luni, 27 iulie 2015

Salata din calamar gigant cu portocale, pesto si sos de zmeura


Ati vazut vreodata la pravalia de peste niste fasii albe, aparent gumoase? Este vorba despre calamar sau sepie gigant care se gaseste in marile din nord. Nu trebuie sa va ganditi la aceste specii de peste ca la ceva rar ci la ceva destul de dificil de vazut. Bine inteles ca cei care ajung in pravalie sau in pietele de peste, nu sunt cei giganti in adevaratul sens al cuvantului, ci o specie foarte populata si care este ca dimensiune, ceva intre normalitate si gigant...

Asadar daca aveti prieteni sau familiarii care nu inebunesc dupa oasele de peste si nu vreti sa fiti nici banali, puteti prepara ceva foarte gustos si cu totul altfel. Eu am achizitionat acest file de calamar la concept store-ul Mega Image din Piata Gemeni, unde gasesc in permanenta peste proaspat si de o calitate impecabila.
Si pentru ca imi doream ceva proaspat, aromat dar si elegant in acelasi timp, am ales sa pregatesc o salata servita in coaja de portocala.

Ingrediente pentru 2 persoane:
200 gr file de calamar gigant
2 portocale mari
20 rosii cherry de dimensiuni mici
4 felii de dovlecel taiat foarte subtire
80 gr salata Valerianella
Pulpa de 1 portocala

Ingrediente pentru sosul crud de zmeura:
10 ml otet de visine
10 ml de ulei extravirgin de masline
10 boabe de zmeura

Ingrediente pentru pesto:
10 foi mari de busuioc proaspat
20 gr de Grana Padano Galbani
2 catei de usturoi rosé
15 ml ulei extravirgin de masline
Putina sare


Vom incepe prin a spala si usca cu un stergar portocalele, apoi taiem scalpul acestora si cu grija decupam miezul in asa fel incat sa nu o distrugem. Asezam portocalele cu capul in jos pentru a le permite sa elimine sucul ramas in pereti.

Spalam si stergem filé-ul de calamar si il preparam intr-o tigaie antiaderenta fara ulei, timp de 6-7 minute, apoi stropim cu putin ulei si prajim timp de 3-4 minute pe ambele parti. Lasam sa se odihneasca cateva minute si apoi taiem in cuburi. Taiem rosiile cherry in doua apoi cu ajutorul unui curatator de cartofi, dupa ce spalam un dovlecel, facem 4-5 felii foarte fine. Incalzim apa intr-o craticioara, adaugam 1 lingurita de sare si pregatim o alta cratita cu apa rece si cateva cuburi de gheata. Punem una cate una feliile de dovlecel in apa clocotita, timp de 1 minut si apoi le asezam in apa cu gheata. Cand am terminat, asezam feliile de dovlecel intr-o strecuratoare. In acest fel, vom putea lucra feliile de dovlecel cum dorim, fara ca acestea sa se rupa. Marinam aceste felii in putin ulei extravirgin de masline si putin otet balsamic. In plus vor capata o culoare foarte frumoasa si aprinsa. Alegem cu grija frunzele de Valerianela si le asezam  intr-o cratita cu apa rece. Fiind foarte delicate, riscam sa se rupa daca le spalam sub jet de apa rece. Taiem in cubulete si portocala. Intr-un bol, punem toate ingredientele inafara de salata si condimentam cu ulei extravirgin de masline, cateva frunze de busuioc maruntit, putina sare si piper si la urma adaugam si salata de Valerianela. Acum umplet cele doua portocale cu salata pe care am preparat-o si o servim cu pesto de busuioc si sos de zmeura.


Preparare sos de zmeura la rece:
Intr-un robot de bucatarie, amestecam circa 7-8 ml de otet de visine, 10 ml ulei extravirgin de masline si 10 boabe de zmeura si mixam timp de 2-3 minute, pana obtinem o pasta. Preparand la rece acest sos isi va pastra atat proprietatile cat si aromele intacte.

Preparare pesto de busuioc:
De aceasta data am preparat un pesto diferit, in sensul in care nu am adaugat muguri de pini. Asezam intr-un robot de bucatarie 10 foi mari de busuioc proaspat, Grana Padano Galbani, 15 ml ulei extravirgin de masline, usturoiul  si putina sare. Mixam totul la viteza mare a robotului, pana cand obtinem un sos omogen.
Fiid vorba despre o salata usoara de peste, am asociat cu aceasta un Riesling Cuveé d’Excellence de la Vinarte.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu