duminică, 6 martie 2016

Friptura din kaiser proaspat cu galuste bavareze



Va plac fripturile? Sunt sigura ca da si din acest motiv, astazi va propun o friptura usor de preparat dar cu totul aparte. Dar pana la reteta, vreau sa va povestesc cate ceva despre fripturi si Imparatul Carol cel Mare, cunoscut si drept ‚’Imparatul fripturilor’’. 
Primul Imparat al Sfantului Imperiu Roman mostenise la numai 26 de ani, imparatia de la tatal si fratele sau. Istoricii timpului il descriu ca un om impozant, inalt de 1,90, cu ochii mari si plini de viata, cu un par bogat blond si o voce profunda si puternica. Era un suflet bland si sensibil si fusese vazut deseori plangand moartea fiului sau, Roland. Dar nu voi spune ca a avut 5 neveste si multe amante si vreo 20 de copii pentru ca adevarata sa forta erau cavalerii franci, care traiau in palatul regal din Aachen, un fel de tabara, unde singurul lux erau baile, unde impreuna cu prietenii sai cufundati in apa, discutatu de teologie si politica. 

In timpul Domniei sale s-a inceput definirea regulilor moderne de a sta la masa si s-a inceput prin sfatuirea de a avea hainele si mainile curate, dar mai ales de a sta la masa cu spatele drept, abandonand in acest fel obiceiul de a sta intinsi.
In ocaziile speciale, postelnicul Adulf venea inconjurat de bucatarii si chelnerii, care prezentau tavile cu preparatele, Imparatului. In spatele postelnicului era intotdeauna paharnicul cu incarcatura sa de vase pretioase.
Servirea era efectuata urmand un protocol strict, care amintea de ierarhia structurii imperiale. Un calugar, pe numele sau Notcar povesteste in scrierile sale ca Imparatul Carol se aseza la masa intotdeuna pe un scaun mai inalt si la auzul flautului si a trambitelor, ii veneau aduse preparatele. Circa 20 de vestitori, ridicau de trei ori potirele cu nestemate si dupa un intermezzo de acrobati si mimi, se aseza la masa nobilimea care era servita de catre demnitari iar acestia din urma erau serviti mai apoi de catre ofiterii palatului pentru ca asa era pe atunci.
Inainte de incoronarea sa, Carol a emis o lege care se numea ‚’Capitulare de Villis’’, aceasta fiind una dintre legile cele mai importante emise de catre Imparat si care impunea bunastarea comunitatii, dupa reguli foarte stricte pentru ferme. De exemplu: fiecare persoana trebuia sa are, sa semene, sa stranga fanul si sa stranga strugurii dar mai ales sa vanda productia in exces. Din vanzarea recoltei in exces, o parte mergea catre Carol, alta catre biserica si restul trebuia sa garanteze alimentati abundanta pentru fiecare lucrator si familiile acestora. Asadar exista echitate si onoare! Toto aceeasi lege obliga ca fiecare gospodarie sa aibă cel putin 100 de pui, 30 de gaste si in grajduri: porci, vaci, oi si capre. Carol cel Mare care era ‚’fixat’’ cu igiena, a vrut totodata ca aceasta lege sa ii oblige pe cetatenii sai, ca fiecare produs preparat de catre crescatori: afumaturi, branzeturi, miere, vin, faina, etc sa fie preparate in conditii de curatenie.
Si voi incheia acest mic capitol cu gusturile alimentare ale marelui Imparat care dupa cum ne scrie biograful sau, scriitorul Einhart, ura alimentele fierte si ceea ce ii placea cel mai mult erau fripturile, de orice fel dar fripturi sa fie. Iubea atat de tare fripturile incat nici macar in ultimii ani de viata cand era bolnav, nu si-a ascultat medicii care ii prescrisesera o dieta mai severa. Inca astazi, in meniurile multor restaurante respectabile, gasim in meniu ‚’Filé-ul Carol cel Mare’’

Si-acum haideti sa vedem cum se poate prepara dintr-o ‚’banala’’ bucata de kaiser proaspat ( sau fleica )o friptura de sarbatoare.

Ingrediente pentru friptura:

1 kg de kaiser proaspat
½ lingurita sare afumata cu fructe de padure
½ lingurita sare afumata cu busuioc
½ lingurita condiment afumat din coji de rosii
¼ lingurita piper negru proaspat macinat
¼ lingurita Paprika afumata dulce

Ingrediente pentru marinada:

1 lingura ceapa verde
4 catei de usturoi taiati rondele
1 lingura miere de albine
1 lingura mustar ( sa nu fie iute! )
Ulei de masline
1 sticla bere blonda 330 ml

Ingrediente pentru galuste bavareze:

4 cartofi
1 ou
1 lingurita condiment din coji afumate de rosii
1 lingura ceapa verde ( doar partea verde )
1 lingurita patrunjel verde tocat marunt
4 linguri faina ( daca va fi nevoie mai punem )
Pesmet
Ulei de floarea soarelui pentru prajit

Ingrediente pentru umplutura galustelor bavareze:

1 ceapa galbena
4 felii de bacon afumat
50 ml vin alb sec
1 lingura ulei extravirgin de masline

Preparare:

Cu o seara inainte, preparam marinada, legam bucata de kaisez cu sfoara alimentara si o cufundam in marinada pana a doua zi.

Spalam bine cartofii si ii punem la fiert in coaja, cand vor fi fierti ii curatam si ii zdrobim fierbinti, ii amestecam cu ingredientele si framantam pana cand obtinem o compozitie omogena. Intr-o tigaie antiaderenta calim ceapa impreuna cu bacon-ul afumat in putin ulei extravirgin de masline si cand au prins putina culoare, stingem cu vin alb sec si mai fierbem timp de cateva minute si dam la o parte. Formam din compozitie bile mici, facem cu degetul o gaura pe care o umplem cu putina umplutura, inchidem galustele si le dam prin pesmet. Asezam galustele pana cand le vom praji, pe un fund de lemn udat ca sa nu se prinda.

Intre timp vom da la cuptor preincalzit carnea, varsam peste ea zeama de marinatura si o acoperim cu folie de aluminiu. O tinem la cuptor la foc mediu circa 45 de minute, dupa care indepartam aluminiul si o mai lasam circa 10-15 minute. 
In acest rastimp, vom praji galustele bavarese in mult ulei, dupa care le asezam cu grija pe hartie absorbanta pentru a elimina uleiul in surplus.

 





Scoatem carnea din cuptor, apoi din tava si o lasam timp de cateva minute pentru ca sucurile din interiorul fripturii, sa se aseze. Eliminam mai apoi sfoara. Strecuram sosul din tava, apoi il mixam cu ajutorul unui mixer vertical, adaugam patrunjel verde tocat si compunem farfuriile. Stropim friptura cu sosul preparat.
Este adevarat ca este un preparat mai greu, dar daca nu facem excese in cantitati, uneori putem prepara si asa ceva pentru ca este delicios! 

Am servit acest preparat cu rosii Cherry simple, datorita bogatiei gusturilor din cele doua preparate si bine inteles asociat un pahar de vin rosu sec.

Pana data viitoare, a voastra Gabriella!




 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu