vineri, 27 noiembrie 2015

Gulyàs aromat din fasole cu afumatura si galuscute



Si originea acestui preparat unguresc se pierde in negura vremurilor, in acele vremuri cand pastorii aveau trei preparate de baza in alimentatia lor inafara de branzeturi: gulyàs-ul clasic din carne si cartofi, paprikàs-ul din pui si gulyàs-ul din fasole uscata. De la zona la zona, de la familie la familie, acest preparat este diferit in mirodenii si ingrediente, insa cert este ca nu lipseste din meniul nici unei familii pe timp de iarna. Un gulyàs bun de calitate se prepara cu ciolan afumat si se asociaza cu indispensabilele si delicioasele galusti unguresti. Reteta mea este cea pe care o prepara bunica mea, care la randu-i a invatat-o de la mama si in caietul de retete pe care l-am mostenit este notat alaturi de reteta ‚’règi recept szerint’’adica ‚’dupa o reteta veche’’.
Este aromata si cremoasa, un deliciu de zile mari si pentru zilele reci de iarna.
Ingrediente:
300 gr fasole uscata ( fasole tarcata)
4 felii subtiri de slanina afumata
2 morcovi
1 radacina patrunjel
½ ardei gras verde
½ ardei gras rosu
4 catei de usturoi
2 cepe rosii mari
50 ml vin rosu sec
300 gr ciolan afumat
1 rosie
1 cartof dat pe razatoare
½  lingurita chimion
1 lingurita praf de chimion
1 lingurita paprika afumata dulce Pro Food
½ lingurita paprika afumata iute Pro Food
¼ lingurita piper negru proaspat macinat
¼ lingurita maiorana
1 legatura patrunjel tocat marunt
Sare
Ulei de floarea soarelui

Ingrediente pentru nokedli (galuste):
3 oua
Faina cat cuprinde
Sare

Ingrediente pentru rantas:
1 lingura de untura de casa
2 linguri rase de faina
1 lingurita de paprika dulce afumata Pro Food
Preparare:
Fasolea si ciolanul afumat le vom pune in apa rece cu o seara inainte de preparare.
Curatam, spalam si tocam marunt ceapa si usturoiul iar restul legumelor le taiem in cubulete mici, la fel si slanina afumata.
Intr-o cratita antiaderenta asezam cubuletele de slanina afumata si putin ulei de floarea soarelui si cand slanina incepe sa se topeasca, adaugam ceapa si usturoiul si le calim la capac timp de 5-6 minute. Adaugam apoi restul legumelor si cartoful dat pe razatoare. Separat intr-o oala vom pune la fiert fasolea si ciolanul pe care le vom fierbe la foc mic, tocmai din acest motiv gulyàs-ul va fierbe timp de circa 2 ore.
Cand legumele incep sa se caleasca, stingem cu vinul rosu si mai fierbem timp de 10 minute, dupa care adaugam legumele la fasole si adaugam mirodeniile, potrivim de sare si lasam sa fiarba. Cartoful se adauga acestui gulyàs pentru ca va ajuta ca acesta sa fie mai dens si mai cremos.
Intre timp pregatim galustele, dupa cum urmeaza: amestecam cele 3 oua cu sare si adaugam putin cate putin faina. Trebuie sa avem grija sa nu se formeze cocoloase. Adaugam atata faina incat sa obtinem o compozitie cremoasa si omogena precum compozitia pandișpan-ului, adica nu foarte tare. Punem la fiert intr-o oala, apa cu sare si cand aceasta da in clocot, rupem cu ajutorul unei lingurite mici galustele. Trebuie sa avem circa jumatate de lingurita din compozitie pentru o galuscuta. Continuam pana cand terminam compozitia si fierbem circa 10 minute dar este necesar sa le gustam pentru ca fiertura galuscutelor, depinde de calitatea fainii pe care o folosim. Cand vor fi fierte, le scurgem si le clatim cu apa rece.
Cand este gata gulyàs-ul, preparam rantasul, il adaugam in oala si mai fierbem circa 10 minute si dam la o parte de pe sursa de foc. Adaugam galuscutele si este gata de servit.
Putem sa o servim cu paine taraneasca alba sau fara paine pentru ca are galuscute, in functie de gusturile fiecaruia si bine inteles inainte de gulyàs, merge de minune un paharut de palinca!
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu