luni, 8 iunie 2015

5 salate delicioase pentru o vara sanatoasa



Salata este un preparat tipic al verii care poate fi folosit drept aperitiv, garnitura sau pur si simplu ca fel principal. Salata isi datoreaza numele termenului latin ‚’salata’’ si in functie de tarile unde vine consumata si obiceiurile acestora, vine condimentata cu ulei de masline, ulei de floarea soarelui, oteturi diferite, lamaie sau sosuri.


De obicei prin salata se intelege un preparat alcatuit din salata verde, imbogatita de legume crude precum ridichi, rosii sau castraveti. Dar inafara clasicelor salate, exista milioane de versiuni care pot fi preparate cu cereale, orez, paste fainoase, peste, fructe de mare, carne sau branzeturi.
Zilele acestea a sosit vara aducand cu sine caldurile mari si-atunci pentru o alimentatie corecta pentru acest sezon si care sa ne ajute digestia dar totodata sa fie si pe placul nostru, salatele devin alaturi de fructe, reginele pranzurilor sau cinelor noastre.
Astazi impartasesc cu voi 5 retete delicioase pe care eu le iubesc.

Salata din spanac si portocale 

Aceasta este o reteta diferita de plictisitoarea salata verde, pe care o preparam din spanac proaspat, portocale, migdale si speck ( jambon afumat din Padurea Neagra sau din nordul Italiei ). Salata are un gust proaspat de citrice si de afumatura, primind astfel consensul tuturor gurmanzilor. Veti vedea ca pana si cei mici vor lua masa cu placere.


Ingrediente pentru 4 persoane:

1 portocala
100 gr Speck
100 gr spanac proaspat
20 gr fulgi de migdale
1 ceapa
Ulei extravirgin de masline
Sos sau reductie de otet balsamic
Sare si piper proaspat macinat
Preparare:
Curatam portocala si o feliem, taiem Speck-ul in bastonase sau feliem subtire, dupa gustul fiecaruia. Spalam si uscam spanacul, dupa care in punem intr-un bol de salata. Adaugam Speck-ul, portocalele, ceapa feliata si migdalele, apoi condimentam cu ulei si potrivim de sare si piper.Amestecam usor ingredientele si stropim cu sosul sau reductia de otet balsamic.


Putem consuma salata cu paine proaspata sau crutoane facute la cuptor cu unt.

Salata din paste fainoase, aragula si Speck 

Ce poate fi mai gustos si racoritor intr-o zi calda de vara decat o salata rece de paste fainoase. Aragula este ceea ce cunoastem comunamente sub numele de ‚’rucola’’.
Ingrediente pentru 4 persoane:

150 gr Speck
350 gr paste fainoase
100 gr fulgi de Grana Padano sau Parmezan
80 gr aragula
Ulei extravirgin de masline
Sare si piper 

Preparare:
In primul rand fierbem pastele fainoase in apa sarata si chiar daca acestea nu se clatesc in mod obisnuit, fiind vorba despre o salata rece, le vom clati sub jet de apa rece. Le asezam intr-un bol de salata, adaugam aragula spalata, adaugam ulei de masline si piper si amestecam usor. Feliem Speck-ul sau il taiem in bastonase, adaugam fulgii de Grana Padano sau Parmezan, amestecam, acoperim cu o folie trasparenta si asezam salata la frigider timp de o ora.
Putem sa mai mai presaram putin piper proaspat macinat cand servim iar daca ne place, cativa stropi de suc de lamaie.



Salata de linte si cicoare rosie

Aceasta este o salata pe care o putem prepara atat vara cat si iarna.

Ingrediente pentru 4 persoane:

1 capatana de cicoare rosie
10 rosii Cherry
200 gr linte
200 gr porumb fiert
Ulei extravirgin de masline
Sare si piper 

Preparare:
Spalam lintele, dupa care le fierbem timp de 35-40 de minute.Personal, folosesc linte multicolore pentru un aspect cat mai colorat.Rosiile le putem taia in doua sau in cubulete, in functie de preferintele noastre. Spalam cicoarea rosie si eliminam foile externe care sunt mai tari si taiem foile in fasii, dupa care le mai spalam inca odata sub jet de apa rece, aceasta salata fiind mai amaruie de felul sau. Asezam fasiile de cicoare intr-un bol de salata si amestecam cu boabele de porumb, dupa care amestecam restul ingredientelor, potrivim de sare si ulei si lasam salata timp de 1 ora in frigider.



Salata de cartofi cu menta si pesto

O salata de cartofi usoara de preparat, usoara si gustoasa, care uneste gustul delicat al crevetilor cu gustul mai puternic mentei si al pesto-ului.

Ingrediente pentru 4 persoane:

3 cartofi
250 gr fasole verde rotunda
400 gr creveti
50 gr migdale
½ lamaie
1 catel de usturoi
Ulei extravirgin de masline
1 legatura mica de menta proaspata
Sare si piper
Preparare:
Spalam si fierbem cartofii in coaja in apa sarata.Cand sunt fierti ii curatam de coaja si ii lasam sa se raceasca.Intr-o alta cratita fierbem fasolea verde timp de circa 15 minute, tot in apa sarata.Nu fierbem fasolea pana se inmoaie, o fierbem atat cat sa ramana crocanta.Scurgem si lasam sa se raceasca.
Intre timp fiebem crevetii timp de 6 minute in apa clocotita, apoi eliminam capetele, carapacea si firul negru de pe mijloc. Feliem cartofii si ii amestecam cu fasolea verde si crevetii.
Asezam intr-un robot menta proaspata, usturoiul, migdalele, coaja de lamaie si uleiul si le mixam timp de 3-4 minute. Cu pesto-ul obtinut, condimentam salata si potrivim de sare si piper si o asezam in frigider pana cand o servim.
Delicatetea acestor gusturi se potriveste foarte bine cu un vin alb spumant, sinuos si parfumat.
 

Salata de fasole ca la Roma
Roma ofera o multitudine de gusturi si arome traditionale; atat de multe incat atunci cand te gasesti acolo, nu stii ce local sa alegi pentru pranz sau cina. Dupa atatia ani in care am trait si traiesc realitatea italiana, Roma fiind una dintre orasele mele de suflet, am invatat sa am locurile mele preferate unde luam masa. Imi place sa imi imaginez Roma cu cantonetele lui Villa din perioada in care mai existau cartierele traditionale unde se vorbea numai dialectul roman, perioada de glorie a acestei minunate si unice peninsule din Mediterana.O Roma a Annei Magnani sau a unei Loren tanara in plina glorie si de ce nu o Roma a unegalabilului Alberto Sordi.


Aceasta salata rustica si consistenta in acelasi timp, poate fi servita ca garnitura sau ca fel principal. Este gustoasa si foarte rapida de preparat, mai ales daca din lipsa de timp vom folosi fasole din conserva. Sosul pentru aceasta salata este preparata din ulei extravirgin de masline, ansoa tocate, usturoi, piper, cimbrisor si ceapa rosie aromatizata in hotel din vin rosu, cu alte cuvinte o salata super!

Ingrediente pentru 4 persoane:
2 cutii de fasole colorata
1 ceapa rosie
8 filete de ansoa
2 fire de cimbrisor
1 catel de usturoi
1 pahar de otet din vin rosu
6 – 7 linguri de ulei extravirgin de masline
Sare si piper proaspat macinat
Preparare:

Strecuram fasolea si o clatim sub jet de apa rece, apoi o lasam sa se scurga bine. Curatam ceapa si o feliem Julienne, o punem intr-un castron si varsam deasupra otetul din vin rosu si completam cu apa rece.O vom lasa asa timp de circa 30 minute dupa care o lasam sa se scurga. Intre timp tocam usturoiul si filetele de ansoa. Intr-un castron punem uleiul, usturoiul si filetul de ansoa, adaugam 1 lingura de otet, sare, piper macinat, crengutele de cimbrisor si cu ajutorul unei furculite amestecam bine ingredientele.
Asezam fasolea intr-un bol de salata, adaugam ceapa si sosul, amestecam si servim presarand deasupra piper proaspat macinat.

Sfat:

Daca doriti sa folositi fasole uscata in locul celei din conserva, cantariti 350 gr de boabe pe care le veti pune la inmuiat cu o seara inainte in apa rece.
Daca in schimb doriti sa folositi fasole boabe congelata, cantitatea este de circa 500-600 gr.



 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu