joi, 1 octombrie 2015

Dulceata din dovlecei cu lamaie, distilat de prune si mirodenii & Dulceata din dovlecei, ardei iute, ghimbir si Cognac



Dulceata din dovlecei cu lamaie, distilat de prune  si mirodenii
Cu un gust diferit si special, dulceata de dovlecei este o reteta simpla de preparat, un pic neobisnuita dar extrem de versatila. Aceasta se preteaza foarte bine a fi servita cu diferite tipuri de branzeturi sau ca umplutura pentru torturi si tarte. Cu toate ca este o reteta simpla, aceasta necesita o atentie speciala in timpul prepararii si asta pentru a evita ca datorita cantitatilor de zahar folosite, dulceata noastra sa se prinda sau sa se arda. 
Exista multe variante a acestei retete de dulceata insa ca de obicei am creat doua retete care poarta o amprenta personala datorita ingredientelor folosite.
Ingrediente:
2 kg de dovlecei proaspeti
700 gr zahar
Coaja rasa de la 2 lamai
Zeama de la 2 lamai
1 lingurita rasa de pulbere de scortisoara
1 lingurita rasa de pulbere de ghimbir
1 lingurita de piper rosé macinat proaspat

Preparare:

Spalam cu grija dovleceii si lamaile si le uscam cu ajutorul unui stergar curat de bucatarie. Feliem dovleceii, radem cojile lamailor si stoarcem sucul acestora. Vom folosi o oala termorezistenta in care adaugam dovleceii, zaharul, zeama de lamaie si jumatate din coaja de lamaie. Adaugam mirodeniile si lasam timp de 20 de minute circa ca dovleceii sa-si elibereze zeama datorita zaharului si sucului de lamaie, dupa care punem oala la foc mic si fierbem circa 40-45 de minute. Adaugam restul cojii de lamaie si ridicam focul la mediu si mai fierbem pana cand dulceata va deveni precum mierea. Atentie la fierbere pentru ca lasand foarte mult la foc dulceata, aceasta se va solidifica si nu o vom mai putea folosi cu usurinta, schimbandu-si si gustul. Sterilizam borcanele, adaugam dulceata in acestea, inchidem ermetic si intoarcem borcanele cu capul in jos timp de cateva minute pentru a se crea vacuum-ul, dupa care vom aseza borcanele intre paturi cel putin 1 zi pentru ca borcanele sa se raceasca in mod natural. Etichetam borcanele si le asezam pe rafturi in camara la intuneric.

Dulceata din dovlecei, ardei iute, ghimbir si Cognac

Ingrediente:

2 kg de dovlecei proaspati
700 gr zahar
2 ardei iuti rosii
10 frunze de busuioc rosu
½ lingurita pulbere de scortisoara
1 lingurita pulbere de ghimber
30 ml Cognac

Se prepara prin aceleasi modalitati ca si prima dulceata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu