Vinul da viata preparatelor iar
sticla corecta pune in miscare un preparat simplu sau unul somptuos, precum
bagheta unui mare dirijor care da viata unei partituri intr-o opera muzicala.
Photo credit: Kampalawines.com |
Asocierea trebuie sa exalte cat
mai bine preparatele alaturi de vin si viceversa bine inteles, completand, integrand,
marind paleta senzatiilor gustative fara sa acopere anumite gusturi si fara sa
le anuleze cu altele.
Prin urmare, trebuie sa fie o perfecta
integrare intre preparat si vinul asociat acestuia dar in acelasi timp si intre
preparatele si vinurile care urmeaza. Sunt multe teorii pe care se bazeaza
tehnica de asociere la fel cum preparate traditionale dintr-o anumite zona
geografica isi gasesc asocierea naturala cu vinurile din zona.
In asocierea dintre preparat si
vin, trebuie neaparat respectat ca
momentul preparatului si momentul vinului sa nu se suprapuna. In gura trebuie
sa intre separat mai intai bucata din preparat si apoi vinul. In acest fel
vinul va sintetiza gustul preparatului si va da palatului nostru, momentul de
respiro inainte de urmatoarea bucata degustata. Atat preparatul cat si vinul
trebuie sa aibe o structura echivalenta pentru a evita ca unul sa il ‘’necinsteasca’’
pe celalalt acoperindu-i gustul.
Momentul in care preparatul se
intalneste cu vinul este foarte scurt, prin urmare asocierea trebuie sa conteze
pe ceea ce ne lasa ‘’mostenire’’ acestea. Food & Wine pairing-ul se face
pentru suprapunere și similitudine si se cauta intotdeauna cea din urma cand
delicatetea gustului unui preparat ar putea fi sufocat de o asociere in
contrast.
Iata cateva secrete pentru o
corecta asociere:
-
- Serviti intotdeauna
vinul sec inainte de cel dulce, care
este servit in general doar la desert
- -
Serviti vinul
tanar inainte de cel maturat
-
- Serviti vinul
alb inainte de cel rosu
-
- Serviti vinul
usor inaintea celui cu caracter
-
- Propuneti si
serviti Prosecco sau un Brut numai ca aperitiv sau la o gustare
-
- Nu serviti un
vin spumant sec cu desertul pentru ca acesta din urma ar accentua aciditatea
vinului, provocand in palat o senzatie neplacuta
-
- Asocierea
ideala pentru desert este cu vin dulce, spumant dulce sau un vin mustuit
I - In preparatele
in care se foloseste un vin, folositi acelasi vin la asociere
-
- Evitati cu
vehementa asocierea de vin cu preparate in care s-a folosit otet!
-
- Respectati
tabela de temperatura pentru servirea vinurilor pentru ca fiecare dintre
acestea are nevoie de o anumita temperatura pentru a ne permite sa ii sorbim
adevarata glorie!
Pentru a incepe corect
asocierea dintre preparat si vin, acestea ar fi regulile de baza. Invatati-le
si mai ales respectati-le pentru a avea succes si pentru a fi apreciati de
catre invitatii vostri.
Pana data viitoare, a voastra
Gabriella
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu