vineri, 31 iulie 2015

Cotlet de berbecut cu ceapa caramelizata, pesto si dovlecei marinati



Carnea de berbecut este o carne pretioasa, gustoasa, de culoare rosu intens si este caracterizata de venele de grasime care trebuie sa fie foarte albe pentru a ne confirma prospetimea carnii. Gustul si aroma carnii este strict legata de varsta animalului, ideala fiind carnea de la un berbecut de circa 2 ani.
In Romania avem carne de berbecut de cea mai buna calitate in Ardeal, Dobrogea si Bucovina dar de o calitate foarte buna se gaseste carne de berbecuti si in Anglia si Irlanda, unde se pregatesc faimoasele ‚’mutton chops’’ sau ‚’irish stew’’; in Franta in zona de mare unde sunt faimosi pentru ‚’pré-sales’’ iar in Italia in regiunile Puglia, Lazio si Piemonte dar cea mai gustoasa carne de berbecut se gaseste in Insulele Sardiniei, datorita climei si a faptului ca sunt lasate la pasune, in libertate.
Am avut din nou pofta de a crea ceva deosebit pentru voi si cred eu ca mi-a iesit si de aceasta data. Nu uitati insa ca lucrurile bune se fac din ingrediente de calitate! 

Ingrediente pentru 2 persoane:

2 cotlete de berbecut
Putin ulei de masline ( de aceasta data nu extravirgin pentru ca va acoperi gustul carnii )
1 lingurita de unt de calitate
Sare

Ingrediente pentru ceapa caramelizata:

10 cepe foarte, foarte mici
15 gr unt de calitate
1 lingurita de zahar
Putina boia de ardei afumata
Putin Cognac
10 ml de Riesling Cuveé d’Excellence Vinarte
Piper negru proaspat macinat

Ingrediente pentru pesto de busuioc:

10 foi mari de busuioc proaspat
20 gr de Grana Padano sau Parmezan
2 catei de usturoi rosé
15 ml ulei extravirgin de masline
Putina sare

Ingrediente pentru dovlecei:

½  de dovlecel
Putin ulei extravirgin de masline
Putin otet balsamic
Sare
Preparare:

Mai intai vom prepara pesto-ul de busuioc care este simplu de realizat. Aceasta este o varianta mai lejera de pesto, voi puteti sa va jucati cu imaginatia si sa creati pesto-ul care va place mai mult. Asezam toate ingredientele intr-un mixer de bucatarie si mixam, pana cand vom obtine un sos omogen.

Spalam dovlecelul si cu ajutorul unui curatator de cartfofi, vom taia din acesta circa 10-12 felii foarte subtiri. Punem apa la clocotit si punem in apa, una cate una feliile de dovlecel cat prinde culoarea aceea puternica de verde pe margini, scoatem si punem felia intr-un castron cu apa rece si cuburi de gheata. Continuam aceasta operatiune pana cand terminam feliile. Le scoatem din apa si le asezam intr-o strecuratoare. Acum vom putea lucra cu aceste felii, fara sa se rupa, in plus vor fi foarte frumos colorate, deci vom avea si un vizual excelent la preparatului.
Batem o lingurita de otet balsamic cu ulei extravirgin de masline si foarte putina sare, pana cand se vor omogeniza. Prindem feliile de dovcelel cu ajutorul unei scobitori in ce forma dorim si varsam deasupra compozitia.

Intr-o craticioara cu peretii grosi, vom topi untul cu lingurita de zahar si boiaua, apoi adaugam ceapa, le caramelizam amestecand continu timp de 4-5 minute, dupa care stingem cu Cognac, acoperim si lasam sa se ingroase; adaugam vinul alb si lasam inca 7-8 minute circa.Ceapa trebuie sa fie frumos caramelizata ca si culoare si trebuie sa ramana usor crocanta. 
Daca este necesar, mai adaugam putina apa si lasam din nou sa se ingroase caramelul.La urma presaram cu putin piper proaspat macinat, acoperim si lasam deoparte.


Carnea de berbecut, poate sa isi schimbe forma la gatit datorita temperaturilor inalte si atunci sfatul meu este sa fixati cotletele pe os cu mare grija sau cu sfoara sau cu scobitori ( sfatul este pentru incepatori ).
Vom folosi o tigaie antiaderenta in care incingem bine uleiul si apoi adaugam cotletele. Eu le rumenesc circa 5-6 minute pe fiecare parte, adaug untul, dupa care le lasam sa se odihneasca putin, va spun si la ce foloseste acest odihnit: sucurile proprii, vor avea posibilitatea in acest fel sa se redistribuie inlauntrul cotletelor.
Varsam compozitia de ulei si unt in care le-am preparat intr-o tava, asezam in aceasta cele doua cotlete si le dam la cuptor preincalzit timp de circa 6 minute, nu mai mult.

Acum putem sa ne jucam cu fantezia la prezentarea preparatului. Sosul caramel de la ceapa il vom varsa deasupra cotletelor la servire.
Iar pentru ca festinul sa fie unul de excelenta, servim cu un pahar de Merlot Rezerva Prince Mircea de la Vinarte, care cu aroma sa si retrogusturile extraordinare, va face ca acest preparat sa fie o explozie de arome pentru palat.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu