miercuri, 7 ianuarie 2015

Calatorie gastronomica in Tara Bascilor



O vacanta in Tara Bascilor se poate trasforma oricand intr-o aventura culinara! Asa cum poporul basc apartine unui grup etnic si linguistic de sine statator la fel ca si poporul si limba sardiniana, intr-un anumit sens si bucataria basca este un univers deosebit, un univers de descoperit, mai ales daca esti pasionat de enogastronomie speciala. Este de ajuns sa ne gandim ca aici exista pana si club al bucatarilor ‚’Txoko’’, rezervat exclusiv domnilor! De exemplu in orasul Guernica, aceste societati gastronomice sunt 9 la numar in conditiile in care sunt 15.000 de locuitori. Pentru o regiune atat de mica, Tara Bascilor se prezinta lumii cu o gastronomie foarte variata care se schimba radical de la zona la zona, fiind considerata printre cele mai bune din Spania. Aceasta regiune imparte cu Catalunia statutul de ‚’regina’’ a gastronomiei spaniole si asta datorita unei foarte lungi traditii cu o incredibila varietate de materii prime alaturate creativitatii. Printre felurile de mancare apreciate ale gastronomiei basce gasim bucate din carne si peste, majoritatea acestora fiind preparate la gratar.


De-a lungul coastelor gasim foarte multe feluri de mancare din peste, fructe de mare si crustacee iar in zonele din interior, gastronomia este caracterizata de produse pe baza de carne, legume si peste de apa dulce. Aici gasim evidente influente ale traditiei gastronomice spaniole si franceze insa ceea ce a contribuit cel mai mult la stratificarea bucatariei basce, au fost obiceiurile popoarelor care s-au stabilit aici in trecut. Un exemplu in acest sens sunt evreii care au fost alungati din Portugalia si Spania in secolul al XV-lea si care s-au stabilit in Tara Bascilor, cei mai multi in orasul Bayonne unde au fondat o faimoasa industrie de ciocolata care a durat in timp.Si vorbind de aceasta localitate as dori sa amintesc un produs de top, si-anume jambonul de Bayonne care este un produs senzational. Odata cu descoperirea americilor si in aceasta regiune au ajuns cartofii si ardeii iuti, care foarte rapid au devenit ingrediente fundamentale a bucatariei locale; in special ardeiul iute care a gasit loc de onoare nu numai in felurile de mancare de zi cu zi, ci si in prepararea si condimentarea jamboanelor si carnatilor.
In concluzie, gastronomia basca este un adevarat patrimoniu cultural si nu ne mira faptul ca in localitatea Llodio, exista Muzeul Gastronomiei dedicat acestei traditii culinare unice.
Pintxo

Unul dintre simbolurile bucatariei basce pe care o putem degusta si in Navarra este ‚’Pintxo’’. Este un aperitiv, similar cu ‚’Tapas-ul’’spaniol  si reprezinta o piatra milenara a culturii si societatii baste.Pintxo se serveste peste tot: in taverne, baruri, cu vin sau bere sau pur si simplu drept aperitiv.Ingredientele tipice ale acestuia sunt pestele, ardeii umpluti si tortilla de cartofi, servite deasupra unei felii de paine si fixate cu un bastonas de lemn. Deseori Pintxo-ul este servit cu un vin spumat sec si fructat, cunoscut drept Txakoli. Acesta trebuie consumat in cel mult un an de la imbuteliere si exista diferite sortimente: alb, rosé si rosu. Se serveste in pahare subtiri si inalte, lasandu-l sa cada cand vine varsat de la inaltime. 
Txipirones


Printre felurile tipice ale gastronomiei baste gasim Txipirones,sepii micute fierte in cerneala lor; Marmitako,  faimoasa tocana de ton cu cartofi, ceapa, rosii si ardei iute; Piperada, un deliciu preparat din ardei grasi verzi, ceapa, rosii, ulei de masline si piper. Acest ultim fel de mancare este foarte iubit de catre basci, cu atat mai mult cu cat culorile ingredientelor sunt si cele din steagul lor: alb, rosu si verde. Apoi gasim Talau, o varietate de paine prajita, tipica regiunii pireneice care este servita cu oua la randu-le prajite.
Marmitako

Txangurro este o alta delicie basca, de loc din San Sebastian, fiind cunoscuta si sub numele de Donostia. Are ca ingrediente de baza crab care se numeste ‚’centollo’’ iar in limba basca ‚’txangurro’’, usturoi, ceapa, rosii si brandy.
Txanguro


Percebes
Percebes 

Antica traditie marinareasca din Tara Bascilor se cunoaste bine inteles si la masa, unde fructele de mare si pestele sunt patroane. Una dintre cele mai apreciate specialitati de mare aici este ‚’percebe’’, un crostaceu foarte putin cunoscut care se gaseste de-a lungul coastelor stancoase cand se retrage marea. Prepararea acestora este foarte simpla, ele fiind fierte timp de cateva minute in apa de mare. Sunt servite cu vinaigrette care va inmuia putin consistenta usor cauciucata a pulpei, similara cu caracatita. In Tara Bacilor percebe este servit rece iar in Galizia se serveste cald.
Si iata ca ajungem si la branzeturi care sunt extraordinare aici atat datorita climei cat si prepararii. Cea mai faimoasa si mai iubita branza basca este Idiazabal.
Idiazabal


Gustul acesteia este caracterizat de un retrogust afumat, care se spune ca ar deriva di vecheiul obicei de la tara de a conserva formele de branza langa sursele de caldura, un obicei care se pastreaza si astazi si care ofera acestui fel de branza o personalitate usor de recunoscut si deopotriva greu de imitat. Vine produsa din lapte crud de oaie din rasa locala Latxa sau Carranza si este rezultatul unui procedeu lung si delicat care printre altele prevede si un proces de presare si de maturare timp de 60 de zile in forme.

De gustat cu rigurozitate impreuna cu un vin rosu corpolent pentru ai exalta gustul si caracteristicile organoleptice.
San Sebastian - Donostia - Capitala gastronomica a Tarii Bascilor


Si pentru ca am amintit despre vin, trebuie sa va spun ca aici se produc vinuri extraordinare, vinuri cu caracter precum bascii: frumosi, calzi, muncitori, seriosi dar foarte puternici si plini de energie! Am avut onoarea sa cunosc basci de toata cinstea in urma cu multi ani, basci care sunt chiar producatori de vin atat in locul de bastina cat si in Romania si cu care am devenit prietena de-a lungul anilor, impartind momente frumoase si importante deopotriva. Doresc sa amintesc familia de Cadaval, care produce cu multa migala un vin senzational care se numeste Marques de Cadaval si as aminti Merlot-ul casei de Cadaval, un vin rosu corpos care se impune printr-o catifelare de mare tinuta si un retrogust senzational. Va pot asigura ca odata gustat, veti simti nevoia sa va intoarceti aici ori de cate ori simtiti nevoia de ceva fin si unic in acelasi timp, pentru ca degustat aici la origine, are un alt farmec acest vin. Cat despre omenie, eleganta si stil as dori sa il amintesc pe Domnul de Cadaval, un om pe cat de mare, pe atat de dulce si cu o inima mare.Bunaoara, ma pregateam de inaugurarea celui care a fost restaurantul meu: Bolvivar si vorbind cu Violeta Cadaval de San Roman, pe care o consider o draga prietena, imi spune:’’stii, vrea neaparat sa fie prezent si tata la inaugurare, in plus vrea sa iti gateasca el paella, adevarata ca la noi’’. Zis si facut, dragul de el nu numai ca mi-a pregatit cea mai buna paella pe care am gustat-o vreodata si asta pentru 200 de persoane, ci a adus si fructele de mare pe gheata, la handbag in avion, pentru ca mi-a spus ‚’Gabriellita, daca pestele pentru paella nu este pescuit proaspat, nu are charm’’. Si uite cum am ajuns de la gastronomia unui pamant extraordinar amintiri dragi mie. Familia de Cadaval a achizitionat in urma cu multi ani in Romania, podgoriile Sarica Niculitel unde produce un vin foarte bun si unde puteti merge la degustari in orice sezon, afacerea in Romania fiind condusa de basca mea draga, Violeta si sotul ei. Despre Sarica Niculitel si povestile sale, va voi scrie intr-un alt material. Intorcandu-ne la vin, va propun sa vizitati cramele Arabako Txakolina, Okendo Txakolina, Beldui Txakolina si Artomana, crame care sunt deschise publicului. Daca ajungeti la Vizcaya, nu trebuie sa ratati sub nici o forma cramele Gure Ahaleginak iar restul de crame, va las sa le descoperiti voi personal.
Biserica San Telmo - Zumaia


Asadar, nu pierdeti ocazia sa vizitati aceasta zona a Spaniei, va veti indragosti de tot ceea ce veti cunoaste pentru ca acest loc are un farmec aparte, inconfundabil la fel ca miresmele sale.





2 comentarii: