vineri, 20 noiembrie 2015

Cappelletti cu crema de dovlecei



Forma acestei paste celebre ne aduce aminte de forma unei palarii medievale si originea ei se trage din Reggio Emilia. Umplutura pastelor difera de la localitate la localitate si le regasim umplute cu: pesmet, carne de porc, jambon, carne de vita, clapon, cotlet de porc, ricotta (urda) sau branza stracchino dar deopotriva, le putem gasi umplute doar cu branza de tip cascaval(caciotta) Se servesc in principal in supa dar si cu sos ragù.
In aceasta regiune italiana cappelletti sunt considerati drept cel mai nobil fel intai, bogat intr-o simbologie a bunastarii, a bogatiei si a opulentei. In vremurile apuse a ura cuiva ‚’cappelletti pe masa pentru tot anul’’ era urarea cea mai auzita, cea mai iubita de catre oameni si o regasim si in poezii vechi din perioada medievala.Tot in acea perioada, aviditatea era atat de mare incat se faceau pariuri asupra capacitatii de a consuma cat mai multi cappelletti, uneori ajungandu-se la fabuloasa cifra de 400-500 de bucati si bine inteles ca se ajungea si la decesul unora datorita indigestiei. 
Aceste delicioase paste fainoase dominau in principal  masa de Craciun unde era preparatul cel mai asteptat, in supa de clapon bine inteles si nu exista familie, oricat de saraca ar fi fost sa nu aibă pe masa cappelletti in supa. Prepararea acestora se facea cu o zi inainte si antrena tutte le femei din casa, uneori si copiii care in felul acesta invatau de la varste fragede cum se prepara foaia de taietei si pastele umplute. Prima oara cand am participat si eu la o asemenea claca a fost de Craciun in 1993 cand am preparat mai bine de 1000 de cappelletti pentru supa in 3 persoane si doua fetite care bine inteles la un moment dat au adormit…………

Ingrediente pentru 2 persoane:

1 dovlecel
1 catel de usturoi
1 felie de bacon afumat
1 foaie de dafin
100 ml de smantana de gatit
½ legatura medie de patrunjel verde
40 gr Parmezan sau Grana Padano
Ulei extravirgin de masline
Sare

Ingrediente pentru cappelletti:

2 oua
Faina cat cuprinde ca sa obtinem o compozitie care sa nu fie foarte tare
1 lingurita ulei extravirgin de masline
Sare
Ingrediente pentru umplutura:

40-50 gr carne tocata de vita
½ ceapa
Ulei extravirgin de masline
Sare
Foarte putina nucsoara macinata ( un varf de cutit)
1 lingura de Parmezan sau Grana Padano ras
Preparare:

Primul lucru pe care il vom face sunt pastele fainoase. Amestecam faina cu ouale, uleiul de masline si sarea si framantam o compozitie omogena, usor de prelucrat. Intindem apoi foaia de taietel fina, fara sa o rupem.Apoi cu ajutorul unei roti dintate, vom taia patrate de 4 cm pe latura. 

Intre timp preparam umplutura: curatam, tocam marunt ceapa si o tragem la tigaie cu carnea tocata si foarte putin ulei extravirgin de masline, o potrivim de sare si adaugam foarte, foarte putina nucsoara. Lasam compozitia sa se raceasca putin, o amestecam cu Parmezanul si incepem sa umplem pastele. Asezam pe fiecare patrat de taietel, o lingurita mica de umplutura, o pliem in forma de triunghi, dupa care ii inchidem cu degetele cele doua laturi, in asa fel incat sa semene intra-adevar cu o palariuta. Nu fortati foaia de taietel, nu impingeti tare cu degetele pentru ca acele parti nu se vor fierbe bine, vor ramane crude.Cand am terminat de preparat pastele, punem intr-o oala incapatoare apa, sare si putin ulei de floarea soarelui si preparam crema de dovlecei.

Taiem dovleceii in felii subtiri, bacon-ul la fel si zdrobim usturoiul, le tragem la tigaie la foc mic, adaugam foarte putina apa si foaia de dafin, potrivim de sare si le fierbem circa 10-12 minute la capac. Le introducem intr-un robot de bucatarie, adaugam smantana, patrunjelul verde si le mixam pana cand obtinem o crema omogena, pe care o vom tine la cald. Fierbem pastele ‚’al dente’’, le scurgem, le amestecam cu crema de dovlecei si presaram cu mult Parmezan sau Grana Padano.

Va recomand sa preparati cappelletti si cu supa din clapon, sunt senzationale!
Am servit aceste paste cu un rosé Terase Danubiene de la Vinarte care se potriveste de minune cu acest preparat.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu