sâmbătă, 6 februarie 2016

Paste de casa cu sos din naut si rozmarin


Cred ca fiecaruia dintre voi i-a fost greu sa lase vara sa plece impreuna cu caracterul sau liber si jucaus dar eu abia asteptam sa vina toamna pentru ca emotiile pe care le aduce cu ea, miresmele si culorile sunt unice. Sunt indragostita dintotdeauna de apusurile de soare autumnale care ma fac sa cred ca nu exista pe lumea aceasta, nimic mai poetic si mai mandru in culori. De la fereastra bucatariei mele se intrevad apusuri aurii si calde, ajunse la mine parca in surdina ca semn ca inca o zi s-a sfarsit, aducand culorile cerului care se coloreaza din auriu in orange briliant, apoi intr-un roz profund, terminandu-se cu un rosu Vermillion. 

In aceste momente ma opresc si contemplez spectacolul, rapita de calmul care incetineste ritmul orasului, inseninandu-l si incalzindu-l exact cum face o farfurie buna de paste traditionale.  Astazi va impartasesc reteta unui preparat substantial, un fel principal de toamna si de iarna extraordinar de delicious care isi are originea in regiunea Toscana din Italia unde o gasim de la sat la sat sub alte forme, toate gustoase. Aceasta este reteta mea pe care o pregatesc de ani de zile sub aceasta forma.

Ingrediente pentru sos:

300 gr naut cu bob mare
2 morcovi
1 ceapa rosie mare
100 ml vin rosu sec
400 ml suc de rosii de casa
4 crengute de rozmarin ( daca sunt proaspete, le tocam marunt iar daca sunt uscate, le zdrobim printre degete )
4 linguri ulei extravirgin de masline
Sare mediteraneana
5-6 boabe piper negru
1 lingurita rasa de paprika dulce afumata
1 litru apa

Ingrediente pentru taietei:

2 oua proaspete
Faina cat cuprinde
1 lingurita ulei extravirgin de masline
Sare

Ingrediente pentru servire:
50 gr fulgi de Parmezan sau Grana Padano

Preparare:

Cu o seara inainte punem nautul in apa rece cu ¼ de lingurita de bicarbonat de sodiu. A doua zi vom clati foarte bine nautul si il punem deoparte. Curatam si spalam ceapa si morcovii; ceapa o tocam marunt iar din morcovi facem spaghette cu ajutorul unui cutit special. Mai intai calim ceapa in ulei extravirgin de masline si dupa cateva minute, adaugam morcovii si calim in oala acoperita, la foc mic timp de 6-7 minute, apoi stingem cu vinul rosu, adaugam nautul, mirodeniile, sucul de rosii si circa 1 litru de apa si continuam sa fierbem la foc mic timp de circa 2 ore si jumatate, 3 ore, controland din cand in cand sosul ca sa nu se prinda. 
In timp ce fierbe sosul, preparam taieteii de casa.Amestecam faina cu ouale, sare si uleiul de masline si framantam manual pana cand obtinem o compozitie potrivita care sa poata fi intinsa. Lasam aluatul de taietei sa se odihneasca timp de 30 de minute, dupa care intindem foaia. Fiind vorba despre taietei mai rustici, nu intindem foaia foarte subtire. Taiem cu ajutorul unei roti dintate in fasii de circa 6 cm lungime si 1,5 cm latime.
Sosul de naut nu trebuie sa il reducem foarte tare! Cand acesta este gata, fierbem taieteii in apa cu sare si putin ulei, timp de 5-6 minute. 
Amestecam taieteii cu sosul si servim fierbinte cu fulgi de Parmezan sau Grana Padano.

Ei, nu vi se pare acest preparat ca are culorile unui apus de soare autumnalo-invernal? 

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu