marți, 28 aprilie 2015

Budapesta, un oras al gusturilor



Se stie ca frumusetile artistice ale unui loc se apreciaza si mai mult, considerand traditiile enogastronomice.
Iar acest lucru este pe cat se poate de adevarat intr-un oras precum  Budapesta, care insoteste bogatia atractiilor din arta si istorie cu o mare traditie culinara. Incercati sa admirati splendoarea imperiala a acestui oras la o masa intr-o cofetaria de-a lungul Dunarii gustand dintr-un tort Dobos si sorbind un paharel de Tokaj. Panorama va asuma o ‚’savoare’’inegalabila.


Multitudinea localurilor este surprinzatoare aici asa cum demostreaza numeroasele nume ‚’Étterem, Söröző,  Vendéglio, Borozó, Csàrda’’ etc.
Sunt locatii care ne vorbesc de istorie antica sau moderna ca cea povestita de frescele renascentiste sau maghiare antice dintr-unul dintre restaurantele din centrul capitalei care il are protagonist pe Matei Corvin, erou national al Ungariei.


A incorona atmosfera culinara din Budapesta sunt bucatele traditionale ale gastronomiei maghiare, preparate cu ingrediente simple, care inca astazi ne vorbesc de un asezamant mandru si de un popor antic, acela al maghiarilor.Gusturile acestei gastronomii sunt celebre in toata lumea pentru miresmele picante si traditia agrodulce.


In Ungaria dar mai ales la Budapesta, gastronomia este cunoscuta pentru lunga sa traditie de preparate condimentate, bazate pe ingrediente precum carnea, painea, usturoiul, branzeturile, piper si nu in ultimul rand boia. Regina in absolut in gastronomia maghiara fiind tocmai boiaua sau paprika care se obtine prin uscarea soiului de ardei rosu ‚’capsicum’’ si macinarea acestuia. Acest condiment confera preparatelor in primul rand o culoare superba, apoi un gust dulce amarui si picant.



Pe de alta parte, gastronomia maghiara a stiut sa isi combine propriile traditii cu gusturile culturilor vecine, ca de exemplu cu gusturile austriece mai ales in perioada Imperiului Austro Ungar. Asadar nu ne surprinde sa ne incepem masa cu o supa tipica ca mai apoi sa o terminam cu o felie de Linzertorte care isi are originea in apropiatul oras austriac, Linz.Odinioara, granitele unei tari sau a unei regiuni, erau diferite de cele de astazi si sa nu uitam pe langa toate cele, caracteristicile nomade a unui popor precum maghiarii, lucru care a contribuit de-a lungul timpului la imbogatirea gastronomiei locale.



Preparatele din carne provin din traditia maghiara, in baza careia prepararea se face la foc lent in ceaun sau ‚’bogracs’’ cum se numeste in limba maghiara.De exemplu faimosul Gulyàs se prepara numai la ceaun la fel ca un alt preparat celebru ‚’Porkolt’’ care este un fel de tocana sau ‚’Halszlé’’, aceasta din urma fiind traditionala ciorba de peste.


Un alt preparat delicios este ‚’Csirke paprikàs’’ care se prepara si in Ardeal si a carui ingredient principal este carnea de pui, care se prepara cu ceapa, boia dulce, ardei grasi, unt, suc de rosii, usturoi, faina si smantana. Toate aceste preparate se servesc cu galuscute care se numesc ‚’Galuska, csipetke’’ sau ‚’nodekli’’ iar in Ardeal ‚’nokerli’’


Intrucat iernile sunt foarte friguroase in tara Panoniei, inafara de traditionalele tocane, gasim in bucataria maghiara o mare varietate de ciorbe. Acelasi Gulyàs in regasim sub forma de ciorba ‚’Gulyàs leves’’ care se prepara intotdeauna din carne de vita, legume, boia si alte ingrediente.

Varietatile Gulyàs-ului sunt numeroase iar printre acestea gasim ‚’Gulyàs-ul secuiesc’’ care face parte din traditia secuilor din Ardeal si la care se adauga in plus varza acra sau Gulyàs-ul ceangailor in care vin inlocuiti cartofii cu varza acra si orez.


Micul dejun in orasul pesterilor poate deveni o ocazie pentru a ne bucura si a trai la maxim cultura orasului.Masa este incarcata cu tot felul de bunatati, ca de exemplu: mini sandwich-uri, unt, branzeturi traditionale, jambon, toba si nelipsita varietate de paté-uri. Pranzul unguresc incepe cu un aperitiv cald sau rece dupa care in general urmeaza o supa, mai mult sau mai putin usoara. Va recomand traditionala supa de peste ‚’Halaszlé’’ care este caracterizata de puternica savoare pe care i-o confera boiaua de ardei,  supa Gulyàs, supa de gaina cu galuscute de ficat iar daca este vara, supa rece de visine.

Felul doi in gastronomia maghiara este foarte variat: de la diferite tocane de carne cu sau fara legume la fripturi cu fructe, ardei umpluti, chiftele preparate in diferite feluri, pana la ficatul de gasca si de rata care este nelipsit de pe masele ungaricilor. Toate insotite de varietati de paine cu cartofi sau cu ceapa, cu seminte, paine de secara sau cu pogacelele cu cartofi sau slanina. Bine inteles toate preparatele le putem insoti cu un vin bun ca de exemplu pentru carnea rosie va recomand un Egri Bikavér sau pentru alte preparate vinurile din regiunea Villànyi care sunt extraordinare si inegalabilele vinuri de Tokaji.

Si iata ca ajungem la desert care este la fel greu de ‚’biruit’’ si aici ca si la Viena, traditiile fiind foarte similare. Faimoasele torturi Eszterhàzy sau Dobos, Rigo Jancsi, Somloi Galuska sau placinta cu branza, Rakoczy sunt doar cateva dintre delicioasele deserturi pe care le gasim aici. Despre bucataria maghiara sunt multe de spus si de descoperit insa va las pe voi sa faceti pasul urmator.

Asadar inca un oras care ofera o gastronomie unica alaturata minunatiilor istorice si artei, un oras in care puteti alege sa participati la tour-uri gastronomice sau puteti pur si simplu sa bateti orasul pe jos dintr-un coltisor intr-altul, respirand aerul unui oras asezat pe malul Dunarii albastre care va va spune povesti extraordinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu