sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Chiftelute din carne de vita si legume



Astazi va impartasesc o reteta pe care cei mici cu siguranta o vor iubi si deopotriva si cei mari. Dar pana la reteta as dori sa va scriu cateva cuvinte privind importanta unei alimentatii sanatoase dar si cu calorii pentru prichindeii nostri.

Pentru a dezvolta la maxim potentialul lor, copiii trebuie sa aiba o dieta sanatoasa. Obiceiurile alimentare si sportive din copilarie si adolescenta pot sa determine diferenta dintre sanatate si riscul bolilor in anii urmatori. Diferitele faze din ciclul vietii impun exigente nutritionale diferite.
De exemplu, dupa varsta de 4 ani nevoia de energie per kilogram scade dar cantitatea efectiva de energie necesara creste, odata cu cresterea copilului. De la 5 ani la adolescenta este o perioada de crestere lenta dar constanta. La anumiti copii asimilarea calciului, fierului si a vitaminelor A, D si C pot sa fie inferioare nivelului de normalitate,  cu toate ca in cea mai mare parte dintre cazuri, lipsurile sunt putin probabile cu conditia ca  raportul energetic si de proteine sa fie adecvat si cu conditia ca cei mici sa consume hrana diferita dar foarte multe fructe si legume in acelasi timp.

Mese obisnuite si gustari sanatoase care sa cuprinda alimente bogate in carbohidrati, fructe si legume, produse lactate, carne slaba, peste, pui, oua si nuci ar trebui sa contribuie la o crestere si la o dezvoltare corecta, fara a introduce calorii excesive in dieta copiilor.

Copiii au nevoie sa consume multe lichide, mai ales cand este cald afara sau cand fac sport. Apa este bine inteles o sursa excelenta de lichide, lipsita de calorii. Diversitatea este importanta in dieta celor mici si din acest motiv se pot alege si alte surse de lichide precum laptele sau bauturi pe baza de lapte si sucuri naturale din fructe.

Dar haideti sa trecem la reteta caci se apropie ora de cina si o idee noua, nu strica niciodata, dimpotriva!
Ingrediente pentru 2 persoane:

300 gr carne tocata de vita
1 ceapa
½ ardei rosu
½ ardei verde
¼ dovlecel
¼ morcov
1 lingura patrunjel verde tocat marunt
Ulei extravirgin de masline
1 ou
2 linguri de pesmet
1 lingurita de faina
Ulei de floare soarelui
Sare

Ingrediente pentru servire:

Salata Valeriana

Ingrediente pentru decorare:

Muguri de trifoi

Preparare:

Curatam si spalam legumele; ceapa si ardeii le tocam marunt, morcovul si dovlecelul le dam pe razatoare si le calim pe toate impreuna la foc mic in ulei extravirgin de masline, la capac. Le potrivim de sare si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit, le amestecam cu pesmetul, faina, oul si patrunjelul verde si apoi formam din compozitie chiftelute mici care sa fie atragatoare si ca aspect exterior. Le putem frige in putin ulei sau le putem da la cuptor pe o tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu putin ulei. 

Le servim cu salata Valeriana si le decoram cu muguri de trifoi.

Veti vedea cat de mult le va placea atat celor mici cat si celor mari. 

Pofta buna!





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu