Lintea este un aliment strans legat de traditiile gastronomice italiene, medio-orientale si unguresti. Este o leguma bogata in saruri minerale, proteine, vitamine si lipsite de colesterol. Versatila in bucatarie si adecvata pentru o multitudine de preparate, foarte gustoase.
Exista diferite feluri de linte, care se diferentiaza prin marime si
culoare iar cele mai apreciate sunt cele maronii care se vand atat uscate cat
si la cutie. Lintele au beneficii exceptionale asupra sanatatii noastre si sunt
indicate in mod special persoanelor care au probleme cu concentratia si care
sufera de somnolenta. Am vorbit de versatilitatea lintelor dar v-ati intrebat
cum se prepara acestea ? Va precizez ca lintele sunt legumele cele mai rapide
si simple de preparat si asta pentru ca nu este nevoie sa fie lasate neaparat
la inmuiat, inainte de a le prepara. Pot fi preparate intr-o cratita
antiaderenta de inox sau intr-o oala de lut, cu putina apa, la foc lent timp de
30-40 minute. Sa nu fierbeti niciodata lintele in oala de aluminiu pentru ca va
innegri lintele!
Astazi va impartasesc reteta mea preferata de supa crema de linte din
traditia gastronomica ungureasca.
Ingrediente pentru 4 persoane:
250 gr linte rosie
2 cepe rosii
3 catei de usturoi
1 ardei capia rosu
1 morcov
150 gr ciolan afumat dezosat
1 lingurita tarhon uscat
1 lingurita condiment afumat
din coji de rosii
½ lingurita sare afumata cu paprika
50 ml vin rosu sec
Sare
Ingrediente pentru dressing:
1 lingurita mustar fin
4 linguri smantana de gatit de 32%
½ lingurita paprika afumata
1 lingurita zahar
1 lingurita otet din vin alb
Mai intai vom curata, spala si
taia in cubulete mici, ceapa, usturoiul, ardeiul capia si morcovul pe care le
vom cali in putin ulei de floarea soarelui, timp de 7-8 minute, dupa care le
stingem cu vinul rosu. Mai fierbem cateva minute, dupa care adaugam 1,5 l de
apa, lintele spalate in apa rece, ciolanul taiat in fasii de circa 3 cm lungime
si ½ cm latime si mirodeniile. Vom fierbe supa la foc mic si la jumatatea
perioadei de fierbere, scoatem jumatate din bucatele de ciolan si le punem
deoparte. Cand ne apropiem de sfarsitul timpului de fierbere, preparam
dressing-ul, il adaugam la supa, fierbem inca 2-3 minute si oprim focul. Introducem
in oala mixerul vertical si mixam pana cand obtinem o supa cremoasa si omogena.
Tragem la tigaie bucatelele de ciolan pe care le-am scos din supa si servim
supa in boluri speciale, cu paine si ciolanul tras la tigaie. Eu am ales sa
decorez supa crema cu muguri de ridiche si un fir de ulei extravirgin de
masline.
Tips-uri pentru a fierbe
lintele:
Daca vreti sa fierbeti linte
delicioase, trebuie sa tineti cont de cateva trucuri care va vor ajuta sa
obtineti o fierbere perfecta, implicit un gust unic!
Primul lucru pe care trebuie sa
il stiti despre linte este faptul ca puse la inmuiat, se vor umfla in volum de
doua ori mai mult decat alte legume, ceea ce inseamna ca trebuie sa dozati bine
apa pentru a evita sa vi se arda. In timpul fierberii daca veti adauga apa,
trebuie sa fie neaparat apa calda pentru ca apa rece nu va face altceva decat
sa intareasca lintele. Cand lintele dau in clocot, trebuie sa dati focul la mic
si sa acoperiti oala, fierbandu-le din acel moemnt circa 30 de minute,
verificandu-le in permanenta. Cand preparati linte sa nu amestecati niciodata
mai multe varietati de linte pentru ca veti avea supriza ca unele sa se fiarba
prea mult iar altele sa ramana crude.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe Hobby Chef by Bilancia: www.hobbychef.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu