sâmbătă, 22 august 2015

Waffle cu crema si prune caramelate



Waffle-ul este un desert tipic din Franta si Belgia insa foarte raspandit si in Olanda, Austria si Germania.Este compus dintr-o vafela coapta intre doua placi fierbinti si asortate cu zahar pudra, miere, cioclata,frisca sau sirop de artar. Sunt cunoscute si raspandite in toata lumea occidentala pana in Statele Unite, Scandia si Italia, unde exista variante locale sub numele de ‚’Ferratelle’’ si ‚’Pizzelle’’ in Abbruzzo sau ‚’Gofri’’ in Piedmont. Forma acestora difera in functie de formele folosite: patrate, dreptunghiulare sau in forma de inima, insa ceea ce ramane neschimbata este superficia sub forma de fagure de miere, cuvantul ‚’gaufre’’ insemnand tocmai asta. Particularitatea waffle-ului este aceea de a fi destul de inalt pentru a inchide un interior pufos, ramanand crocant in superficie.
Originile acestui desert o regasim in originea vafelelor din antica Grecie atunci cand a inceput prepararea primelor vafele din istorie, sub numele de ‚’obelias’’. Mai tarziu in Evul Mediu, reteta a fost perfectionata prin inventia ‚’fiarelor’’ in jurul anului 1000 cand erau folosite de catre preoti pentru a face ostiile.Cu timpul au inceput sa le foloseasca si bucatarii si famiile pentru a prepara dulciuri. Prima reteta de waffle dateaza de prin 1400 si a fost opera unui francez anonim. Aceasta reteta continea doar faina, sare si vin si fusese exportata in Belgia, Anglia si Germania, ca mai apoi sa ajunga aproape in toata lumea in diferite variante.
De-a lungul secolelor, reteta traditionala s-a imbogatit cu ingrediente precum ouale si untul care usor, usor deveneau mai ieftine si mai abordabile. Pana si in zilele noastre, aceasta reteta continua sa evolueze.
In mod traditional, waffle erau preparate pe durata festivitatilor de Carnaval sau la nunti, precum simbol de prosperitate si fericire pentru tinerii casatoriti.
 Astazi sunt preparate fara ocazii speciale si sunt in principal un produs de strada, servit in cofetarii sau de catre vanzatori ambulanti.
Cele mai faimoase si mai indragite waffle sunt:
Waffle à la Bruxelles care are o forma dreptunghiulara, sunt subtiri si crocante cu o pasta mai putin dulce decat cele pe care le gasim in mod obisnuit si sunt servite cu zahar pudra, crema, frisca sau inghetata de fructe.
Waffle à la Liège unde sunt preparati cu putine oua dar mai mult zahar, folosindu-se de obicei perle dinzahar la preparare si sunt serviti fara nimic.

Gauffre à la Flamande care sunt tipice zonei orientale a Belgiei si a Frantei vecina si sunt servite cu apa de flori de portocla si presarate cu zahar.

Waffle à la Bergische care sunt tipice din zona orientala a Germaniei si care sunt subtiri, crocante si se servesc cu frisca si cirese, de obicei pentru a celebra ziua de duminica.

Waffle din cartofi, tipici din Anglia si Irlanda si folosite pentru in loc de paine la preparatele din carne sau legume.

Waffle suedezi care se prepara in mod traditional p 25 martie pentru celebrarea Bunei Vestiri si se servesc cu branza, fructe, unt sau peste. Numele acestora in Suedia este Vaffeldagen.

Goffri din Piedmont au o forma circulara, sunt foarte subtiri, crocante si se se servesc cu branzeturi sau salam, indoite in doua.

Pizzele si Ferratellele in Abruzzo se disting datorita faptului ac sunt aromatizate cu anason.

Pandan Waffle sunt versiunea vietnameza a waffle-ului, se prepara cu lapte de cocos sau lapte de vaca si cu seva frunzelor de Pandanus care le confera o culoare verde foarte frumoasa.

Waffle-ul din Hong Kong are o forma circulara, sunt mai mari decat comunele waffle si se vand pe strada de catre vanzatori ambulanti cu zahar,unt de arahide sau unt.

Personal le cunosteam de multa vreme insa m-am indragostit de acest desert in Strassbourg in urma cu mai multi ani intr-o seara friguroasa de noiembrie cand am mancat cu socrul meu precum doi copii cel putin 3-4 waffel de caciula, bine inteles cu frisca.
Astazi va propun reteta mea care este delicioasa si simpla de preparat.

Ingrediente:

90 gr de zahar
4 oua medii
140 gr de faina
80 gr de unt
1 praf de vanilie
Putina sare si bine inteles un aparat de facut Waffle.

Ingrediente pentru crema:

400 ml lapte
50-60 gr de faina
100 gr zahar
4 galbenusuri de ou
Coaja de portocala si lamaie
2 linguri de zeama de portocale
½  lingura de lamaie

Ingrediente pentru prunele caramelate:

8 jumatati de prune
4 lingurite de zahar
1 lingurita de unt
½ lingurita de scortisoara
¼ lingurita de ghimbir
Foarte putin praf de cuisoare
1 pahar de vin Rosé Terase Danubiene de la Vinarte.

Preparare:

Mai intai separam galbenusurile de albusuri, le montam pe cele din urma in spuam tare si punem untul intr-o craticioara sa se topesca insa vom fi atenti sa nu prinda culoare, apoi il lasam sa se raceasca. Intr-un castron amestecam galbenusurile cu zaharul pana cand obtinem o compozitie spumoasa, adaugam untul rece si amestecam cu grija. Adaugam pe urma albusurile montate si amestecam din mijloc in sus ca sa prinda compozitia aer. Adaugam faina, sarea si vanilia si amestecam usor pana cand obtinem o compozitie omogena.
Incalzim aparatul de waffle, o ungem cu unt pe ambele parti, adaugam pe mijloc un polonic de aluat si inchidem. Le coacem dupa instructiunile aparatului. Continuam operatiunea pana cand terminam compozitia.

Punem la incalzit jumatate din cantitatea de lapte cu coaja de citrice si zaharul; intre timp amestecam galbenusurile cu restul de lapte si ingrediente, dam la o parte de pe sursa de foc laptele si amestecam cu grija cu compozitia rece, in asa fel incat sa nu faca cocoloase si o punem la fiert la foc mic. Aici vine partea mai migaloasa pentru ca trebuie amestecat in continu. Cand am obtinut consistenta pe care ne-o dorim pentru crema ( este in functie de preparatul la care o folosim ), oprim focul si sau o dam pe o strecuratoare sau bagam mixerul in crema timp de 2-3 minute.

Spalam prunele si le uscam intr-un stergar curat de bucatarie si le facem jumatati, eliminand samburele.
Incalzim intr-o craticioara antiaderenta zaharul cu untul si mirodeniile si cand s-au topit, adaugam jumatatile de prune.Mai lasam cateva minute si intoarcem prunele de mai multe ori, dupa care stingem cu vinul rose. Fierbem la foc mic timp de 5-8 minute.

Pentru decorarea farfuriei de servit, va las sa va folosit imaginatia. Eu le-am decorat cu prune caramelizate si foi de menta.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu