duminică, 20 iulie 2014

Lisabona si ale sale Pastéis de Belém


O fi ca sunt eu o gurmanda de dulciuri insa nu puteti spune ca ati fost la Lisabona daca nu ati gustat acest desert divin ‘’pastéis de nata’’ in antica cofetarie Belém!

Poate ca ati traversat raul Tago sau ati fost pe podul Vasco da Gama, poate v-ati plimbat cu barca cu vele sau ati ascultat in noapte tarzie Fado; sigur ati mancat ‘’bacalhau o Portugues’’ si in mod cert nu ati rezistat sa nu va agatati de un tramvai in minunatul cartier antic Alfama. Cu toate acestea veti putea pune steguletul pe Lisabona dupa ce ati vizitat Manastirea Dos Jeronimos care se afla in cartierul Belém si unde va veti aseza la coada la Cofetaria Belém pentru a gusta aceste delicioase dulciuri in multitudinea de sali si salisoare tapetate cu rigurozitate de placute de gresie traditionale alb-albastru.


Cofetaria se afla acolo din indepartatul 1837 imuabil sau cvasi, intr-o panorama in care odinioara se afla doar antica rafinarie de zahar care era adiacenta si unde astazi s-au instalat in acest minunat cartier istoric pravalii multinationale de junk food cu brandurile care isi bat joc de toata aceasta istorie si originalitate.


Ca multe alte dulciuri portugheze sau italiene care au devenit celebre in jurul lumii, pastèis de nata s-a nascut intr-o manastire, mai exact in Manastirea Dos Jeronimos care se afla la doi pasi de cofetarie. In urma Revolutiei Liberale din 1820, ordinele ecleziastice au fost dizolvate, schiturile si manastirile nationalizate iar oaspetii acestora, religiosi sau laici s-au regasit fara munca insa cu foarte multe cunostinte de dat si de lasat mostenire lumii iar reteta acestor dulciuri care din 1837 vine folosita in Cofetaria de Belèm, este fara dubii una dintre acestea.
Un invelis subtire de puf de patiserie, parfumat si friabil cu o umplutura de crema de ou, un moft de scortisoara delicata si zahar pudra. Este inutil sa stam prea mult sa fantasticam asupra retetei pentru ca este secreta si custodita cu gelozie in plus se faleste cu o multitudine de imitatii in orice colt de strada a Portugaliei.
Dulciurile de la Belèm sunt unice si inimitabile si poate ca unul dintre secretele lor consta in faptul ca in fiecare zi sunt preparate intr-un numar spectacular de circa 19.000 de bucati, ca intr-un gustoasa linie de montaj cu ajutorul unor maini rapide si maestre ale patiserilor pe care ii puteti urmari la opera chiar in vitrina cofetariei, motiv pentru care aveti certitudinea ca sunt facuti pe loc. Nu va sfatuiesc sa ii luati drept suvenir tocmai datorita fragilitatii coajei; trebuiesc consumati in scurt timp pentru ca in caz contrar crema inmoaie foietajul si dulciurile isi pierd gustul si caracteristicile extraordinare.


Pastéis de Belèm
Exista numai trei persoane care cunosc reteta secreta de la Antiga Confiteria de Belèm. Desi se gasesc diferite versiuni ale acestor dulciuri portugheze cu crema sub numele de ‘’pastel de nata’’atat in Portugalia cat si in tarile lusofone este imposibil a afla ce contin dulciurile originale. Dupa indelungi cautari si comparatii ale ingredientelor, aceasta reteta mi se pare sa fie cea care se apropie cel mai mult de gustul original. Sunt delicioase dar adevaratele le veti putea degusta numai la Antiga Confiteria de Belèm !

Ingrediente pentru 12 bucati:

60 ml frisca
235 ml lapte
3 linguri de zahar
5 galbenusuri de ou
2 linguri de faina
2 fasii de coaja de lamaie
1 betisor de vanilie fara seminte
1 betisor de scortisoara
500 gr aluat de foietaj sau puf de patisserie ( daca doriti ca dulciurile sa fie delicioase, preparati acasa foietajul )
Putina sare
Zahar pudra
Praf de scortisoara





Preparare:

Mai intai vom incalzi cuptorul la 160 de grade apoi intr-un castron vom bate laptele, frisca, galbenusurile, sarea si zaharul. Adaugam si faina si amestecam cu atentie ca sa evitam formarea cocoloaselor si cand vom obtine o compozitie uniforma si densa, adaugam coaja de lamaie, vanilia si betisorul de scortisoara. Varsam compozitia intr-o craticioara si amestecam continuu la foc mic cu un tel de bucatarie. Trebuie sa fim foarte atenti sa nu fie caldura excesiva, altminteri vom ‘’coace’’ ouale. Continuam sa amestecam pana cand vom obtine o crema densa si omogena. Crema va avea tendinta de a se lipi de peretii craticioarei. O lasam sa se reaceasca si inlaturam pielita care s-a format deasupra cremei. Eliminam scoarta de lamaie si betisoarele de vanilie si scortisoara. Intindem foietajul la o grosime de 25 mm cu ajutorul unui sucitor, eliminam faina in exces si rulam foietajul ca pe un trabuc si taiem in felii de cca 4 cm lungime. Folosindu-ne degetele, strivim mijlocul fiecarei bucati si formam din acestea cupe. Daca cumva ni se lipeste foietajul de degete, mai adaugam faina.Asezam cupele de foietaj fara sa le apasam in forme si le lasam lejer inafara formelor pentru ca vor micsora cu coptul.Umplem fiecare forma cu 1 lingura de crema ( umplem circa trei sferturi )
Le dam la cuptor timp de 15 minute pana cand devin aurii deasupra si prind o umbra brunata. Daca observati ca suprafata se inchide prea mult la culoare, acoperiti dulciurile in cuptor cu hartie de copt sau folie de aluminiu. Lasam dulciurile sa se raceasca putin si presaram cu zahar pudra si praf de scortisoara.

Traditional se servesc caldute si‘’com uma bica’’ adica cu cafea.



© 2014 Gabriella Pascaru Bisi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu