sâmbătă, 19 iulie 2014

Porto, un vin beligerant

                                                                        

Suntem in 1520 si pe tronul Angliei domneste un pumn de fier, Henric al VIII-lea, implicat pe diferite fronturi interne dar mai ales intr-un lung razboi cu dusmanul francez pentru controlul teritoriilor continentale. Relatiile dintre cele doua tari este distrus, schimburile comerciale sunt nule iar pe insula britanica este penurie de vin. Ei, in acest scenariu geopolitic se naste o noua ruta comerciala care de pe coastele portugheze, regat al lui Manuel I-tai duce direct pe coastele britanice vinurile produse in zona nordica a Portugaliei. Acesta este inceputul istoriei unui vin care azi este faimos in toata lumea: vinul de Porto. Pentru a spune adevarul, deja inainte de a urca pe tronul Angliei Henric al VIII-lea, unii comercianti de vin englezi fusesera in recunoasterea teritoriului portughez sprijiniti de un tratat datat la jumatatea lui ‘300 care permitea celor doua natiuni sederea permanenta in cealalta tara. La vremea respectiva, capitala vinicola portugheza era Viana do Castelo, care era la granita galiciana.De aici plecau primele incarcaturi de vin rosu de Portugalia, un vin usor si acrisor care era produs in regiunea Minho, in timp ce portughezii importau din Anglia in mod special lana si cod.
Pentru a se razboi si comercial, englezii au inceput sa mareasca importul vinurilor portugheze in defavoarea celor franzutesti insa datorita voiajului lung, acel vin acrisor si usor ajungea de cele mai multe ori la destinatie nebaubil. Datorita acestui fapt s-a inceput o adevarata explorare a pamanturilor interne portugheze in cautarea viilor care erau capabile sa produca un vin mai robist care sa fie pe placul englezilor si mai ales sa reziste unui drum lung. In felul acesta au ajuns pana in Valea Douro, o regiune calda si uscata in spatele muntilor Marao. Intre timp pe la jumatatea lui 1600, Colbert care era prim ministrul lui Ludovic al XIV-lea, a eliminat de tot importul marfurilor englezesti. Drept razbunare Carol al II-lea a triplicat taxele pe vinurile frantuzesti, obligand in acest fel comerciantii de vin sa se aprovizioneze numai din Portugalia. Pentru a fi exportate, vinurile din Douro trebuiau sa navigheze mai intai pe rau in ‘’rabelos’’ ( rabelos erau navele speciale care erau folosite pentru transportul vinului )pana la orasul Porto, motiv pentru care in Anglia se raspandise denumirea de ‘’Port wine’’. Primul transport care poarta aceasta formulare, dateaza din 1678. Pentru a face fata voiajului, la vin se adauga o mica cantitate de brandy dar sa nu confundam tehnica de vinificare care este folosita acum si care consta in blocarea fermentarii prin adaugarea de ‘’aguardiente’’care este un rachiu local, obtinand in acest fel un vin dulce si foarte alcoolic, cu alte cuvinte un vin care si-a asigurat succesul in randul englezilor. Au fost foarte multe familii care s-au stabilit pe malul de sud al raului Douro, care astazi se numeste Vila Nova de Gaia, familii dupa care au fot botezate vinurile ca de exemplu Cockburn, Offley, Warre sau Graham citand doar cateva dintre acestea.
Chiar daca vinul de Porto este portughez, aceasta perioada cu razboaiele sale, au amprenta pana si pe denominarile acestuia ca de exemplu: Porto-ul maturat in ‘’toneles’’ adica butoaiele de 75.000 l pentru cel putin 3 ani, datorita culorii rubinii, a fost numit ‘’ruby’’ pe cand cel maturat in ‘’pipas’’, adica butoaiele de 640 l si care are o culoare maronie, a fost botezat ‘’tawny’’ si asa cum stim in engleza anilor ‘700, tawny insemna intocmai maroniu.



In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, cererea de Porto era atat de mare incat a dat viata a numeroase scandale comerciale, datorate utilizarii de struguri care proveneau din alte zone viticole ale Portugaliei si care taiate cu metanol si soc.Pentru a face fata acestor scandaluri, in 1756 Primul Ministru al Portugaliei, Marchezul de Pombal a recurs la masuri draconice precum delimitarea cu stalpi de piatra ‘’marcos pombalinos’’ a zonei de productie de Porto, eradicarea socului si instituirea in toata zona a unui institut care urma sa tina sub supraveghere productia corecta a vinului de Porto. Institutul a fost numit ‘’Instituto dos Vinhos do Douro e Porto’’. In acest fel a fost produs primul vin din lume care era supus unor reguli stricte de productie. 

Inafara de ‘’Ruby’’ si ‘’Tawny’’, vinul se mai produce si ,,Blanco’’si ‘’Rosa’’, dar acestea din urma au inceput sa fie produse in epoci mai recente si sortimentul ‘’Vintage’’.Acesta din urma este fermentat numai in sticle doar in acei ani in care institutul de care am amintit mai devreme declara un an extraordinar de viticultura. Acest vin se mai produce si in stil mono soi si pentru aceasta productie sunt utilizate numai sortimente de struguri autohtoni necunoscuti inafara tarii, precum Tinta Roriz, Touriga Francesca, Tinta Barroca, Touriga Nacional si Tinta Cao. Diferitele sortimente de Porto a celor 150 de producatori, sunt lucrate cu un mix de recolte si vii, cu o maturare de minimum 3 ani pentru a obtine un stil constant in cursul anilor pentru producatorul respectiv, exceptie facand doar stilul Vintage care este raportat la un an special.

Curiozitati din lumea vinului de Porto:
-    Anul acesta Casa Ferreira organizeaza un eveniment foarte mare in cadrul caruia va fi deschisa o sticle de Porto din 1863.
-    In Marea Britanie exista un obicei istoric prin care oficialii din armata in ocaziile speciale, aduc onor reginei cu un pahar de Porto
Cei mai importante branduri de Porto sunt: Agri Roncao, Quinta do Noval, Caves Vale do Rodo, Ferreira, Sandeman, Offley, Cockburn’s, Martha’s Porto care produce din 1727, Quinta da Casa Amarela care produce din 1885, Taylor’s Croft, Rozés, Pcas, Gran Cruz, Ramos Pinto.
Cel mai bun ‘’mariaj’’ al vinului de Porto este cu ciocolata amara, cu branza de Roquefort sau Camambert, cu nuci sau biscuiti si cu tort de ciocolata.
Vinul de Porto este considerat drept un vin de meditatie; nu se bea, se degusta! Cand il servim, nu varsam mult in pahar pentru ca aroma se disperseaza. Daca il agitam usor in pahar, acesta ii va pune in evidenta parfumul fin si echilibrat. Porto-ul alb este sugerat ca aperitiv si se serveste la o temperatura intre 8-10 grade, varsta optima de la 10 la 30 de ani.

                                                                       
© 2014 Gabriella Pascaru Bisi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu