marți, 28 iulie 2015

Sardine marinate cu suc de portocale, lamaie si otet de visine



Sardina este un peste albastru de mare pe care se gaseste in Mediterana si in Altanticul oriental. Este de dimensiuni mici si are o carne foarte gustoasa. Din punct de vedere nutritional, sardinele sunt un aliment excelent. 
Sardina este o sursa buna de niacina, vitamina B12, vitamina D, seleniu, calciu dar totodata este bogata in colesterol. Acest lucru nu trebuie insa sa ne impiedica sa o consumam pentru ca sardina este foarte bogata si in Omega 3, care protejeaza inima, vasele dilatatoare si neutralizeaza efectele negative a hipertrigliceridemiei. 
Este un peste economic, gustos si sanatos. In prepararea sardinelor, trebuie evitata temperatura ridicata pentru ca in aceste conditii se va pierde pretioasa proprietate a grasimilor Omega 3.
Fiind un peste mediu-gras, conservarea nu este tocmai usoara si odata achizitionat, trebuie consumat rapid. Nu va sfatuiesc congelarea in casa fiind un peste albastru cu carnea fragila.
Gasiti sardine proaspete foarte bune in hala de peste la Obor, zilele trecute eu am gasit sardine mari grecesti. 

Cand achizitionati sardine trebuie sa fiti atenti ca pielea sa fie stralucitoare, carnea tare, dar mai ales uitati-va la ochi; daca acestia au un aspect mat, nu cumparati!

De aceasta data am dorit sa experimentez si iata ce am preparat din sardine.

Ingrediente:

4 sardine mari
1 ceapa rosie
2 catei de usturoi
20-25 boabe piper rosu, alb, verde si negru
2 crengute de rozmarin proaspat
Sucul de la ½ de portocala
Sucul de la ½ de lamaie
10-15 ml de otet de visine

In primul rand, curatam si spalam sardinele.Le taiem pe burta, scoatem maruntaiele si le spalam din nou. Apoi le taiem cozile si capetele cu mare grija pentru ca, carnea acestora este foarte fragila.
Le uscam intr-un stergar curat de bucatarie sau in hartie de bucatarie. Le asezam intr-o cutie de plastic alimentar, presaram cu boabele de piper, felii de usturoi, rondele de ceapa si adaugam crengutele de rozmarin. Mixam sucul de lamaie si portocala impreuna cu otetul de visine, varsam deasupra sardinelor si inchidem ermetic. 
Le vom tine la frigider timp de 2 ore, 2 ore si jumatate.

Dupa ce a trecut acest timp, le scoatem di zeama de marinat, le uscam cu hartie de bucatarie, le asezam pe farfurii, presaram cu boabele de piper, ornam cu cateva rondele de ceapa si stropim cu ulei extravirgin de masline.

E voilà un preparat delicios de vara si usor de preparat. Se pot pastra la frigider cel mult de pe azi pe maine si atentie, odata trecut timpul de marinat, chiar daca nu le consumati imediat, le scoateti din marinatura pentru ca altfel se vor destrama.

Am asociat sardinele mele cu un pahar de Rosé Horeca de la Vinarte.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu