sâmbătă, 20 decembrie 2014

Friptura Imperiala



Ne apropiem usor de Craciun si astazi as dori sa impartasesc cu voi meniul meu de Craciun. 
Fiind o familie multiculturala am incercat de-a lungul anilor sa gasesc formula prin care sa respect atat traditiile mele unguresti din Ardeal cat si traditiile sotului meu, asadar traditiile din Insulele Sardiniei, Italia.
 
In fiecare an cand incep sa ma pregatesc pentru marea bucatareala, ma napadesc amintirile si vin peste mine ca un flashback episoade dragi mie si reusesc sa merg inapoi in timp, simtind pana si miresmele acelor zile si auzind vocile celor dragi...........
Meniul meu Craciun anul acesta va fi unul traditional din mai multe culturi. 

Pentru aperitiv am ales jambon de Parma, salata din icre esicate de chefal cu anghinare marinate in lamaie si stropite cu ulei extravirgin de masline din Ogliastra, piftie si salata de bacalhao cu ardei rosii copti.

Apoi vom avea consomé de pui de tara cu tortellini de casa si Parmezan, va urma lasagna traditionala dupa care vom face o mica pauza cu sorbet lichid de lamaie si vom continua apoi cu sarmalele Huszarilor ca sa terminam cu friptura imperiala.Va veti intreba de ce se numeste friptura imperiala. Se pare ca aceasta reteta era deja pregatita pe vremea Imperiului Habsburgic, fiind o reteta iubita la curte.
Acum nu va speriati, nu vom manca atat de mult ! Acesta este meniul pentru seara de Ajun si pentru pranzul de Craciun.
Ca desert am ales sa pregatesc anul acesta Beigli,Zserbeaux, Amaretti traditionali din Sardinia si tort de ciocolata cu ganache de ciocolata fondanta, portocale si Armagnac. Iubim amandoi dulciurile si presimt ca se vor termina in doua zile ca in fiecare an.

Astazi, impartasesc cu voi friptura imperiala care este nelipstita la ocaziile speciale.

Ingrediente:

Cca. 3 kg de pulpa de porc
4-6 mere acrisoare
3 portocale
10-15 prune uscate
3-4 cepe
Cca. 10 catei de usturoi
1 bucata mica de slanina afumata
1 lt de vin alb sec
100 ml distilat de pere Williams
30 ml Brandy
Sare si piper alb
Putin ulei

Spalam pulpa de porc, o desfacem cu ajutorul unui cutit in asa fel incat sa putem face din acesta o rulada. Uscam carnea cu ajutorul unui stergar curat, dupa care o condimentam.

Curatam merele si le taiem in cubulete si le amestecam cu prunele uscate.Intindem aceasta compozitie pe bucata de pulpa, dupa care o rulam, o prindem cu scobitori si apoi cu grija, legam rulada cu sfoara alimentara. Eliminam scobitorile si le asezam pe acestea la cele doua capete ale fripturii. Cu ajutorul unui cutit subtire, vom face mai multe gauri in rulada si asezam in acestea din urma alternat, cate o bucatita de slanina afumata, cate un catel de usturoi.Asezam intr-o tava rulada si varsam deasupra acesteia vinul, distilatul de pere si Brandy-ul. Acoperim si lasam sa macereze cel putin 2-3 ore. 

Dupa acest timp, mai curatam de samburi restul de mere, le taiem in 6 si le asezam in jurul ruladei, apoi facem gaurele in portocale si le asezam cu tot cu coaja in tava si dam friptura la cuptor preincalzit timp de cca. 1,30 min la foc mic. Acoperim tava cu aluminiu alimentar pe care il vom inlatura numai cu 10 minute inainte sa scoatem friptura din cuptor.
Cand va fi gata, cu ajutorul unei manusi speciale de cuptor din latex, vom stoarce toata zeama de la portocale peste carne.

Vom separa zeama fripturii lasand la o parte cateva bucati de mar si o mixam, obtinand un sos delicat cu care vom picura feliile taiate de rulada.



Aceasta friptura o putem alatura unui mix de puré de dovlecei si puré de morcovi si bine inteles bucatile de mere din sos.

Este delicioasa atat calda cat si rece si are un gust divin ! Reteta aceasta se pregateste in familia mea de cel putin 4 generatii.

Cu aceasta friptura vom servi un vin de exceptie din Insulele Sardiniei: Tanca Farra, un vin rosu sec cu retrogusturi extraordinare care se potriveste de minune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu