duminică, 21 iunie 2015

Prajitura cu fructe rosii & Spuma de zmeura



A sosit vremea capsunilor, a cireşelor si a zmeurei care ne plac atat de mult tuturor. Delicioase de consumat ca desert sau in retetele noastre de prajituri, compoturi, sorbeturi sau dulceturile pentru iarna. Astazi va impartasesc reteta unei prajituri din copilarie pe care am modificat-o, am testat-o iar rezultatul final este excelent. Hai sa vedem despre ce este vorba:

Prajitura cu fructe rosii

Am plecat de la baza prajiturii cu visine. Am modificat cantitatile ingredientelor in functie de mixtul de fructe, tinand cont de faptul ca zmeura contine mai multa apa decat ciresele si capsunile.


Ingrediente:

5 oua
310 gr zahar
310 gr faina
135 ml lapte proaspat
125 ml ulei de floarea soarelui
400 gr fructe rosii mixte: cirese, capsuni si zmeura
1 plic si jumatate de praf de copt
1 plic zahar vanilat
Coaja rasa de la 1 lamaie

Preparare:

In primul rand ungem tava cu unt si o presaram cu faina. Separam albusurile de ou de galbenusuri si pe acestea din urma le frecam cu zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie pana cand vom obtine o compozitie pufoasa.Adaugam laptele si uleiul si in cele din urma faina, prelucrand compozitia in asa fel incat sa fie omogena.La urma adaugam praful de copt pe care il stingem cu zeama de lamaie. Batem albusurile de ou pana cand obtinem o spuma foarte tare si o amestecam putin cate putin cu restul compozitiei, amestecand de jos in sus si foarte usor. Varsam compozitia in tava si deasupra asezam fructele rosii mixte in asa fel incat peste tot sa regasim din acestea in egala masura.

Coacem prajitura in cuptor preincalzit la 180 de grade, la foc mediu.Cand este gata, lasam sa se raceasca timp de cateva minute dupa care presaram cu zahar pudra.
Este o prajitura usor de realizat, delicioasa si mai ales pufoasa!




Spuma de zmeura

Un alt desert al copilariei, o alta nebunie de miresme pentru gurmanzi. Personal, spuma de fructe o prepar din capsuni, zmeura, cirese, visine si coacaze rosii. Simplu de preparat si delicios. De obicei, nu prepar acest desert dupa cantitati insa pentru cititoarele mele incepatoare in ale bucatariei sau pentru cele care nu au foarte mult timp de gatit, astazi vin cu cantitati.
Ingrediente:

300 gr zmeura
250 gr zahar
2 albusuri de ou
Zeama de lamaie

Preparare:

Curatam fructele si le zdrobim cu mana, adaugam zaharul si le mixam cu ajutorul telului electric.Adaugam cele doua albusuri, putina zeama de lamaie si le lucram cu telul la viteza mare, pana cand devine o spuma atat de tare incat ramane in picioare o lingura de lemn in aceasta.Inainte de servire, eu tin spuma de fructe cel putin doua ore la frigider si servesc spuma in cupe de desert cu cate o frunza de menta piperita deasupra care nu numai ii da un aspect mai invitant dar ii da si o aroma splendida de menta, care se potriveste de minune cu gustul zmeurei.

Tuturor le plac aceste fructe, insa putini cunosc efectele miraculoase ale acestora. Dar sa vedem inafara de gustul magnific si mireasma imbietoare, proprietatile acestor fructe rosii.

Capsunile

Atat planta cat si fructele capsunului sunt bogate in saruru de potasiu, calciu, apa, fier, vitaminele C, B1, B2 si E, acid pantotenic, fosfor, sodiu, magneziu, acid elagic, acid salicilic, proteine, uleiuri volatile, zaharuri, polifenoli si tanini care au o extraordinara putere antioxidanta. Consumul capsunilor este recomandat de catre specialisti in afectiunile renale, hipertensiune arteriala, reumatism, anemie, hemoragii uterine, tulburari biliare, cancer, seboree. Capsunile sunt excelente pana si in combaterea insomniilor


 
Ciresele

Avem cunostinte despre cires cum ca ar fi cultivat de peste 2.500 de ani; mai intai in Asia si apoi via Marea Caspica si Marea Neagra a ajuns in Europa. Ciresele au o valoare energetica redusa si contin multe componente nutritive precum: caroten acid salicilic, vitaminele A, B1, B2, C, E si PP, pectine, proteine, zaharuri, precum si o cantitate semnificativa de saruri minerale.


Zmeura

Un alt fruct rosu indragit dar si un excelent medicament al pamantului cu o resursa remarcabila de fitonutrienti, antioxidanti si fibre. Bogata in vitamina B1. B2, C, E, K si acid folic dar si in minerale precum magneziu, cupru, mangan si cupru, fosfor, zinc, calciu, antioxidanti si anti inflamatorii. Datorita antioxidantilor din zmeura ne intarim imunitatea, recapatm vitalitatea organismului si incetinim procesul de imbatranire. Dar zmeura nu contine orice antioxidanti, ci cei mai puternici, diversitatea acestora fac ca zmeura sa fie unica. Acestia au efecte protectoare impotriva bolilor degenerative si cronice si efecte anticancerigene.

In cazul acestor fructe se utilizeaza tot, pentru ca nu doar fructele sunt un dar al pamantului ci si frunzele si coditele in cazul cireselor si a visinelor din care se prepara diferite ceaiuri medicinale.   




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu