Chec-ul sarat sau plumcake-ul cum este cunoscut se pare ca la origine era
un preparat din carne fiarta in vin, prune si mirodenii, devenind dulce abia in
perioada victoriana cand era preparata cu ocazia sarbatorilor si a
festivitatilor.
O alta teorie asupra originilor acestui preparat, ne conduce in traditia
culinara germana unde se numea ‘’Plum’’ si vorbim in acest caz despre o
prajitura preparata din prune si aluat de biscuiti, desert care nu are insa
nici o legatura cu ceea ce cunoastem noi drept ‘’plumcake’’.
Este o reteta foarte raspandita, usor de realizat si pe vremuri preparata
pana si de catre persoanele care nu stiau sa citeasca, deoarece este usor de
memorat pentru ca la acea vreme toate ingredientele erau cantarite in parti
egale si date la cuptor in forme dreptunghiulare.
Evident, de-a lungul timpului chec-ul dulce datorita faptului ca era preparat
cu putine ingrediente precum faina, zahar, unt si struguri a suferit numeroase
interpretari si a fost imbogatita cu diferite ingrediente, fie sarate sau
dulci.
Eu prepar de multa vreme plumcake in toate formele pe care fantezia mi le
dicteaza pentru ca este un preparat excelent atat pentru micul dejun cat si
pentru aperitive sau in cazul celor dulci, taman bune pentru gustarea
pomeridiana.
Astazi va impartasesc una dintre retetele mele de plumcake sarat, reteta
testata in diferite forme dar oprita la aceasta versiune pentru ca am gasit
echilibrul gustului care imi place mie, in plus cu acest chec veti reusi sa ii
convingeti si pe cei mici sa manance datorita culorilor care sunt importante
pentru ei si apoi datorita gustului.
Ingrediente pentru 1
chec:
3 oua
270 gr de faina
100 ml lapte proaspat
50 ml ulei
50 ml smantana de gatit
50 gr Parmezan sau Grana Padano ras
1 lingura de Mascarpone
150 gr ciuperci pleurotus galben + 1 hrib
1 ceapa
2 fire de ceapa verde
1 catel de usturoi
50 gr ardei capia
1 lingura de patrunjel proaspat tocat marunt
1 praf de copt
Sare
Ulei
Piper negru proaspat macinat
Ca de obicei, ne pregatim toate ingredientele inainte sa ne apucam de
prepararea retetei: spalam si curatam ingredientele. Ca un prim lucru, tocam
marunt ceapa, ceapa verde si usturoiul si le calim in putin ulei. Intre timp
taiem ciupercile pleurotus si hribul in bucati mai mici iar cand ceapa devine
aurie, adaugam ciupercile, acoperim tigaia si fierbem la foc mic. Daca va fi
nevoie vom adauga putina apa.Fierbem ciupercile circa 25 de minute si apoi le
racim.
Intre timp batem oula cu un mixer pana cand vor face spuma si apoi adaugam
unul cate unul, toate ingredientele. La urma vom adauga ciupercile, ardeiul capia
si patrunjelul insa in acest moment, nu vom mai folosi mixerul ci vom amesteca
compozitia cu ajutorul unei linguri de lemn.
Ungem o forma de chec cu unt si presaram cu faina, adaugam compozitia si
dam la cuptor preincalzit, timp de circa 45 de minute iar cand este gata, lasam
chec-ul sa se raceasca in forma.
Puteti sa folositi in loc de ciuperci, anghinare, sparanghel, ceapa cu
bacon, morcovi cu mazare sau orice alta leguma sau zarzavat.
Suna minunat! Fara hrib nu se poate?! E relativ dificil sa gasesti un singur hrib!
RăspundețiȘtergereSuna minunat! Fara hrib nu se poate?! E relativ dificil sa gasesti un singur hrib!
RăspundețiȘtergereBuna ziua,
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru complimente! Se poate si fara hrib, insa gustul va fi altfel. Puteti achizitiona un pachet intreb si restul il folositi la alte retete. De exemplu la diferite paste fainoase unde folositi de exemplu Champignon, daca adaugati un singur hrib, toate ciupercile vor avea aroma hribilor. O zi frumoasa va doresc!