifoglia și Pompona. Principalele zone de producție a vaniliei sunt :  Mexicul, Uganda, Madagascarul, Indonezia, Insulele Mauritius, Seychelles și Comore, vanilia de Madagascar fiind considerata cea mai buna in absolut. În timp, procedeul de prelucrare a suferit puține modificări deoarece fructul după ce este cules și ales, vine pus în apă caldă pentru a reduce vitalitatea capsulei, păstrând în acest fel fermenții. După ce au fost scurse, fructele sunt puse încă calde în cutii acoperite cu lână unde temperatură ajunge până la 50 de grade și în 24 de ore, bețele de vanilie capătă culoarea lor carateristica maronie.

A doua zi bastoanele de vanilie sunt așezate pe un grătar unde trece ușor aerul și sunt lăsațe la soare între 1 zi și o săptămâna. Acțiunea enzimatică a vaniliei se face numai în depozitele speciale unde vanilia vine uscată la umbră pentru o perioadă care variază între două și trei luni. În această perioadă bastoanele de vanilie sunt împărțite în funcție de categorie și lungime și apoi sunt amabalate pentru export. Pierderea în greutate a vaniliei este între 50 și 70% și acesta este unul dintre motivele pentru care este atât de scumpă. Vanilia este apreciată la nivel mondial chiar dacă valoarea sa nutritivă este nulă. Are în schimb proprietăți stimulante si parfumul inconfundabil  numit vanilină care variază de la plantă la plantă. De exemplu vanilia Bourbon are un procent de vanilină între 1,6 și 2,4 % fiind procentul cel mai ridicat în natură. Produsele sintetice obținute, reprezintă 90% din piață mondială a vaniliei și spre bucuria noastră, nimeni nu a reușit să reproducă cu fidelitate rafinatețea și unicitatea aromei acestui fruct perfect. Dintotdeauna, vanilia este considerată drept ‘’condimentul de aur’’  în zilele noastre fiind folosită în scară largă în sectorul alimentar la producția dulciurilor, lichiorurilor, băuturilor si de ceva vreme este folosită și în industria de cosmetice și cea farmaceutică

© 2014 Gabriella Pascaru Bisi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu