luni, 19 ianuarie 2015

Bauturi calde pentru zile reci de iarna



·         In zilele reci de iarna, preferam  o cana de ciocolata calda sau o cana de ceai atat in pauze cat si seara in fata televizorului. Iar pentru cei care s-au saturat de cele mai clasice bauturi, iata cateva propuneri de retete rapide si deopotriva, foarte gustoase.

Ceaiul este bautura calda cea mai des folosita in dupa amiezile si serile de iarna, dar ce ar fi daca in locul clasicului ceai negru sau verde, am incerca un ceai cu iz indian ? Bine inteles ca trebuie sa ne placa mirodeniile care in aceasta bautura se gasesc in abundanta.
Ingrediente:
-    4 pliculete de ceai negru
-    3-4 boabe de piper negru
-    5-6 cuisoare
-    5-6 seminte de cardamon
-    1 baton de scortisoara
-    o bucatica de ghimbir proaspat
-    putin lapte
-    zahar sau miere dupa gust.
Punem la fiert 2 litri de apa impreuna cu mirodeniile si dupa ce a dat in clocot mai fierbem cca. 5 minute dupa care punem pliculete de ceai negru, oprim focul si acoperim vasul. Strecuram ceaiul intr-o teiera, indulcim si servim.

Pentru a varia obisnuita ciocolata calda, este de ajuns sa adaugam la aceasta putin ardei iute Cayenne si putin praf de scortisoara. Eu incalzesc laptele cu ardeiul iute si scortisoara. In timp ce se incalzeste, bat frisca lichida. Varsam peste ciocolata, laptele, deasupra punem frisca dupa gust si presaram cu fulgi de ciocolata. O alta alternativa este sa cream un soi de After Eight dar in versiune lichida, si-anume punem deasupra ciocolatei fierbinti, o cupa de inghetata cu menta. Este un deliciu!
Pentru cei care prefera ca bautura calda sa contina si putin alcool, exista o cale de mijloc intre desert si bautura, si-anume lichiorul de ou facut in casa.
Ingrediente pentru  4 persoane
-           500 ml de frisca lichida
-           160 ml de Brandy
-           100 gr de zahar
-          4 oua
-          foarte putina nucsoara. 

Vom fierbe la foc mic frisca, zaharul si nucsoara si intre timp punem ouala intr-un mixer si le amestecam timp de cateva minute la viteza mica, apoi adaugam putin cate putin la frisca. Mixam totul timp de cateva secunde apoi adaugam Brandy-ul si mai amestecam putin.Putem servi cu frisca.
Apoi avem vinul fiert sau vin brulé care este una dintre bauturile traditionale ale iernii. Am putea sa incercam sa facem vin fiert cu suc de coacaze negre.Va veti intreba de ce cu suc de coacaze negre si nu altceva ? Pentru ca de cand eram copil, gustul coacazelor negre si rosii primeaza in lista mea de preferinte, dar voi puteti sa incercati si cu suc de portocale. 

Ingrediente pentru 4 persoane:
-          750 ml de vin rosu sec
-          300 ml de suc de coacaze negre
-          120 gr de zahar
-          2 betisoare de scortisoara
-          2 stele de anason
-          Cateva boabe de piper rosé
Punem toate ingredientele inafara de vin intr-o oala si le fierbem timp de 15 minute la foc moderat, apoi adaugam vinul si mai fierbem circa 7-8 minute.
-       
O alta versiune delicioasa a vinului fiert este cu cidru.
Ingrediente pentru 8 persoane:
-          2 litri de cidru
-          35 gr de miere de albine
-          Coaja unei portocale
-          300 ml de vin spumant sec
-          Cateva boabe de piper de Jamaica
-          5-6 cuisoare
-          Foarte putina nucsoara
-          1 bastonas de scortisoara pentru fiert
-          8 bastonase de scortisoara pentru servit
-          5-6 felii de ghimbir proaspat
Fierbem toate ingredientele inafara timp de 35 minute, apoi servim in cani cu cate un betisor de scortisoara si cate o bucata de coaja de portocala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu