luni, 23 noiembrie 2015

Paprikas de pui fara smantana cu placinte aromate



Cu toate ca are o istorie gastronomica foarte veche, bucataria maghiara sub forma cunoscuta noua este datata de circa 200-250 de ani si cele mai cunoscute preparate cunoscute de catre iubitorii bucatariei unguresti sunt: gulyàs-ul, zeama de peste, sarmalele traditionale, paprikas-ul de pui, paprikas-ul de cartofi si gulyas-ul de fasole.In secolul al XIX-lea acest preparat a devenit cunoscut in randul pastorilor de la campie insa nu se stie exact cat de veche este reteta. 
Astazi va impartasesc o varianta a acestui preparat atat de indragit in toata lumea.
Ingrediente pentru 2 persoane:

2 copane de pui
2 cartofi de marime medie
4 cepe
½ ardei gras rosu
1 lingurita de paprika dulce
2 felii de bacon afumat
1 lingurita untura de porc
30 ml vin rosu sec
Sare

Ingrediente pentru placintele aromate:

300 gr faina
½ ceapa rosie
1 lingurita de chimen
Sare
1 lingurita ulei
1 plic drojdie uscata
150 ml apa calduta
Ingrediente pentru decorare:

1 morcov
Muguri de trifoi

Preparare:

Mai intai vom prepara aluatul pentru placinte, dupa cum urmeaza: asezam intr-un castron faina, varsam deasupra drojdia pe care o stingem cu un strop de otet, lasam circa 1 minut dupa care amestecam bine toate ingredientele si framantam pana cand obtinem un aluat omogen. Daca va fi nevoie mai adaugam putina apa calduta si acoperim cu un stergar curat de bucatarie.
Intre timp curatam, spalam si tocam marunt ceapa si ardeiul si le calim la foc mic in untura incalzita, dupa 2 minute adaugam si paprika ( boia de ardei dulce ) si calim la capac timp de circa 10 minute, dupa care stingem cu vin rosu. In timpul in care se caleste ceapa, spalam si uscam copanele si le infasuram in partea inferioara cu cate 1 felie de bacon afumat, pe care le fixam cu ajutorul scobitorilor, le potrivim de sare si le adaugam in cratita cu ceapa, adaugam putina apa, acoperim si fierbem la foc mic timp de circa 25 de minute.
Fierbem intre timp si cei doi cartofi in coaja. Curatam morovul si il feliem cu ajutorul unui curataor de legume si tot cu acesta, feliem morcovul in fasii subtiri pe lung. Incalzim intr-o craticioara apa si cand aceasta da in clocot, introducem fasiile de morcovi timp de 2-3 minute, dupa care le scoatem si le introducem intr-un vas cu apa foarte rece, eventual cu cuburi de gheata. Dupa cateva minute le scurgem, le uscam intr-un stergar si potrivim de sare.

Intindem aluatul de placinte si il decupam cu ajutorul a doua cutter pad-uri de marimi diferite, le prajim in ulei abundant, apoi le asezam pe hartie de bucatarie pentru a elimina surplusul de ulei si gata.Aceste placinte sunt delicioase si simple de realizat!

Si daca vrem sa prezentam altfel paprikasul de pui, in momentul in este gata, introducem sosul intr-un chopper de bucatarie si il mixam. Cu fasiile de morcov decoram cartofii, carora le taiat putin dintr-un capat pentru ca acestia sa stea pe farfurie si  decoram farfuriile. 
De aceasta data fara clasicul puré de cartofi si mai invitant ca aspect pana si pentru cei mici.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu