miercuri, 6 iulie 2016

Creveti cu 1001 de arome si orez inmiresmat



Astazi va propun o alta reteta pe care am creat-o special pentru voi, o reteta pe care am numit-o cu 1001 de arome, gandidu-ma la taramurile indepartate ale asiei si la miresmele acesteia care ma fascineaza foarte mult. Pana la reteta insa doresc sa va spun o mica istorioara a unuia dintre condimentele regina a retetei, curry-ul.

Curry este un amestec foarte special di condimente si arome, originara din India unde este chemata cu numele ‚’masala’’ adusa fiind in Europa de catre britanici. Cuvantul cu care este cunoscut acest condiment in occident, deriva din cuvantul ‚’cari’’ care inseamna sos. A fost botezat in felul acesta de catre tamili, un popor din India de Sus si din nordul Ceylon-ului. Curry-ul este un condiment tipic, utilizat de secole in gastronomia indiana, araba si nord africana, gastronomii in care era utilizat diferit in fiecare din aceste locuri si luand in considerare faptul ca acest condiment era preparat in casa este foarte diferit ca gust, de la o reteta la alta in functie de reteta si gustul fiecarei familii. Pentru a obtine un curry picant sau uneori cvasi dulce, expertii de  condimente preparau amestecuri in mod foarte diferit si cele mai bune erau preparate pentru familiile indiene bogate. Printre aceste amestecuri, cele mai celebre sunt Garam Masala si Tandoori Masala.
In India, curry-ul este un condiment utilizat zilnic la prepararea carnurilor, a pestelui, a legumelor, a orezului si a painii. Nu exista o reteta originala a acestui condiment delicios intrucat aceasta se schimba in functie de multe variabile dar este preparata cu ajutorul urmatoarelor condimente: ardei iute di Cayenne sau piper rosu, chimen, cardamon, coriandru, curcuma de la care ia culoarea, scortisoara, ghimber, fan grecesc cunoscut si sub numele de ‚’fenugreek’’ sau ‚’schinduf’’, cuisoare, piper negru si nucsoara. Acum bine inteles ca nu in toate retetele sunt prezente toate mirodeniile, asa cum v-am spus mai sus. Pentru prepararea unui curry, ne alegem mai intai propriile mirodenii, trebuiesc prajite si apoi pisate intr-un mojar.

Si-acum haideti sa pregatim cele trebuincioase, preparatului de astazi si sa trecem la treaba!

Cantitatile sunt pentru doua persoane.

Ingrediente:

10 creveti Vannamei de la Ocean Fish
1 ceapa
4 catei de usturoi
½ ardei capia
3 linguri de lapte de cocos
15 gr de ghimbir proaspat
1 ardei iute verde ( mic )
½  lingurita de Curry
¼ lingurita Turmeric
Putin coriandru
Putin chimen in pulbere
Sare roz de Himalaya
1 pahar mic de apa
Ulei de arahide
Ingrediente pentru orez:
4 cescute de orez ( cescute de expresso )
20 gr unt de calitate
100 ml sos rosu
Sare

Ingrediente pentru sos rosu:

2 rosii de marime medie
½ para
4 lingurite zahar
1 lingurita unt de calitate

Pentru decorare:

Muguri de lucerna si trifoi rosu
Frunze de busuioc rosu proaspat

Preparare: 

Primul lucru pe care il vom preparara este sosul rosu, dupa cum urmeaza: spalam rosiile si jumatatea de para, le curatam, le uscam in hartie de bucatarie si le taiem in 4 bucati. Intr-o craticioara antiaderenta, topim untul impreuna cu zaharul si le caramelizam iar cand incep sa prinda culoare, adaugam rosiile si para. Le caramelizam impreuna timp de 8-10 minute circa, amestecand continu. Le dam la o parte de pe sursa de foc, varsam compozitia intr-un mixer si mixam timp de 2 minute, pana cand obtinem un sos omogen. Dam sosul prin sita si il punem la cald.

Condimentam crevetii cu toate mirodeniile, potrivim de sare si le punem deoparte.  Feliem ceapa, taiem in cubulete foarte mici ardeiul si ardeiul iute, iar ghimbirul il dam pe razatoare.

Acum atentie: vom incepe in acelasi timp, atat prepararea crevetilor cat si a orezului!

Calim ingredientele pentru creveti in putin ulei de arahide, stingem cu putina apa si adaugam laptele de cocos, fierbem circa 10 minute la foc mic.
In acelasi timp vom topi intr-o alta tigaie, untul si vom praji usor orezul. Cand acesta a inceput sa prinda culoare, adaugam sosul rosu si potrivim de sare si fierbem la foc mediu timp de 7-8 minute, timp dupa care adaugam un strop de apa, daca va fi nevoie iar in tigaia cu sosul de cocos, adaugam crevetii condimentati si fierbem circa 3 minute pe fiecare parte.

Trebuie sa ne calculam timpii de preparare foarte bine pentru ca ambele preparate, trebuie sa fie gata in acelasi timp.

Un alt preparat diferit si aparte, un preparat delicios potrivit pentru orice zi, fie ea de sarbatoare sau nu.

Pana data viitoare, consumati peste in exces! ;) 

Aceasta reteta am creat-o pentru Ocean Fish si a fost publicata pentru prima oara pe site-ul www.oceanfish.ro si retelele sociale, cu acelasi nume.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu