O vacanta in Tara Bascilor
se poate trasforma oricand intr-o aventura culinara! Asa cum poporul basc
apartine unui grup etnic si linguistic de sine statator la fel ca si poporul si
limba sardiniana, intr-un anumit sens si bucataria basca este un univers
deosebit, un univers de descoperit, mai ales daca esti pasionat de enogastronomie
speciala. Este de ajuns sa ne gandim ca aici exista pana si club al bucatarilor
‚’Txoko’’, rezervat exclusiv domnilor! De exemplu in orasul Guernica, aceste
societati gastronomice sunt 9 la numar in conditiile in care sunt 15.000 de
locuitori. Pentru o regiune atat de mica, Tara Bascilor se prezinta lumii cu o
gastronomie foarte variata care se schimba radical de la zona la zona, fiind
considerata printre cele mai bune din Spania. Aceasta regiune imparte cu
Catalunia statutul de ‚’regina’’ a gastronomiei spaniole si asta datorita unei
foarte lungi traditii cu o incredibila varietate de materii prime alaturate
creativitatii. Printre felurile de mancare apreciate ale gastronomiei basce
gasim bucate din carne si peste, majoritatea acestora fiind preparate la
gratar.
De-a lungul coastelor
gasim foarte multe feluri de mancare din peste, fructe de mare si crustacee iar
in zonele din interior, gastronomia este caracterizata de produse pe baza de
carne, legume si peste de apa dulce. Aici gasim evidente influente ale traditiei
gastronomice spaniole si franceze insa ceea ce a contribuit cel mai mult la stratificarea
bucatariei basce, au fost obiceiurile popoarelor care s-au stabilit aici in
trecut. Un exemplu in acest sens sunt evreii care au fost alungati din
Portugalia si Spania in secolul al XV-lea si care s-au stabilit in Tara Bascilor,
cei mai multi in orasul Bayonne unde au fondat o faimoasa industrie de
ciocolata care a durat in timp.Si vorbind de aceasta localitate as dori sa
amintesc un produs de top, si-anume jambonul de Bayonne care este un produs
senzational. Odata cu descoperirea americilor si in aceasta regiune au ajuns
cartofii si ardeii iuti, care foarte rapid au devenit ingrediente fundamentale
a bucatariei locale; in special ardeiul iute care a gasit loc de onoare nu
numai in felurile de mancare de zi cu zi, ci si in prepararea si condimentarea
jamboanelor si carnatilor.
In concluzie,
gastronomia basca este un adevarat patrimoniu cultural si nu ne mira faptul ca
in localitatea Llodio, exista Muzeul Gastronomiei dedicat acestei traditii
culinare unice.
Pintxo |
Unul dintre
simbolurile bucatariei basce pe care o putem degusta si in Navarra este ‚’Pintxo’’.
Este un aperitiv, similar cu ‚’Tapas-ul’’spaniol si reprezinta o piatra milenara a culturii si
societatii baste.Pintxo se serveste peste tot: in taverne, baruri, cu vin sau
bere sau pur si simplu drept aperitiv.Ingredientele tipice ale acestuia sunt
pestele, ardeii umpluti si tortilla de cartofi, servite deasupra unei felii de
paine si fixate cu un bastonas de lemn. Deseori Pintxo-ul este servit cu un vin
spumat sec si fructat, cunoscut drept Txakoli. Acesta trebuie consumat in cel
mult un an de la imbuteliere si exista diferite sortimente: alb, rosé si rosu.
Se serveste in pahare subtiri si inalte, lasandu-l sa cada cand vine varsat de
la inaltime.
Txipirones |
Printre felurile
tipice ale gastronomiei baste gasim Txipirones,sepii micute fierte in cerneala
lor; Marmitako, faimoasa tocana de ton
cu cartofi, ceapa, rosii si ardei iute; Piperada, un deliciu preparat din ardei
grasi verzi, ceapa, rosii, ulei de masline si piper. Acest ultim fel de mancare
este foarte iubit de catre basci, cu atat mai mult cu cat culorile
ingredientelor sunt si cele din steagul lor: alb, rosu si verde. Apoi gasim
Talau, o varietate de paine prajita, tipica regiunii pireneice care este
servita cu oua la randu-le prajite.
Marmitako |
Txangurro este o alta
delicie basca, de loc din San Sebastian, fiind cunoscuta si sub numele de Donostia.
Are ca ingrediente de baza crab care se numeste ‚’centollo’’ iar in limba basca
‚’txangurro’’, usturoi, ceapa, rosii si brandy.
Txanguro |
Percebes
Percebes |
Antica traditie
marinareasca din Tara Bascilor se cunoaste bine inteles si la masa, unde
fructele de mare si pestele sunt patroane. Una dintre cele mai apreciate
specialitati de mare aici este ‚’percebe’’, un crostaceu foarte putin cunoscut
care se gaseste de-a lungul coastelor stancoase cand se retrage marea.
Prepararea acestora este foarte simpla, ele fiind fierte timp de cateva minute
in apa de mare. Sunt servite cu vinaigrette care va inmuia putin consistenta
usor cauciucata a pulpei, similara cu caracatita. In Tara Bacilor percebe este
servit rece iar in Galizia se serveste cald.
Si iata ca ajungem si la branzeturi care
sunt extraordinare aici atat datorita climei cat si prepararii. Cea mai
faimoasa si mai iubita branza basca este Idiazabal.
Idiazabal |
Gustul acesteia este caracterizat de un retrogust afumat, care se spune ca
ar deriva di vecheiul obicei de la tara de a conserva formele de branza langa
sursele de caldura, un obicei care se pastreaza si astazi si care ofera acestui
fel de branza o personalitate usor de recunoscut si deopotriva greu de imitat. Vine
produsa din lapte crud de oaie din rasa locala Latxa sau Carranza si este
rezultatul unui procedeu lung si delicat care printre altele prevede si un
proces de presare si de maturare timp de 60 de zile in forme.
De gustat cu
rigurozitate impreuna cu un vin rosu corpolent pentru ai exalta gustul si
caracteristicile organoleptice.
San Sebastian - Donostia - Capitala gastronomica a Tarii Bascilor |
Si pentru ca am amintit despre vin, trebuie sa va spun ca aici se produc
vinuri extraordinare, vinuri cu caracter precum bascii: frumosi, calzi,
muncitori, seriosi dar foarte puternici si plini de energie! Am avut onoarea sa
cunosc basci de toata cinstea in urma cu multi ani, basci care sunt chiar
producatori de vin atat in locul de bastina cat si in Romania si cu care am devenit
prietena de-a lungul anilor, impartind momente frumoase si importante
deopotriva. Doresc sa amintesc familia de Cadaval, care produce cu multa migala
un vin senzational care se numeste Marques de Cadaval si as aminti Merlot-ul
casei de Cadaval, un vin rosu corpos care se impune printr-o catifelare de mare
tinuta si un retrogust senzational. Va pot asigura ca odata gustat, veti simti
nevoia sa va intoarceti aici ori de cate ori simtiti nevoia de ceva fin si unic
in acelasi timp, pentru ca degustat aici la origine, are un alt farmec acest
vin. Cat despre omenie, eleganta si stil as dori sa il amintesc pe Domnul de
Cadaval, un om pe cat de mare, pe atat de dulce si cu o inima mare.Bunaoara, ma
pregateam de inaugurarea celui care a fost restaurantul meu: Bolvivar si
vorbind cu Violeta Cadaval de San Roman, pe care o consider o draga prietena,
imi spune:’’stii, vrea neaparat sa fie prezent si tata la inaugurare, in plus
vrea sa iti gateasca el paella, adevarata ca la noi’’. Zis si facut, dragul de
el nu numai ca mi-a pregatit cea mai buna paella pe care am gustat-o vreodata
si asta pentru 200 de persoane, ci a adus si fructele de mare pe gheata, la
handbag in avion, pentru ca mi-a spus ‚’Gabriellita, daca pestele pentru paella
nu este pescuit proaspat, nu are charm’’. Si uite cum am ajuns de la
gastronomia unui pamant extraordinar amintiri dragi mie. Familia de Cadaval a
achizitionat in urma cu multi ani in Romania, podgoriile Sarica Niculitel unde
produce un vin foarte bun si unde puteti merge la degustari in orice sezon,
afacerea in Romania fiind condusa de basca mea draga, Violeta si sotul ei.
Despre Sarica Niculitel si povestile sale, va voi scrie intr-un alt material.
Intorcandu-ne la vin, va propun sa vizitati cramele Arabako Txakolina, Okendo
Txakolina, Beldui Txakolina si Artomana, crame care sunt deschise publicului.
Daca ajungeti la Vizcaya, nu trebuie sa ratati sub nici o forma cramele Gure
Ahaleginak iar restul de crame, va las sa le descoperiti voi personal.
Biserica San Telmo - Zumaia |
Asadar, nu pierdeti ocazia sa vizitati aceasta zona a Spaniei, va veti
indragosti de tot ceea ce veti cunoaste pentru ca acest loc are un farmec
aparte, inconfundabil la fel ca miresmele sale.
Excelent articol. :) Loved it!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Alexandra ! :)
Ștergere