marți, 28 iunie 2016

Hamburger din creveti cu baby morcovi trasi la tigaie



Frigul ne lasa in pace in sfarsit si asa cum am putut constata cu totii, vara a inceput sa ne incalzeasca zilele. Asta inseamna totodata ca trebuie sa schimbam si alimentatia intr-una mai usoara, mai simpla si plina de vitamine.

Astazi este Ziua Internationala a copiilor si m-am gandit ca reteta de astazi sa le fie dedicata lor. Va asigur insa, ca acest preparat va place mult si celor mari datorita gustului delicat si nu in ultimul rand, datorita faptului ca este un preparat sanatos. Dar pana la reteta, doresc sa va impartasesc o istorioara a hamburgerilor pe care voi, cei mari o puteti povesti la randul vostru micutilor.

Pentru a gasi originile hamburgerilor, trebuie sa ne intoarcem mult in timp. In jurul secolului al XV-lea, carnea tocata era considerat un aliment delicatesa in toata Europa si tocmai aici, in vechiul continent s-a nascut si s-a raspandit, preparatul care a devenit vedeta odata cu timpul in toata lumea. Dar de aici pana la aparitia adevaratului hamburger, trebuie sa ajungem la New York si veti vedea de ce. In secolul al XVIII-lea, Hamburg era cel mai important port de negot din Europa si marinarii care se deplasau in porturile europene si americane, in special in portul hamburghez si cel din New York isi schimbau intre ei, retetele. Un exemplu este si ‚’Hamburg Steak’’-ul, un steak in stil hamburghez care a devenit foarte rapid unul dintre preparatele cele mai solicitate de catre marinarii germani in transfer. Comertul cu americile era in plina dezvoltare si pentru a atrage marinarii germani, in porturile din New York au inceput sa apara baraci care vindeau steak preparat in stil hamburghez.   

Totodata, imigratii din Germania au dus cu ei in Statele Unite multe dintre retetele preferate de catre acestia. In acest fel batranul burger a ajuns sa cucereasca marele mar. Primul restaurant american care a introdus in meniul sau, hamburgerul in 1826 se gasea chiar in New York si se numea Delmonico’s. Istoricul Frank Tolbert ne spune in cartile sale ca versiunea americana a burgerului american este de origine texana, fiind inventat de catre un anume Fletcher Davis din localitatea Athens. Acesta vindea burgeri in cafeneaua sa din Tyler Street la sfarsitul secolului al XIX-lea. Mai apoi in 1904, acelasi Davis a participat la targul ‚’Louise World’s Fair’’ cu burgerii sai, fiindu-i atribuita paternitatea burgerului in anii 70 si de catre New York Times, dar lucrurile nu stau chiar asa. Locuitorii oraselului Hamburg din statul New York, orasel care a fost botezat dupa numele orasului european de catre imigranti, atribuie paternitatea burgerului lui Charles si Franck Menches, doi frati care au participat la Erie County Fair in 1885 ca simpli vanzatori de mancare. 
Terminandu-si carnatii pentru gratar au inceput sa foloseasca doar carnea tocata de vita, dand noii lor retete numele orasului natal. Dar se pare ca ar mai fi un ‚’tata’’ in baza Societatii Istorice Seymour din Wisconsin care atribuie hamburgerii unui pusti necunoscut, pe numele sau Charlie Nagreen, cunoscut mai apoi sub numele de Hamburger Charlie. Acest pusti de numai 15 ani in 1885, se pare ca vindea vizitatorilor aceluiasi targ mentionat mai sus, sandwich-uri cu chiftelute de carne. Dar povestea paternitatii ar putea continua, intrucat mai exista cateva nume carora le-a fost atribuit burgerul, cert este ca stim ca hamburgerul este tot o mandrie europeana, care in timp a fost facut cunoscut in Statele Unite.   

O alta poveste de succes facilitata de catre saracie, cazuistica si imigratie, la fel ca multe alte retete europene. Si cu toate ca Tulsa a fost declarata drept oras mama a acestui preparat, noi stim ca numai si numai Hamburg-ul isi merita acest titlu alaturi de marinarii care datorita dorului de tot ceea ce se poate numi acasa, au luat cu ei acest preparat, plimbandu-l in lungul si latul pamantului.
In timp, acest preparat a fost pregatit din carnuri mixte, din legume dar si din peste iar eu m-am gandit sa imi creez propria reteta din creveti, reteta pe care o dedic cu drag celor mici!

Ingrediente:
1 pachet de creveti Vannamei de la Ocean Fish
1 ou proaspat
2 fire de usturoi verde
Coaja rasa de la 1 lime
Zeama de la ½ lime
1 lingurita de ulei extravirgin de masline
½ lingurita Paprika afumata dulce
1 lingurita de busuioc rosu uscat
1 lingura de pesmet
½ lingura faina
Sare mediteraneana
Putin piper alb macinat

Ingrediente pentru morcovi:
300 gr baby morcovi congelati
½ lingurita busuioc verde uscat
2 linguri ulei extravirgin de masline
Putina sare


Preparare:
Spalam crevetii, eliminam coditele si apoi ii tocam sau ii punem in mixer, timp de 2 minute. Amestecam apoi cu restul ingredientelor si potrivim de mirodenii. Formam hamburgerii, ii presaram cu putin pesmet si ii stropim cu putin ulei extravirgin de masline. Ii asezam intr-o tava, tapetata cu hartie de cuptor si ii dam la cuptor preincalzit la 180 de grade, timp de circa 12-15 minute, la foc mediu.
Intre timp, preparam baby morcovii. Incalzim intr-o tigaie antiaderenta ulei extravirgin de masline, adaugam morcovii, potrivim de sare si busuioc si ii fierbem la capac, la foc mediu. Daca va fi nevoie vom adauga putina apa.
Putem servi acesti hamburgeri calduti sau reci, stropiti cu putin suc de lime sau eventual cu un sos dulce-acrisor.
Eu am servit hamburgerii pe frunze de valeriana, cu painici taranesti cu cartofi si cu rosii Cherry, un echilibru perfect al gusturilor si cromatic vorbind, cei mici le vor manca mai intai cu ochii.

Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara, pe site-ul www.oceanfish.ro si retelele sociale cu acelasi nume.
Si pana saptamana viitoare, consumati peste in exces!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu