luni, 5 octombrie 2015

Condimentele mele – Ingredient principal: pasiunea!



A condimenta este o arta! Ne poveste despre acest lucru si Anthelme Brillat-Savarinquando in specie despre un anume cavalier Albignac care avea un succes rasunator din care isi asigura un trai mai mult decat decent la acea vreme, punandu-si la dispozitia nobilimii franceze, stiinta sa de a condimenta. 
Acesta din urma vizita palatele oferindu-si serviciile cu necessaire-ul sau din mahon, plin de uleiuri, oteturi aromatizate, ansoa si trufe de toate felurile pentru a condimenta la domiciliu preparatele marilor case.
Brillat-Savarin il descrie pe cavalerul nostru, facand o demonstratie in prepararea unei salate frantuzesti in fata unui public britanic, incheiand cu declamatia unei poezii gastronomice in fata unui public, in general dificil. Alegerea este foarte vasta in uleiurile si oteturile aromatizate, ca sa nu mai vorbim de crearea propriilor arome, dupa gust si fantezia proprie, pornind de la cele mai simple, ca de exemplu clasicul citronette care are la la baza uleiul si lamaia. Cat despre dozele ingredientelor, acolo unde nu sunt mentionate, putem sa ne dam singuri seama in baza cantitatilor de condimentat.

In retetele traditionale pentru condimentarea salatelor, exista trei ingrediente mari si late: ulei, otet si sare dar gastronomia moderna ne ofera varii modalitati de condimentare. In plus, astazi cu aceste condimente delicioase, nu condimentam doar salatele ci orice tip de preparat, este de-ajuns sa ne folosim fantezia. Uleiul poate fi aromatizat datorita folosirii ierburilor aromate, la fel ca si otetul iar procedeul de preparare al acestor condimente este foarte simplu asa cum veti vedea mai jos. 
Am cateva retete ale mele pe care le-am testat de-a lungul anilor in fel si chip cu ierburile si ingredientele care imi plac la nebunie si astazi pot spune ca am reusit sa ajung la un echilibru desavarsit al aromelor.
Va impartasesc astazi cateva dintre condimentele mele, dupa cum urmeaza:

Ulei cu tarhon si piper multicolor

Ingrediente:

Tarhon proaspat
Ulei de masline a doua storsura ( daca vom folosi ulei extravirgin de masline, cele doua ingrediente isi vor anula oarescum aromele )
Piper boabe multicolor

Preparare:

Adaugam intr-o sticluta ramurile de tarhon, cu cat mai multe reusim sa introducem in sticla, cu atat mai bun va iesi uleiul, dar vom avea grija sa nu distrugem ramurile. Adaugam apoi boabele de piper multicolore si la urma varsam deasupra uleiul.
Timp de macerare: circa 2 luni pentru un gust desavarsit.
Eu folosesc acest ulei la condimentarea anumitor salate cu gusturi delicate, prepararea carnurilor de curcan, pui si porc. Atunci cand preparam un preparat din carne, adaugam la final cateva picaturi din acest ulei, nu il folosim la gatit! In acest fel ne vom bucura de o aroma excelenta.

Otet cu zmeura

Ingrediente:

Zmeura proaspata
Otet delicat din mere cu miere de albine

Preparare:

Introducem in sticluta boabele de zmeura si apoi varsam deasupra otetul.
Timp de macerare: circa 1 luna si jumatate, doua luni.
Folosesc acest otet la condimentarea anumitor salate cu gusturi exotice, la prepararea unui sos pentru calamari la gratar sau la reductie de vin rosu pentru carne de vita.

Ulei cu rozmarin, piper alb si negru

Ingrediente:

Ulei de masline a doua storsura
Cateva ramuri de rozmarin proaspat
Boabe de piper alb si negru

Preparare:

Introducem in sticluta ramurile de rozmarin, boabele de piper si apoi umplem sticluta de ulei.
Timp de macerare: circa doua luni
Folosesc acest condiment la prepararea cartofilor la cuptor si a carnurilor albe la cuptor. Este un condiment tare ca si gust, asadar vom avea grija la dramuire.

Otet cu tarhon si piper multicolor

Ingrediente:

Tarhon proaspat
Otet din Chardonay sau din vin alb de calitate
Piper multicolor boabe

Preparare:

Introducem in sticluta ramurile de tarhon proaspat, adaugam piperul multicolor si umplem sticla cu otet. 
Timp de macerare: circa doua luni.
Pentru a obtine un otet aromatizat de clasa, folositi un otet pe masura!
Folosesc acest otet pentru a condimenta salate pe care le doresc deosebite, in general salatele care contin carne de curcan, carne de pui sau cartofi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu