La fel ca in Romania,
filé-ul de porc este apreciat in foarte multe locuri din lume, printre acestea
regasindu-se si America Latina. Am dedicat aceasta creatie a mea, amicului meu
Ibrahim Ferrer Jr, fiul celebrului artist cu acelasi nume, artist care ne-a
delectat cu muzica sa si aici in Romania inainte de disparitia sa. Stim bine ca
cubanezii sunt inebuniti dupa mancarea buna, muzica si dans.
Iar amicul meu
fiind un muzician cunoscut astazi in Argentina, am vrut sa ii dedic ceva
delicios, creat aici in Romania cu gandul la muzica frumoasa s muzica. L-am
intrebat: ‚’Ibrahim, ce ai spune daca ti-as dedica una din creatiile mele?’’ si
mi-a raspuns: ‚’Sunt de acord insa mi-ar fi placut sa si gust preparatul tau,
Gabriella’’. Para ti Ibrahim desde el profundo me mi corazon!
Un preparat elegant
si delicios pentru cinele voastre.
Ingrediente pentru 2
persoane:
2 felii de filé de
porc de circa 130-150 gr
150 ml lapte proaspat
1 catel de usturoi
2 felii subtiri de
slanina afumata
3-4 crengute de
rozmarin
Putin maghiran
5 ml de Cognac
10 ml de Sauvignon
Blanc Terase Dunarene Vinarte
1 lingura de unt de
calitate
Sare
Piper proaspat
macinat
Ingrediente pentru
purè:
2 cartofi mici
½ jumatate sfecla
rosie coapta la cuptor ( de mici dimensiuni )
Putin praf de chimen
20 gr unt
1 lingura crema de
branza
2 linguri smantana de
gatit
Sare
Piper proaspat
macinat
Ibrahim Ferrer Jr |
Ingrediente pentru
sos:
20 gr unt
½ mar acrisor taiat
in cuburi
2 lingurite mustar
dulce frantuzesc
5 ml Cognac
4-5 linguri smantana
de gatit
Sare
Piper negru proaspat
macinat
Preparare:
Curatam cele doua
bucati de filé de porc de grasime si le marinam in lapte, crengute de rozmarin,
1 catel de usturoi zdrobit si putin maghiran, timp de de 20-25 de minute.
Scoatem din marinatura si uscam cele doua filé-uri. Saram, piperam si
‚’bandajam’’ fiecare filé cu felia de slanina afumata, dupa care legam cu
sfoara alimentara in asa fel incat sa nu se descompuna. Invelim cele doua
filé-uri in folie trasparenta, le punem in frigider pana cand ajung la
temperatura de 2 grade. Incalzim untul intr-o cratita antiaderenta si rumenim
pe ambele parti cele doua filé-uri. Flambam cu Cognac si vin si dam la o parte
de pe sursa de foc. Dam cratita la cuptor preincalzit timp de 6-7 minute.
Intre timp preparam
puré-ul. Sfecla rosie o coacem la cuptor inainte de a ne apuca de gatit. O
curatam si folosim jumatate din sfecla, taiata cuburi. Fierbem cei doi cartofi
taiati in cuburi si punem sfecla, cartofii, crema de branza, smantana si untul
intr-un mixer.Condimentam cu putin praf de chimen, sare si piper negru proaspat
macinat. Mixam pana cand obtinem un puré omogen.
Si acum vom prepara
sosul: incalzim untul intr-o craticioara antiaderenta, adaugam cubuletele de
mar si stingem cu Cognac. Adaugam apoi cele 2 lingurite de mustar si apoi
smantana de gatit.Condimentam cu sare si piper proaspat macinat. Fierbem la foc
mic pana cand sosul se va ingrosa. Pana cand am terminat puré-ul si sosul,va fi
gata si carnea. Asezam filé-urile pe farfurii si zeama de la carne o adaugam in
mixer la restul sosului. Mixam pana cand obtinem un sos fin si omogen. Adaugam
sosul de jur imprejurul filé-ului si servim cu puré-ul de sfecla si decoram
farfuria cu salata Valerianella.
Am asociat acest
preparat cu o Feteasca Neagra Terase Danubiene de la Vinarte, un vin maturat in
butoaie de stejar, timp de 4 luni.Produs din struguri Feteasca Neagra 100%,
culesi manual si are 13,5 grade. Are o culoare rosu rubiniu cu reflexii
purpurii, imbogatit de arome proaspete de fructe de padure si visine; un vin
sec excelent cu o astringenta foarte placuta. Temperatura cea mai buna pentru
servire este de 16 grade si va sfatuiesc sa il decantati cu circa 20-30 de
minute inainte de servire. Vinul poate fi invechiat la sticla in pivnitele
voastre pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani, capatand astfel un buchet
complex si o textura foarte catifelata. Cu toate ca este recomandat pentru
carnuri rosii, branzeturi maturate si vanat, eu l-am asociat cu acest preparat
si ma bucur ca am facut-o pentru ca se potriveste de minune.
Asadar, indrazniti
dragilor si fiti creativi!
Va mentionez ca am avut acordul lui Ibrahim Ferrer Jr pentru ai folosi numele in aceasta reteta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu