joi, 20 august 2015

Cordon bleu de cartofi cu vinete à la Parmigiana



Un cavaler de origine italiana, Ducele Gonzaga de Nevers era Maestrul in ale mesei a lui Ludovic al XIV-lea, Regele Soarelui. Competentele ducelui fura premiate de catre rege, conferindu-i titlul de ‚’Chevalier de Saint Esprit’’, titlu care avea drept emblema un cordon albastru.
In fiecare dimineata, ducele mergea personal la piata pentru a achizitiona materiile prime pentru bucatariile regale cu emblema ordinului caruia ii apartinea de acum si datorita acestei embleme, furnizorii il botezasera ‚’Monsieur Cordon Bleu’’. 
Mai tarziu cand ducele a trecut in randul celor drepti, Ludovic al XIV-lea printr-un gest de bunavoita, a trecut sarcinile de administrator al bucatariilor regale, fiicei Ducelui Gonzaga de Nevers si in scurt timp aceasta il uimi pe rege cu abilitatile sale. Dorind sa o premieze insa fiind in imposibiltatea de a o numi ‚’Chevalier de Saint Esprit’’ deoarece aceste titluri erau strict rezervate barbatilor, la sfatul unui nepot de al Cardinalului Richelieu, regele a creat un ordin special si care avea drept emblema cordonul albastru, numindu-l chiar Ordinul Cordon Bleu in memoria ducelui Gonzaga si care putea fi oferit si femeilor.

Putini bucatari si gastronomi s-au putut lauda succesiv cu acest titlu care avea ca semnificatie excelenta artei gastronomice, ceea ce nu inseamna doar stiinta de a gati dar si cea de a manca, adica gourmet!


Cordon Bleu-ul original se pare sa fi fost preparat in Elvetia din carne de vita, umpluta cu branzeturi fine iar in Franta si Italia era preparata din carne de curcan sau pui, umpluta cu branzeturi fine asa cum il cunoastem si noi.
Am dorit sa prepar un Cordon Bleu fara carne, ceva delicios cu ingrediente italiene si un ingredient ‚’intrus’’ dar pe placul tuturor.

Ingrediente pentru 4 persoane:
1 kg de cartofi
1 vanata mare
1 ou
Faina cat cuprinde
2 linguri de Parmezan
½ cutie de rosii decojite
Pesmet cat este nevoie
Busuioc
Felii de  branza Cheddar ( atatea felii cate Cordon Bleu va ies )
Ulei de floarea soarelui

Din aceste cantitati, mie mi-au iesit 8 Cordon Bleu.

Preparare:
Mai intai spalam si fierbem cartofii, apoi ii curatam de coaja si ii zdrobim cat sunt fierbinti, cu ajutorul zdrobitorului de cartofi. Dupa ce am spalat vanata, o feliem, presaram cu sare feliile si le asezam intr-o strecuratoare ca sa isi piarda apa.

Scurgem feliile de vinete si le uscam intr-un stergar curat de bucatarie. Le asezam pe hartie de cuptor si le dam la cuptor preincalzit timp de 10 minute.
Ne intoarcem acum la cartofi, potrivim de sare, adaugam 1 ou si putin cate putin faina. In functie de consistenta cartofilor, s-ar putea sa nu avem nevoie de 200 gr de faina, tocmai din acest motiv, va sfatuiesc sa nu adaugati multa faina de la inceput. Trebuie sa obtinem o compozitie omogena si elastica. Nu trebuie sa fie dura compozitia de cartofi!

Impartim compozitia in bucatele de circa 80 de grame si presaram un fund de lemn cu pesmet. Formam dintr-o bucata de compozitie un oval deasupra caruia asezam o felie de vanata, lingura de sos de rosii, presaram cu Parmezan si apoi acopeim cu o felie de Cheddar. Acoperim cu un alt oval din compozitia de cartofi si presaram cu pesmet. Cu ajutorul pesmetului, putem modela cordon bleu-ul in asa fel incat sa fie aproape de perfectie. Avem doua modalitati de a le coace: in ulei la foc mic sau la cuptor fara ulei si alte grasimi dar sincer sunt mai gustoase in ulei.

Sunt delicioase, usor de preparat si sigur veti reusi sa ii convingeti pe cei mici sa manance!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu