vineri, 7 august 2015

Cateva parole despre Food & Wine Pairing sau cu alte cuvinte, asocierea preparat-vin



Vinul da viata preparatelor iar sticla corecta pune in miscare un preparat simplu sau unul somptuos, precum bagheta unui mare dirijor care da viata unei partituri intr-o opera muzicala.
Photo credit: Kampalawines.com

Asocierea trebuie sa exalte cat mai bine preparatele alaturi de vin si viceversa bine inteles, completand, integrand, marind paleta senzatiilor gustative fara sa acopere anumite gusturi si fara sa le anuleze cu altele.
Prin urmare, trebuie sa fie o perfecta integrare intre preparat si vinul asociat acestuia dar in acelasi timp si intre preparatele si vinurile care urmeaza. Sunt multe teorii pe care se bazeaza tehnica de asociere la fel cum preparate traditionale dintr-o anumite zona geografica isi gasesc asocierea naturala cu vinurile din zona.

In asocierea dintre preparat si vin, trebuie neaparat respectat  ca momentul preparatului si momentul vinului sa nu se suprapuna. In gura trebuie sa intre separat mai intai bucata din preparat si apoi vinul. In acest fel vinul va sintetiza gustul preparatului si va da palatului nostru, momentul de respiro inainte de urmatoarea bucata degustata. Atat preparatul cat si vinul trebuie sa aibe o structura echivalenta pentru a evita ca unul sa il ‘’necinsteasca’’ pe celalalt acoperindu-i gustul.

Momentul in care preparatul se intalneste cu vinul este foarte scurt, prin urmare asocierea trebuie sa conteze pe ceea ce ne lasa ‘’mostenire’’ acestea. Food & Wine pairing-ul se face pentru suprapunere și similitudine si se cauta intotdeauna cea din urma cand delicatetea gustului unui preparat ar putea fi sufocat de o asociere in contrast.

Iata cateva secrete pentru o corecta asociere:

-          - Serviti intotdeauna vinul sec inainte de cel dulce,  care este servit in general doar la desert
-         -  Serviti vinul tanar inainte de cel maturat
-          - Serviti vinul alb inainte de cel rosu
-          - Serviti vinul usor inaintea celui cu caracter
-          - Propuneti si serviti Prosecco sau un Brut numai ca aperitiv sau la o gustare
-          - Nu serviti un vin spumant sec cu desertul pentru ca acesta din urma ar accentua aciditatea vinului, provocand in palat o senzatie neplacuta
-          - Asocierea ideala pentru desert este cu vin dulce, spumant dulce sau un vin mustuit

I   - In preparatele in care se foloseste un vin, folositi acelasi vin la asociere
-          - Evitati cu vehementa asocierea de vin cu preparate in care s-a folosit otet!
-          - Respectati tabela de temperatura pentru servirea vinurilor pentru ca fiecare dintre acestea are nevoie de o anumita temperatura pentru a ne permite sa ii sorbim adevarata glorie!

Pentru a incepe corect asocierea dintre preparat si vin, acestea ar fi regulile de baza. Invatati-le si mai ales respectati-le pentru a avea succes si pentru a fi apreciati de catre invitatii vostri.
Pana data viitoare, a voastra

Gabriella

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu