Cartofii sunt printre alimentele cele mai consumate si in acelasi timp,
cele mai cultivate in lume. Originile acestora se afla in negura vremurilor, in
anul 3000 i.C, cand incasii ii numeau ‚’papa’’la fel cum sunt numiti si astazi
in Peru si de unde provin primii cartofi din lume.
Folositi de catre triburile din America Latina, in functie de felul in care
erau consumati: fierti, uscati sau pur si simplu proaspeti, li se atribuiau nume
diferite.Europa a cunoscut acest tubercul in jurul anului 1600, perioada in
care Francisco Pizzarro ajungea in Peru in cautare de materiale pretioase.Prin
intermediul cuceritorului spaniol, cartoful ajunge mai intai in Spania, unde cu
timpul primise numele de ‚’batata’’ ca mai apoi sa se difuzeze si in alte state
a vechiului continent, precum Belgia, Italia, Elvetia, Franta si Germania insa
nu si in actuala Anglie unde a ajuns datorita lui Francis Drake care odata
ajuns din lumea noua in insulele britanice, hotarase sa imparta pentru a salva
pretioasele de un eventual jaf, o parte din incarcatura de cartofi cu echipajul
deja epuizat in urma calatoriei foarte lungi.
![]() |
Cartofi peruani |
Din insulele Majestatii Sale, cartoful a ajuns in Irlanda unde inafara
faptului ca a gasit un pamant fertil a salvat populatia smerita de ani lungi de
foamete.
Inca din vremurile antice, acest aliment se bucura de consideratie datorita
proprietatilor sale pe care astazi le numim nutritionale si tamaduitoare.De
exemplu in Italia se credea ca cartoful fiert pus pe o rana ar avea puterea de
a vindeca la fel ca si Romania de altfel. Papa Pius al IV-lea era convins de
aceste teorii, mai ales dupa ce chiar el insusi s-a vindecat de o boala grava
dupa un tratament pe baza de cartofi, fapt care l-a indus in promovarea acestor
cure in toata peninsula.De la Papa Pius al IV-lea pana in zilele noastre,
cartoful ocupa un loc important in alimentatia la nivel mondial dar sunt
anumite tari recunoscute drept mari consumatori de cartofi, precum Rusia,
Polonia,Germania, Irlanda, Cipru si Olanda. Media consumului mondial, pro
capite in baza statisticilor se invarte in jur de 100 kilograme iar acest lucru
comporta beneficii semnificative sanatatii datorita continutului de fier,
vitamina C, potasiu si al vitaminelor din grupa B.Aceste substante nutritive
sunt concentrate in special in coaja si tocmai din acest motv este recomandat
sa se spele foarte bine aceasta din urma inainte de a fierbe cartofii si in
cazul cartofilor noi se pot consuma cu tot cu coaja.
Varietatea cartofilor in lume este de circa 3000 de sortimente cu toate ca
suma celor cultivate, corespunde cu circa 100 de sortimente diferite. Printre
cele mai folosite in bucatarie gasim asa numitul ‚’Albul dulce’’ care este
ideal atat fiert cat si prajit; ‚’Regele Richard’’, un soi zemos de culoare
galbuie; ‚’Desiree’’ recunoscut pentru coaja rosé si perfect pentru a fi
folosit la cuptor sau pentru puré. Am amintit aceste sortimente fiind printre
cele mai cunoscute in lume dar si noi ne putem mandri cu cartofii romanesti
care sunt deliciosi, mai ales in zonele de munte.
Este cert ca in bucatarie, cartoful inafara de varietatea imensa il putem
folosi pentru orice fel de mancare datorita capacitatii sale de absorbtie a
gusturilor si adaptabilitatii pentru orice fel de preparare. Nu am amintit
astazi de cartofii dulci pentru ca aici este o alta nebunie dar promit ca va
voi scrie in curand si despre acestia.
Cartofii in bucatarie sunt un soi de ‚’vindeca-tot’’ nu numai pentru
sanatate ci si pentru minte datorita versatilitatii care ne permite sa ne
dezlantuim creativitatea pentru o totala implinire a mintii, chiar si in
bucatarie!
Pentru combinatiile aromelor, totul depinde de cum veti preparara cartofii
dar incercati sa imbinati cu vin rosu combinatia de cartofi cu carne si vin alb
sau rosé daca combinati cartofii cu peste.
Astazi va impartasesc o reteta foarte simpla din
traditia gastronomica italiana pe baza de cartofi dar care este extraordinara datorita
ingredientelor si o alta reteta creata de mine.
Sformato di patate sau tort de cartofi
Ingrediente pentru 5-6 persoane:
1 kg de cartofi
2 mozzarella, circa 300 gr
150 de gr Sunca de Praga ( prosciutto cotto )taiata felii subtiri
50-60 gr unt
2 oua crude
70-80 gr Parmezan ras sau Grana Padano ras
Sare
Pesmet
Spalam cartofii, ii curatam, ii taiem in cubulete si ii fierbem.Intre timp
vom taia in cubulete mozzarella. Cand vor fi fierti cartofii, vom pregati din
acestia un pure insa atentie: fara lapte! Doar cu unt, sare si adaugam doua oua
crude.
Vom folosi o tava rotunda pe care o vom unge cu unt si o presaram cu
pesmet. Impartim pureé-ul in trei parti egale si il facem straturi, dupa cum
urmeaza: un rand de puré, unul de felii de sunca de Praga, unul de mozzarella
si presaram cu parmezan ras. Ar fi de preferat sa folosim o forma care poate fi
acoperita, si sa descoperim tortul abia spre sfarsit ca sa se rumeneasca usor
deasupra.
Dam tortul de cartofi la cuptor preincalzit la 180 de grade si il coacem
circa 45 de minute.
Acest tort, poate fi servit atat cald cat si rece, atat ca fel principal
cat si ca aperitiv. In cazul in care dorim sa il folosim drept aperitiv, vom
folosi o tava dreptunghiulara ca sa il putem taia in patrate. Aceasta reteta
este din regiunea Abbruzzo insa prepara aproape in toate regiunile italiene cu
mici diferente de ingrediente.
Crema de cartofi cu hribi
Crema de cartofi cu hribi este un fel simplu de pregatit, ideal pentru
perioada autumnala.In general aceasta supa crema delicioasa vine preparata din
ingrediente proaspete.Putem imbogati aceasta crema cu Sunca de Praga si
crutoane din paine taraneasca sau cu orice alt ingredient care se potriveste ca
si aroma. Astazi va daruiesc reteta mea de crema de cartofi dar voi fiti
inventivi, indrazniti sa schimbati ingredientele!
Ingrediente:
350 gr de cartofi
250 gr de hribi proaspeti( porcini )
150 ml smantana de gatit neacidulata
50 gr unt de calitate
1 lingurita de Parmezan sau Grana Padano ras
1 catel de usturoi
1 lingurita de Brandy
4-5 boabe de piper negru
O bucatica de Parmezan sau Grana Padano pentru a face fulgi la servit
Sare
Piper proaspat macinat la servire
Spalam, curatam si taiem cartofii in patrate si ii punem la fiert cu
sare,boabele de piper si catelul de usturoi.Intre timp curatam hribii si ii
taiem in patru.Cand sunt aproape fierti cartofii, adaugam si hribii si mai
fierbem 15 minute. Cu ajutorul unui mixer, facem o crema la care adaugam
smantana de gatit,lingurita de brandy si lingurita de Parmezan sau Grana Padano
ras. Lasam crema la caldura.
Ingrediente pentru rulouri de clatite:
500 ml lapte
Faina cat este necesara pentru a obtine o compozitie buna pentru clatite
1 ou
Putina sare
Parmezan sau Grana Padano pentru rulat
Ulei pentru prajit
Preparam clatitele si de indata cum sunt gata, le presaram cu Parmezan sau
Grana Padano si le rulam in asa fel incat acesta din urma sa se topeasca. Cand
le-am facut pe toate,taiem capetele si taiem rulouri de circa 3 cm latime.
Servim supa crema fierbinte, presarand-o cu piper proaspat macinat si fulgi
de Parmezan sau Grana Padano si alaturi servim rulourile de clatite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu