miercuri, 30 decembrie 2015

Supa crema de linte


Lintea este un aliment strans legat de traditiile gastronomice italiene, medio-orientale si unguresti. Este o leguma bogata in saruri minerale, proteine, vitamine si lipsite de colesterol.  Versatila in bucatarie si adecvata pentru o multitudine de preparate, foarte gustoase. 


Exista diferite feluri de linte, care se diferentiaza prin marime si culoare iar cele mai apreciate sunt cele maronii care se vand atat uscate cat si la cutie. Lintele au beneficii exceptionale asupra sanatatii noastre si sunt indicate in mod special persoanelor care au probleme cu concentratia si care sufera de somnolenta. Am vorbit de versatilitatea lintelor dar v-ati intrebat cum se prepara acestea ? Va precizez ca lintele sunt legumele cele mai rapide si simple de preparat si asta pentru ca nu este nevoie sa fie lasate neaparat la inmuiat, inainte de a le prepara. Pot fi preparate intr-o cratita antiaderenta de inox sau intr-o oala de lut, cu putina apa, la foc lent timp de 30-40 minute. Sa nu fierbeti niciodata lintele in oala de aluminiu pentru ca va innegri lintele!
Astazi va impartasesc reteta mea preferata de supa crema de linte din traditia gastronomica ungureasca.
Ingrediente pentru 4 persoane:
250 gr linte rosie
2 cepe rosii
3 catei de usturoi
1 ardei capia rosu
1 morcov
150 gr ciolan afumat dezosat
1 lingurita  tarhon uscat
1 lingurita condiment afumat din coji de rosii
½ lingurita  sare afumata cu paprika
50 ml vin rosu sec
Sare
Ulei de floarea soarelui


Ingrediente pentru dressing:
1 lingurita mustar fin
4 linguri  smantana de gatit de 32%
½ lingurita paprika afumata
1 lingurita zahar
1 lingurita otet din vin alb

Mai intai vom curata, spala si taia in cubulete mici, ceapa, usturoiul, ardeiul capia si morcovul pe care le vom cali in putin ulei de floarea soarelui, timp de 7-8 minute, dupa care le stingem cu vinul rosu. Mai fierbem cateva minute, dupa care adaugam 1,5 l de apa, lintele spalate in apa rece, ciolanul taiat in fasii de circa 3 cm lungime si ½ cm latime si mirodeniile. Vom fierbe supa la foc mic si la jumatatea perioadei de fierbere, scoatem jumatate din bucatele de ciolan si le punem deoparte. Cand ne apropiem de sfarsitul timpului de fierbere, preparam dressing-ul, il adaugam la supa, fierbem inca 2-3 minute si oprim focul. Introducem in oala mixerul vertical si mixam pana cand obtinem o supa cremoasa si omogena. Tragem la tigaie bucatelele de ciolan pe care le-am scos din supa si servim supa in boluri speciale, cu paine si ciolanul tras la tigaie. Eu am ales sa decorez supa crema cu muguri de ridiche si un fir de ulei extravirgin de masline.
Este o supa crema deliciosa care le va placea pana si celor mici! 

Tips-uri pentru a fierbe lintele:

Daca vreti sa fierbeti linte delicioase, trebuie sa tineti cont de cateva trucuri care va vor ajuta sa obtineti o fierbere perfecta, implicit un gust unic!
Primul lucru pe care trebuie sa il stiti despre linte este faptul ca puse la inmuiat, se vor umfla in volum de doua ori mai mult decat alte legume, ceea ce inseamna ca trebuie sa dozati bine apa pentru a evita sa vi se arda. In timpul fierberii daca veti adauga apa, trebuie sa fie neaparat apa calda pentru ca apa rece nu va face altceva decat sa intareasca lintele. Cand lintele dau in clocot, trebuie sa dati focul la mic si sa acoperiti oala, fierbandu-le din acel moemnt circa 30 de minute, verificandu-le in permanenta. Cand preparati linte sa nu amestecati niciodata mai multe varietati de linte pentru ca veti avea supriza ca unele sa se fiarba prea mult iar altele sa ramana crude. 

Daca folositi oala la presiune, adaugati putin ulei pentru a evita ca spuma formata de apa sa infunde si sa blocheze supapa de siguranta. 


Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe Hobby Chef by Bilancia: www.hobbychef.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu