luni, 30 noiembrie 2015

Importanta micului dejun pentru o viata sanatoasa



Exista o vorba veche care spune: ‚’ mic dejun regesc, pranz princiar si cina de sarac’’ . Mare adevar este in acest aforism care contureaza perfect cum ar trebui sa fie in obiceiurile noastre alimentare.
Micul dejun este masa cea mai importanta din zi, masa care ne permite sa infruntam ziua in forma si cu minimum de stress. De ce vorbesc despre stress? pentru ca din momentul in care coboram din pat, nivelul zaharurilor din sange scade si avem nevoie de un aport de glucoza care sa ne repuna in normalitate.
Fara zaharurile de care are nevoie organismul nostru, vom simti stari de oboseala, de prostratie si vom fi iritabili. Pentru a evita aceste stari, este suficient sa servim un mic dejun sanatos si nutrient, consumat cu calm si nu pe fuga. De indata ce ne trezim este important sa consumam hrana cu continut de proteine. Daca sunteti iubitori ai laptelui este bine sa folositi laptele degresat sau o alta alternativa poate fi laptele din soia, mai ales pentru aceia dintre voi care au intolerante alimentare. In timpul micului dejun, trebuie sa consumam si carbohidrati care pot fi fulgi de ovaz, muesli, paine prajita, turte din orez, biscuiti din alac, paine, biscuiti sau chec de casa.
Aceste preparate si produse pot fi insotite de miere de albine de calitate sau dulceturi de casa sau bio. La capitolul miere de albine, daca doriti sa consumati o miere adevarata, sanatoasa si romaneasca, va recomand cu caldura mierea ‚’Mana de brad’’ de la Apilife sau la dulceturi, daca nu este o dulceata preparata de voi din fructe sanatoase, va recomand dulceturile Topoloveni & Topoloveana de la Sonimpex, dulceturi naturale 100%, fara zahar si produse cu multa pasiune de doua femei puternice. A nu se confunda aceste produse cu altele cu nume asemanatoare!


In plus, la micul dejun este indicat sa consumam fructe proaspete care ne vor da un aport de vitamine, energie si fibre. Sunt indicate si fructele uscate care sunt bogate in antioxidanti, sunt nutriente si ajuta in lupta impotriva imbatranirii tocmai din acest motiv consumul in fiecare dimineata a cateva fructe uscate, nuci si migdale este recomandat.   

Utilizarea scortisoarei pe mere, cereale sau pe felia de chec vor ajuta la transportul glucoziului la celule care ajuta ca nivelul energetic sa ramana inalt. Cu toate ca multa lume nu poate renunta la cafeaua de dimineata, ar fi excelent daca am inlocui cafeaua cu ceai, lapte sau cafea decafeinizata pentru ca cofeina va mari cortizolul care este hormonul stressului. 
In felul acesta bataile cardiace vor creste impreuna cu presiunea sangvina si corpul nostru va consuma mult mai multa energie, in consecinta senzatia de foame va fi mai mare, insa vom consuma mai multe preparate dulci.
Ar fi excelent daca am consuma cafea numai dupa consumarea micului dejun. Si da, pentru cei care au activitate fizica intensa, 50 de grame de ciocolata fondanta sunt binevenite pentru ca ciocolata va furniza organismului fosfor, fier, potasiu, metilxantine si o buna doza de antioxidanti, fara a exagera insa cu caloriile.
Eu recomand un mic dejun cu produse sanatoase, posibil preparate de catre voi acasa pentru ca painea prajita se prepara in 2 minute, un chec dureaza cu totul 40 de minute si il putem prepara odata la doua-trei zile.
Tineti minte ca dimineata este cel mai bun moment pentru a consuma dulciuri dar bine inteles cu masura!

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu