joi, 8 octombrie 2015

Crema de mazare cu sos confit si creveti cu Porto



Sosul catifelat stim ca este o baza alba, legata obligatoriu de un roux alb si este considerat ‚’sosul mama’’ din care se obtin o infinitate de sosuri. Una dintre primele aparitii in absolut al acestui sos dateaza din 1553 in retetarul Sabinei Welserin. Mult mai tarziu gasim doua dintre cele mai faimoase si cunoscute retete, si-anume reteta Maestrului Escoffier, redactata in 1934 si reteta lui Prosper Montagne, redactata in 1938. Ambele variante vor acest sos alb si pur prin excelenta.
Dar de-a lungul secolelor aceasta baza s-a trasformat in retete fel de fel, una mai gustoasa decat cealalta. Dintr-o simpla crema catifelata se prepara diferite creme de zarzavaturi si legume, adaugand cremei catifelate puré preparat din salata verde, varza, sparanghel, ciuperci, fasole, mazare, linte sau morcovi, aromatizandu-le cu ierburi aromatizate. Cremele preparate acasa sunt extrem de gustoase si economice iar acum odata cu sosirea toamnei, putem sa le preparam pentru a darui organismului nostru o bomba de vitamine pentru iarna ce va sosi.
Plecand de la presupunerea ca toate supele au nevoie de zarzavaturi si legume, haideti sa facem o prima distinctie intre supe si ciorbe, distinctie care consta in ingredientele folosite la prepararea acestora.
Supele crema si cremele catifelate, fac parte din categoria ‚’supelor legate’’ in baza clasificarii efectuate de catre unul dintre cei mai importanti bucatari din istorie, francezul Marie-Antonin Careme.
Cremele, compuse dintr-o supa care contine zarzavat, legume, peste, carne sau branzeturi din care se prepara puré-ul de baza, sunt legate de un aliment aglutinant sau pur si simplu legate de catre cartofi si de adaugarea smantanei sau a laptelui.
Cremele catifelate sunt preparate dintr-o supa de zarzavat, carne sau peste, puré obtinut din acestea iar ingrosarea cremei se obtine dintr-o baza preparata din faina si unt si aromatizat in cele din urma cu un amestec compus din galbenusuri de ou si smantana.
Cremele si cremele catifelate sunt indragite si considerate preparate elegante care ‚’lovesc’’ mesenii, mai ales cand aceste preparate sunt personalizate cu branzeturi fine, creveti, seminte de cereale, etc.
Astazi va imparatesc o reteta deliciosa. Am preparat-o cu mazare din conserva de aceasta data si acestui lucru i se datoreaza culoarea cremei. Daca folositi mazare proaspata sau congelata si folositi procedeul fierbinte-inghetat, veti obtine o culoare splendida pentru acest preparat delicios.
Cantitate pentru 2 persoane.

Ingrediente pentru crema de mazare:

150 gr de mazare
1 ceapa mica
3 linguri de smanatana de gatit
½ lingura busuioc proaspat tocat marunt
Ulei extravirgin de masline
Sare
Piper boabe rosu

Ingrediente pentru sosul confit:

8 rosii Cherry
Sare roz afumata
Piper negru vietnamez
Tarhon uscat maruntit fin
Ulei extravirgin de masline
Zahar

Ingrediente pentru creveti cu Porto:

6 creveti Vannamei de la Ocean Fish
Sare roz afumata
Piper negru vietnamez
Curry
½ catel usturoi in pasta
10 ml de Porto Ruby
Ulei de masline ( a doua storsura )

Pentru decorare muguri de trifoi rosu.

Preparare:

Mai intai vom prepara crema de mazare. Curatam ceapa, o calim la capac, in putin ulei extravirgin de masline. Adaugam dupa circa 6-7 minute mazarea pe care am calit-o in prealabil, mirodeniile si mai fierbem circa 10 minute. Punem toata compozitia intr-un mixer, adaugam smantana si mixam timp de 2 minute, pana cand obtinem o compozitie omogena si catifelata.

Intre timp pregatim rosiile confit, la cuptor: spalam rosiile Cherry, le taiem pe lung in doua, presaram cu ingredientele si stropim cu cativa stropi de ulei si dam la cuptor preincalzit timp de 15 minute, la foc potrivit.
Le scoatem de la cuptor, le asezam intr-un mixer de bucatarie, adaugam putin ulei si mixam pana cand obtinem o crema omogena.

Si acum tocul final: incingem putin ulei de masline intr-o tigaie antiaderenta; pregatim pasta din usturoi, ungem cu aceasta crevetii, ii condimentam si ii tragem la tigaie, cate un minut pe ambele parti.Stingem cu Porto Ruby, mai fierbem circa doua minute si voilà, totul este gata pentru a fi servit.
Asezam intr-o farfurie adanca crema de mazare, pe mijlocul acesteia asezam cate trei creveti, picuram de jur imprejur cu sos confit si decoram cu muguri de trifoi rosu.

O cina sau un pranz care poate fi servit ca atare sau insotit de crutoane cu unt si Parmezan preparate la cuptor sau cu paine aurie. ( Reteta acesteia din urma o gasiti pe blogul meu )
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu