miercuri, 3 februarie 2016

Aperitiv din macrou afumat, cartofi, oua de prepelita cu maioneza din lime si reductie din Cabernet



Obiceiul de a incepe cina cu ceva interesant care sa nu fie consistent si nici abundant, dateaza inca de pe vremea meselor bogate din Roma antica.
Cina, la vremea respectiva masa cea mai importanta incepea in amurg si incepea cu un ‚’gustatio’’: chiftelute din peste, stridii, legume imbogatite de sosuri picante sau dulce acrisor, carnataraie de toate felurile, omniprezentele oua si multe alte aperitive insotite de ‚’mulsus’’, un vin preparat cu miere.
Din multe scrieri, se pare ca deja de atunci era constientizat ca a incepe masa cu legume si salate, ajuta stomacul sa primeasca celelalte feluri de mancare, care in casele nobiliare erau multe si bogate.   
Dupa caderea Imperiului Roman, pe  toata durata Evului Mediu, aperitivele au  cazut in desuetudine, locul lor fiind luat de preparate din carne de vanat. A reaparut pe mese abia in jurul anilor 1500 si a rezistat se pare pana in zilele noastre.
De-a lungul istoriei, aperitivele s-au schimbat, au evoluat si de multe ori au devenit fel principal datorita ingredientelor sau pur si simplu din alegere.
Astazi am preparat pentru voi un aperitiv care din punctul meu de vedere poate sa devina un fel principal datorita bogatiei ingredientelor.

Ingrediente: 

300 gr macrou afumat
4 cartofi de marime medie
20 oua prepelita
20 boabe masline negre nesarate
150 gr salata Rucola
Ingrediente pentru maioneza:
1 galbenus de ou crud
1 galbenus de ou fiert
Zeama de la 1 lime
1 lingurita coaja de lime
1 lingurita Ciboulette pentru decorare
Ulei de floarea soarelui cat cuprinde, in functie de cantitatea de maioneza dorita
Sare 
Ingrediente pentru reductia de vin rosu:

100 ml vin Cabernet Sauvignon
2 linguri de zahar brun
1 lingurita de unt
Un varf de cutit sare
¼  lingurita coaja de lime
Preparare:

Spalam cartofii si ii punem la fiert, la fel ca si ouale de prepelita si  un ou din care vom prepara maioneza. Toate aceste ingrediente le vom fierbe in vase separate. Cand au fiert, le racim si apoi le curatam de coaja. Ouale de prepelita le vom lasa in apa rece cel putin 10 minute. 

Taiem in doua oul fiert, scoatem galbenusul, il zdrobim cu ajutorul unei furculite si il amestecam cu un galbenus de ou crud. Adaugam coaja de lime si putin cate putin, adaugam ulei de floarea soarelui pana cand maioneza incepe sa sporeasca. Adaugam putina zeama de lamaie, potrivim de sare si continuam pana cand obtinem cantitatea de maioneza de care avem nevoie. Pana la final vom adauga toata cantitatea de zeama de lime.
Cartofii ii taiem in felii de circa 1-1,5 cm inaltime si feliile de macrou afumat la inaltime de 1 cm. Pentru aceste operatiuni avem nevoie de un cutit foarte bun, altfel nu vom reusi sa obtinem felii delicate. 

Prepararea reductie este simpla, este o reductie usoara. Intr-o craticioara antiaderenta incalzim untul si zaharul si le caramelizam. Adaugam coaja de lime si foarte putina sare si apoi stingem cu vinul rosu. Fierbem la foc mic, pana cand obtinem o reductie cremoasa. O strecuram si o punem deoparte.
Pe fundul fiecarei farfurii vom face un pat din salata Rucola, pe mijlocul farfuriei vom aseza un bol micut cu maioneza presarata cu Ciboulette si de jur imprejur vom aseza ingredientele aperitivului. 

Stropim cu reductie din vin si putin ulei extravirgin de masline. Potrivim de sare cartofii, in momentul in care servim aperitivul. 
Si cu toate ca servim aperitivul cu reductie din Cabernet, asociem aceasta salata cu un Chardonnay la 10 grade si tineti seama: sticla de Chardonnay se deschide cand servim aperitivul, nu mai devreme.

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef si va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu