Cu legumele si zarzavaturile putem prepara o multime de lucruri gustoase si
altfel decat cele care foarte multa lume le foloseste doar intr-un ‘’singur
sens’’. Observ ca vinetele sunt folosite doar pentru salata, cu toate ca putem
preparara zeci si sute de feluri de delicii din vinete; dovleceii sunt folositi
doar la tocanita, ciorba si pané, cand si din dovlecei putem face nenumarate
bunatati, iar de ardeii capia nu mai vorbesc pentru ca vad cu tristete ca se prepara doar copti, la
ciorba si consumati cruzi. Inafara faptului ca sunt pline de vitamine toate
trei, sunt o explozie de culoare care pe mine personal ma face sa caut sau sa
creez retete fel de fel. De exemplu din dovlecei putem face pana si dulceata, din
capia nenumarate sosuri iar din vinete nu mai spun.
Astazi am preparat din vinete, ardei capia si dovlecel, un tris umplus cu
risotto si tocmai din acest motiv, i-am spus preparatului Simfonie de legume
pentru ca este o simfonie de arome si culori.
Ingrediente pentru 2 persoane:
1 vanata
1 dovlecel
2 ardei capia
1 ceapa
Verdeata de la ceapa verde
3-4 frunze busuioc proaspat
½ lingura patrunjel verde tocat
1 lingura de Parmezan sau Grana Padano ras
2 lingura smantana de gatit
1 lingura crema de branza
Ulei extravirgin de masline
3 cescute de orez cu bobul rotund
10 ml de Sauvignon Blanc Terase Danubiene de la Vinarte
300 ml supa vegetala
Sare
Piper negru proaspat macinat
Dupa ce am spalat si uscat cele trei regine, vom taia din vanata 2 felii de
circa 4-5 cm inaltime, din dovlecel la fel iar din ardeiul capia vom folosi
partea cu cotorul si taiem la aceeasi dimensiune. Facem o incizie de jur
imprejurul bucatilor de vanata si dovlecel, lasand pe magini circa 1,5 cm si
apoi cu grija, scoatem miezul din acestea lasand pe fund o parte pentru a le
putea umple. Ardeiului capia ii taiem cu o foarfeca codita si curatam pe
dinauntru.Saram pe dinauntru legumele si le intoarcem cu capul in jos pentru a
facilita eliminarea apei.
Punem la calit ceapa si o inabusim timp de cateva minute, dupa care adaugam
tot ceea ce am scos din legume ( taiate marunt )si adaugam jumatate din busuioc
si patrunjel.Dupa circa 7-8 minute adaugam orezul si cand s-a evaporat zeama
lasata de legume, stingem cu vin, adaugam si putina supa, acoperim si lasam sa
fiarta la foc mic.Din cand in cand adaugam din supa. Cand orezul va fi ‘’al
dente’’adaugam restul de verdeata, stingem focul si adaugam smantana, branza
cremoasa si Parmezanul.Amestecam bine si acoperim timp de cateva minute.
Scuturam apa in exces din legume si pregatim o cratita antiaderenta. Umplem
cu risotto legumele si deasupra fiecareia, vom pune cu ajutorul unui poche,
putin branza cremoasa.Le asezam in cratita si adaugam putin ulei extravirgin.Dupa
cateva minute adaugam putina apa si fierbem la foc mic pana cand legumele vor
fi gata. Mare atentie sa nu le fiebeti prea mult!
Le scoatem cu atentie pe farfurii, presaram cu Parmezan si putin piper
negru proaspat macinat si voilà!
Va recomand sa asociati acest preparat cu un pahar de Sauvignon Blanc
Terase Danubiene de la Vinarte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu