luni, 24 august 2015

Ton in crusta de piper rosu si boabe de mustar



Termenul ‘’ton’’ ne indica in mod generic un grup de specii mari de peste, pelagice cu sange cald care se gasesc in majoritatea marilor din lume si care aduna sub aceasta umbrela mai multe specii precum: tonul albacore, albacares, atlanticus, maccoyii, obesus, orientalis, thynnus sau tonul rosu si tonul tonggol.
Acest peste care este considerat si peste albastru, reprezinta un produs pretios si fin, care neputand fiind crescut in captivitate este capturat in mare deschisa sau prins in capcane. Prinderea in capcane este permisa in Europa numai in anumite perioade pentru a permite tonului reproducerea. Cel mai gustos ton din Europa se gaseste in Sardinia si Sicilia.

O caracteristica aparte a tonului este ca se preteaza la numeroase feluri de preparate culinare.Carnea acestui delicios peste poate fi folosita in intregime, fara a arunca absolut nimic din acesta.Tot in Italia din icrele de ton se prepara celebra ‘’bottarga’’ care vine preparata doar din chefal in Sardinia, acesta fiind cel mai bun din lume, fiind preparat doar in doua locuri din lume si cel din ton care se prepara in Sicilia si Sardinia. Datorita cererii foarte mari pe piata a tonului rosu si a nerespectarii perioadei de stop biologic, pescuitul excesiv a facut ca astazi, tonul rosu sa fie in pericol de disparitie.
Una dintre caracteristicile tonului este lipsa totala de grasimi saturate si presenza pretiosului Omega 3. Carnea de ton este bogata in proteine, seleniu, potasiu, vitamina B12, acid nicotinic si fosfor, fiind in felul acesta un aliment cu un indice glicemic foarte scazut si nu contine carbohidrati. In plus, in baza unor studii efectuate de catre cercetatori la nivel international demonstreaza ca, consumul de regulat de ton ajuta in prevenirea cancerului, al hipertensiunii si a bolii Alzheimer. Dar proprietatile multiple a tonului nu se termina aici! Consumul consuetudinar reduce riscul de degenerare maculara a retinei si reduce riscul bolilor coronariene si cardiace.
Si daca ai peste de calitate, poti crea preparate de excelenta! Am vrut sa creez unb preparat nou, delicios care sa aibe si un aspect frumos si mai ales cromatica.
Ingrediente pentru 2 persoane:
400 gr filé de ton de la Ocean Fish
4 linguri de piper rosu boabe
4 linguri de boabe de mustar
Sare roz afumata de Himalaya
Ulei de masline ( nu extravirgin pentru ca ii va fura tonului din arome )
Pentru decorare:
Morcov fiert
Cartof fiert
Pepene galben
Ardei capia rosu
Muguri de trifoi rosu
Muguri de lucerna
Flori de decoratie alimentara
Ulei extravirgin de masline

Preparare:
Filé-ul de ton trebuie sa fie de 4 cm inaltime si in taiem la 4,5-5 cm latime. Vom pisa piperul boabe rosu mai grosolan si il amestecam cu boabele de mustar.
Intre timp taiem din fiecare produs decoratic dreptunghiuri minuscule si le asezam separat.Pregatim restul de produse cu care vom decora la mana pentru ca va trebui sa fim foarte iuti pentru a pune preparatul fiebinte pe masa.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu