joi, 10 decembrie 2015

Aperitiv de mare cu fructe, fenicul si reductie aromata din vin alb



Se apropie sarbatorile cu pasi repezi si alegerea meniului ne da de furca, cu atat mai mult cu cat aperitivele sunt se pare,  preparatele care se aleg cel mai greu. 
Iata ca revin la voi cu o alta propunere de aperitiv pe care il puteti servi de Craciun, Anul Nou sau cu orice alta ocazie doriti voi. In general alegerea aperitivelor se bazeaza pe tipologia preparatelor care urmeaza dupa acestea si tocmai din acest motiv este necesar sa distingem cele doua categorii principale, si-anume: aperitivele de mare si aperivele de ‚’pamant’’ sau mai bine zis: legume, carne, etc.

Facand abstractie de asocieri, gama retetelor de aperitive este infinita si atunci putem opta pentru aperitive calde, reci, torturi rustice sau sa alegem un aperitiv ca al meu, care contine atat peste cat si fructe si care este delicios, ca sa nu mai vorbim de simfonia de culori din farfurie.

Dar haideti sa vedem despre ce este vorba!
Ingrediente pentru 4 persoane:

1 macrou afumat Ocean Fish
12 oua de prepelita
8 lingurite caviar de somon Ocean Fish
12 lingurite caviar de capelin Ocean Fish
1 avocado
1 fenicul
1 grapefruit roz

Ingrediente pentru maioneza de citrice:

1 galbenus de ou fiert
1 galbenus de ou crud
Coaja rasa de la 1 lime
Coaja rasa de la ½  grapefruit
Zeama de la 1 lime
2 linguri zeama de grapefruit
Sare
Ulei de floarea soarelui cat este nevoie in functie de cantitatea de maioneza pe care doriti sa o preparati

Ingrediente pentru reductia din vin alb:

1 lingurita miere de albine
1 lingurita zahar
4-5 felii ghimbir proaspat
100 ml vin alb sec
Putin piper al macinat
Foarte putina sare
Ingrediente pentru decorare:
Frunze de fenicul
Ulei extravirgin de masline
Piper multicolor proaspat macinat

 



Preparare:

Prepararea acestui aperitiv este destul de usoara, trebuind sa pregatim doar maioneza de citrice si reductia aromata din vin alb.
Fierbem oul, il racim si il decojim. Apoi eliminam galbenusul, il zdrobim si il amestecam cu galbenusul de ou crud. Adaugam coaja de citrice si putin cate putin, uleiul pana cand maioneza incepe sa se lege. Ulterior adaugam zeama de citrice si continuam sa adaugam ulei, potrivim de sare si continuam pana cand obtinem cantitatea de maioneza pe care ne-o dorim.
Intr-o craticioara antiaderenta incalzim mierea, zaharul si le caramelizam alaturi de feliile de ghimbir proaspat. Stingem cu vin alb sec, adaugam foarte putin piper alb proaspat macinat si foarte, foarte putina sare. Fierbem la foc mediu pana cand obtinem o reductie siropoasa.



Intre timp fierbem ouale de prepelita, le racim, le decojim si cu ajutorul unui cutit foarte bun, eliminam calota si foarte putin din partea inferioara a oualor, pentru a le permita sa stea in ‚’picioare’’ pe farfurii. Cu un alt cutit foarte subtire si cu multa grija, eliminam galbenusul si cu o lingurita mica, cream in interiorul oului spatiu pentru a le putea umple. Facem aceasta operatie cu toata ouale. 
Ei de acum incolo, totul este usor: umplem ouale cu deliciosele icre de somon si cu icrele de capelin de la Ocean Fish. Daca va intrebati de ce neaparat de la Ocean Fish, am sa va raspund simplu: pentru ca sunt de o calitate de exceptie toate produsele comercializate sub umbrela acestui brand. 
Ocean Fish este o fabrica de prelucrarea pestelui unde primul lucru pe care se pune pret este calitatea produselor si apoi resursa umana, iar asa cum stim cu totii, aceste doua lucruri asociate cu un bun management, duc la succesul unei afaceri. 
Si cu toate ca in reteta mea de astazi nu este filé de butterfisch, va recomand sa achizitionati acest produs pentru mesele voastre de sarbatoare. 

Delicat, delicios, taman bun de asociat cu un pahar de Prosecco!
Macroul afumat in feliem la circa 1 cm, grapefruit-ul il taiem in cuburi iar avocado-ul in felii asa cum vedeti in fotografii. Atentie la curatarea acestui fruct: il decojim foarte repede, il taiem in doua, eliminam samburele cu grija si le asezam cele doua biìucati si samburele intr-un bol cu apa rece si zeama de lamaie, ca sa nu se oxideze. Feliem fructul numai inainte inainte se servire.
Feniculul il feliem subtire si construim un mic cuib din felii. Servim cu maioneza din citrice, decorat cu frunze de fenicul si ciboulette. 

Stropim mai apoi cu reductie aromata din vin alb, cateva picaturi de ulei extravirgin de masline si macinam pe marginea farfuriei piper multicolor.

Asociem acest aperitiv cu un Chardonnay tanar.

Voilà un aperitiv de sarbatoare, bun pentru orice ocazie de rasfat gastronomic.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu