sâmbătă, 12 martie 2016

Supa de rata cu galuste ca la mine acasa



Carnea de rata este extrem de hranitoare, fiind bogata in seleniu, fier, fosfor, magneziu, Vitamina B6 si Vitamina B3. Totodata, consumul acesteia intareste imunitatea si este important consumul carnii de rata in dieta copiilor din perioada de crestere. Ca si proprietati nutritive, specialistii spun ca este similara cu uleiul extravirgin de masline. 
La mine in familie, supa din carne este foarte iubita si o prepar din diferite feluri de carne dar una dintre preferatele noastre este supa din carne rata. Am pastrat reteta bunicii mele si o asociez cu taietei de casa de obicei insa astazi am preparat-o cu galuste din griș. Este o alegere foarte buna pentru mesele de duminica sau de sarbatoare, datorita gustului delicat complet diferit fata de alte feluri de carne de pasare. 

Ingrediente:

½ rata ( circa 2 kg )
400 gr morcovi
2 radacini de patrunjel
1 radacina pastarnac
1 radacina de telina
4 catei de usturoi
1 ceapa rosie
2 cepe galbene
1 lingurita piper negru boabe
Sare 

Ingrediente pentru galuste:

3 oua proaspete
Circa 250 gr gris
½ lingurita sare
Ingrediente pentru decorare:
Patrunjel verde tocat marunt
Preparare:

Curatam si spalam foarte bine carnea de rata si legumele. Eu am folosit si gatul, pipota si grasimea. Eliminam obligatoriu varful tartitei! Pentru a obtine o supa concentrata, vom folosi o oala de 10 litri in care adaugam toate ingredientele si mirodeniile, umplem cu apa si fierbem la foc mic, fara capac. Daca vom acoperi oala, supa noastra va deveni tulbure.
Intre timp preparam galustele de griș, dupa cum urmeaza: separam albusurile de galbenusuri si cu ajutorul unui mixer de bucatarie, batem albusurile cu sarea pana cand obtinem o supam foarte tare. Adaugam galbenusurile si amestecam cu grija, apoi adaugam putin cate putin grisul.Exista posibilitatea sa avem nevoie de mai mult griș. Compozitia nu trebuie sa fie tare pentru ca in acest caz si galustele vor deveni tari.
Supa o fierbem circa 1 ora si jumatate, apoi o strecuram. Ca sa fie cat mai invitanta in farfurie, morcovii ii taiem in bucati de circa 4 cm lungime si cu ajutorul ustensilei cu care eliminam miezul merelor, vom decupa din morcovi mici cilindre. Asezam in fiecare farfurie cate 4 cilindre de morcovi si cate doua galuste pufoase de griș, presaram cu patrunjel proaspat, tocat foarte marunt si varsam deasupra supa de rata fierbinte.
Din carnea ramasa si din legumele din supa putem prepara salata de boeuf, salata simpla cu sos de maioneza sau o putem servi ca atare, cu putin ulei extravirgin de masline si piper proaspat macinat.

Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara, pe platforma Hobby Chef by Bilancia. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu