marți, 9 iunie 2015

Usturoiul - unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale



Retete, arome, miresme, istorii si calatorii enogastronomice dar hai sa vorbim si despre anumite ingrediente care nu numai dau gust preparatelor noastre ci si sanatate organismului nostru. Pe cat de mult imi place sa gatesc si sa scriu despre enogastronomie, pe atat de mult imi place sa mananc si sa traiesc sanatos, in consecinta am pastrat obiceiuri din familie si am continuat sa prepar leacuri naturale pentru familia mea, sub forma de ceaiuri, siropuri sau tincturi naturale.

Mai tineti minte leacurile stramosesti naturale ? Leacuri care au crescut timp de cateva secole, generatii intregi si care mai ales au contribuit la sanatatea acestora. Astazi vorbim despre usturoi, unul dintre cele mai puternice antibiotice naturale.
Mirosul tipic si inconfundabil al usturoiului deriva din prezenta in interiorul bulbului a alicinei, substanta care se elibereaza numai cand catelul de usturoi este afectat, adica cand vine mestecat sau taiat sau zdrobit. Alicina este principiul activ care face ca usturoiul sa fie un excelent antibiotic natural, acesta avand capacitatea de a inhiba actiunea diverselor bacterii. Mai mult, planta usturoiului contine un ulei esential cu proprietati antibiotice, compus din alicina, dicarbonat de dialil si sulfiti. Pe langa acestea, in interiorul usturoiului mai gasim vitamine, diferite enzime, substante minerale si oligominerale, precum potasiu, calciu, magneziu, iod, fier si fosfor. Datorita numarului ridicat de substante continute in interiorul sau, usturoiul are puterea sa intareasca sistemul imunitar si este un aleat in lupta impotriva bacteriilor din organism, fiind pe langa toate acestea si un bun expectorant, febrifugal si diuretic. 

Actioneaza ca un bun regulator al tensiunii, fiind un combatant al hipertensiunii arteriale si prevenind totdata arteroscleroza; un bun antiseptic intestinal si vermicid; ajuta digestia si functioneaza bine impotriva dizenteriei amoebice, a febrei tifoide si in general impotriva maladiilor infectioase.
Usturoiul, una peste alta, are un efect bun asupra florei intestinale mai ales cand aceasta este afectata de consumul antibioticelor sintetice. In ceea ce priveste metodele de consumare si cantitatile,modalitatea cea mai simpla este de a consuma pur si simplu cativa catei de usturoi pe zi. Specialistii spun ca in cazul dezinteriei ar fi bine sa se consume intre 5 si 10 catei de usturoi pe zi dar este posibila si consumarea tincturei de usturoi pe care o puteti obtine foarte usor acasa, storcand 400 gr de catei de usturoi pe care le care le amestecam cu 250 ml de vodka.Se lasa la ‚’odihna’’ timp de doua saptamani la intuneric, se filtreaza si in felul acesta am obtinut un preparat pe care il putem folosi atat sub forma concentrata cat si diluat cu apa.
Mai putem prepara din usturoi si diferite decocturi, cea mai simpla fiind de preparat fiind obtina din 2 – 3 catei de usturoi zdrobiti intr-un pahar de apa sau lapte. In fine mai putem prepara siropuri din usturoi, unul fiind acesta: fierbem 50 gr de usturoi cu un pahar de apa, filtram si adaugam 50 gr de zahar pentru a obtine o compozitie din care sa consumam circa 2-3 linguri pe zi.
Voi mai impartasi cu voi si de acum incolo, inafara de articolele si retetele cu care v-am obisnuit pana acum, mici secrete miraculoase ale naturii. Stati aproape!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu