luni, 30 iunie 2014

Lapte de pasare



Acest desert este cu siguranta unul dintre cele mai delicioase deserturi din traditia gastronomica ungureasca. Intr-un sirop dens si cremos de vanilie, galusti pufoase de spuma. Sunt doua lucruri esentiale de care trebuie sa avem grija atunci cand pregatim laptele de pasare: la prepararea cremei din galbenusuri atentie, nu au voie sa se taie si mare atentie la fierberea galustelor de spuma! Multe gospodine nu pregatesc acest desert tocmai dina ceste motive: ori nu se fierb galustele de spuma, ori fierb dar colapseaza ( adica se restrang )
In schimb daca cunoastem secretul, nu se poate sa nu ne reuseasca decat perfecte. Daca veti urmari pasii de mai jos, rezultatul final va fi perfect.
Galustele de spuma din laptele de pasare, au doua secrete: baterea la perfectie a spumei din albusurile de ou si laptele cald.Laptele trebuie intotdeauna sa il punem intr-o cratita foarte grea, cu peretii grosi. Acesta nu are voie sa dea in clocot, incalzim laptele doar pana cand vedem ca va face putina spuma deasupra. Laptele il vom pune la o temperatura mica si mentinem acea temperatura a aragazului pe toata durata procedeului.Ar trebui sa fie o temperatura de cca.90 de grade.Albusurile de ou ar trebui se se solidifice deja la 65 de grade.
Daca laptele nu este destul de fierbinte, galustele de spuma se inmoaie si se destrama iar daca laptele este in clocot, galustele de spuma colapseaza. Dupa ce am obtinut o spuma foarte tare, cu ajutorul unei linguri vom taia galustele in laptele cald si le fierbem fara capac pentru circa cate 1 minut pe fiecare parte.Vom face atatea galuste incat sa incapa in cratita, tinem cont de faptul ca la fierbere acestea se umfla. Galustele preparate in acest fel sunt usoare si dureaza.
Ingredientele cele mai importante pentru a prepara laptele de pasare sunt: rabdare si stare de liniste!
Sper ca nu v-am speriat cu ceea ce v-am scris mai sus, tineti cont ca pentru a prepara acest desert, nu trebuie sa fiti vreun inger de bucatarie, trebuie doar sa respectati pasii si metodele.
Ingrediente:
1,5 l lapte
150 gr zahar
1 lingura de zahar pudra
4 oua de tara
1 betisor de vanilie
Cand punem laptele la incalzit, taiem betisorul de vanilie in doua, pe lung.Scoatem semintele din acesta si le punem in lapte si adaugam si cele doua bucati din betisor.
Din albusuri si din lingura de zahar pudra, vom face o spuma foarte tarepuma trebuie sa fie atat de tare incat sa ramana un cutit in picioare. Apoi cu ajutorul unei linguri ude, vom rupa galustele de spuma in lapte.Le fierbem pe ambele parti asa cum am scris mai sus. Cu atentie le vom scoate din lapte si le vom aseza pe o farfurie pentru a putea face si restul de galuste.Cand am terminat, strecuram laptele si il punem inapoi in cratita.
Galbenusurile le vom freca cu zaharul pana cand vom obtine o crema pufoasa la care vom adauga 1 lingura rasa de faina si amestecand continu, adaugam putin lapte rece si apoi varsam galbenusurile in lapte. In timp ce da sa fiarba, cu ajutorul unui mixer vom amesteca in lapte pentru ca acesta sa nu faca cocoloase.Lasam sa se raceasca laptele si apoi adaugam deasupra galustele de spuma.
Putem sa le lasam in cratita in care le-am fiert sau putem sa le punem intr-un vas de servit.Daca avem musafiri si stim cate portii vom crea, le punem in vase mici, le acoperim si le punem la frigider.
 Acest desert se serveste foarte rece si este mai mult decat delicios si racoros pentru zilele calde de vara.

3 comentarii:

  1. Gabriella, inca suntem in post, dar o sa-ti urmez reteta cu proxima ocazie. Mie galustile mi-au... colapsat cu retetele pe care le-am incercat :(

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi cer scuze ca iti raspund abia acum draga mea!
    Sunt sigura ca pana acum ai preparat laptele de pasare si sunt sigura si de faptul ca ti-au iesit gustoase !

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce mi s.a taiat sosul? 😥😥

    RăspundețiȘtergere