vineri, 24 iulie 2015

Ragù de ceapa cu paine sardiniana si Grana Padano


Si in lucrurile simple sunt arome fantastice. Iata astazi o reteta simpla, usor de preparat dar foarte gustoasa. Acest ragù de ceapa este o varianta vegetariana a celui mai celebru ragù napoletan. 
Din reteta acestuia din urma mentine caracteristica lunga de preparare si un gust puternic si foarte gustos. Se poate consuma cu paste fainoase sau drept gustare cu paine taraneasca dar eu astazi am alaturat acest ragù uneia dintre painile traditionale sardiniene ‚’pane pistoccu’’, un produs pe care noi il iubim nespus, cu atat mai mult sotul meu care este din insula. 




Din pacate in Romania nu se importa produsele sardiniene cu toate ca sunt in topul produselor Made In Italy si nici nu va voi impartasi reteta acesteia, datorita faptului ca este o munca fara de sfarsit, in plus aveti nevoie si de un cuptor traditioanal pe lemne si cateva ajutoare. Puteti prepara insa pistoccu acasa dintr-o lipie libaneza care se gaseste la Mega Image sub brandul lor propriu. Mai jos va voi scrie cum se prepara ca sa obtineti pistoccu.
Ingrediente pentru ragù:
500 gr ceapa blonda
400 gr de rosii decojite
60-70 ml de ulei extravirgin de masline
1 pahar de vin alb sec
2 lingurite de concentrat de rosii
2 linguri de busuioc proaspat tocat marunt
Sare
2 pahare de supa vegetala sau apa
Grana Padano Galbani pentru condimentare la sfarsit

Ingrediente pentru pistoccu:
1 pachet de lipie libaneza
Preparare:
Curatam, spalam, tocam marunt ceapa si o calim intr-o cratita antiaderenta, in toata cantitatea de ulei la foc mic, timp de 15-20 minute. Stingem apoi cu vinul alb, eu de aceasta data am folosit Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte. Fierbem cu vinul tot la foc mic inca 10 minute circa, dupa care adaugam rosiile decojite, concentratul de rosii si  sarea.Adaugam putin cate putin din supa vegetala pentru ca adaugand toata cantitatea, ceapa si restul de ingrediente vor fierbe dar daca adaugam putin cate putin, vom da posibilitatea cepei sa se inmoaie.Lasam ragù-ul sa fiarba la foc mic sub capac timp de 1 ora, amestecand din cand in cand.Odata ce a devenit un ragù dens si parfumat este gata, ramane doar sa adaugam busuiocul.
Preparare pistoccu:
Scoatem lipia din ambalaj si cu ajutorul unei foarfeci de bucatarie, taiem cu grija lipia in asa fel incat dintr-o roata de lipie facem doua. Incalzim cuptorul la 180 de grade si punem la cuptor fiecare felie de lipie timp de 1 minut cel mult pe fiecare parte.

Acum va impartasesc cum se manaca painea pistoccu cu acest parfumat ragù. Pregatiti pe masa unde veti manca, un recipient cu apa calda, Grana Padano si incepem:
Treceti prin apa calda o felie de pistoccu, o scuturati cu grija sa nu se rupa, asezati deasupra 1 lingura de ragù, presarati din abundenta cu Grana Padano, rulati si gata, acum ramane doar sa ne lingem buzele de placere!
Am asociat acest preparat cu Rosé Horeca de la Vinarte, un vin delicat si aromat. Excelent consumat si rece.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu