luni, 22 decembrie 2014

Beigli cu nucă și mac



O alta prajitura cu mireasma copilariei mele. Beigli este o prajitura cu origini habsburgice, fiind nelipsita de pe masa de Craciun in familiile maghiare din Ardeal, Ungaria, anumite zone din Austria si Elvetia.

 
 Ingrediente :
 750 gr de făină
 350 gr de unt sau margarină
 4 gălbenușuri
 1 lingură de zahăr
 200-300 ml lapte
 15 gr de drojdie proaspătă
 1 lingură de smântâna
 Un vârf de cuțit de sare
 1 gălbenuș pentru uns
 Ingrediente pentru umplutura cu nucă :
 250 gr de nucă măcinată
 150 gr de zahăr
 100 ml de lapte
 100 gr de stafide înmuiate în apă călduță
 Coaja rasă de la 1 lămâie
 1 plic de zahăr vanilat
 2-3 linguri de gem de caise
 A½ linguriță de scorțișoară 

 Ingrediente pentru umplutura cu mac :
 250 gr de mac măcinat
 150 gr de zahăr
 100 ml de lapte
 Coaja rasă de la 1 lămâie 

 Amestecăm bine ingredientele și frământăm un aluat omogen, îl acoperim apoi și îl lăsăm să se odihnească la cald.Între timp pregătim umpluturile : încălzim laptele și îl vărsăm fierbinte peste nuca măcinată, zahăr și amestecăm bine cu toate ingredientele.La fel procedăm cu umplura de mac, cu diferența că îl fierbem în lapte 3-4 minute. Împărțim aluatul în patru părți egale și întindem din fiecare câte o foaie. Le ungem 2 cu umplutura de nucă și două cu umplutura de mac, apoi le rulăm cu grijă și închidem capetele. Ungem cele 4 beigli deasupra cu gălbenuș de ou și le coacem în cuptor preîncălzit până când se rumenesc. După ce le-am scos din cuptor, nu le atingem pentru că se pot rupe.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu