duminică, 22 noiembrie 2015

Supa de cartofi ungureasca cu tarhon si taietei secuiesti


Cu toate ca v-am obisnuit cu preparate de creatie, astazi va imparatasesc reteta unei supe pe care o iubesc nespus, unul dintre gusturile copilariei mele. Mi-o prepara bunica mea odata cu sosirea vremurilor reci si spre bucuria mea, la Toplita vremuri reci erau uneori si 6 luni din an ca doar de asta este cunoscut oraselul meu cel drag drept polul frigului. Un oras multicultural unde ca si obiceiuri gastronomice, gasim bucatarie ungureasca, romaneasca si evreiasca.

Bucuria era cu atat mai mare pentru noi copiii cu cat se sarbatorea orice de 3 ori iar unde nu erau familii mixte, erau prieteni care ii invitau si pe ceilalti, cu alte cuvinte era mai tot timpul sarbatoare. Originea taieteilor nu este din Toplita ci din Gheorgheni si este o reteta secuiasca. Acesti taietei se folosesc de obicei la supa Polyéka dar eu astazi am vrut sa ii prepar pentru supa mea si nu va ascund ca gustul este unul delicios.

Ingrediente pentru 4 persoane:

6 cartofi
2 felii de slanina afumata
1 ceapa rosie mare
50 ml vin rosu sec
2 morcovi
1 radacina patrunjel
15 ciuperci champignon rosé
1 lingurita paprika dulce afumata
2 linguri tarhon murat
2 linguri otet de la tarhon
100 ml smantana de gatit de 32%
Ulei din floarea soarelui
Sare
Ingrediente pentru taietei:
100 gr faina
1 ou
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
1 lingurita de untura de casa
Sare
Ulei pentru prajit

Ingrediente pentru rantas:

3 linguri de ulei de floarea soarelui
2 linguri rase de faina
1 lingurita de paprika dulce afumata

Preparare:

Curatam ceapa, legumele si le spalam. Ceapa o tocam marunt, morcovii si radacina de patrunjel le dam pe razatoare iar slanina o vom taia in cubulete, apoi le calim in ulei la foc mic. Cand vor deveni aurii, le stingem cu vinul rosu si adaugam lingurita de paprika afumata. Fierbem la capac timp de 10 minute, dupa care adaugam cartofii taiati in cuburi mici, ciupercile taiate in doua, potrivim de sare, adaugam tarhonul tocat marunt si otetul de la tarhon si 3 litri de apa. Fierbem la foc mic circa 35-40 de minute, depinde de cartofi. ( Trebuie neaparat gustata ).
In timp ce fierbe supa, preparam taieteii. Amestecam ingredientele, framantam bine, intindem foaia si cu ajutorul unui cerc metalic cu diametrul de 3 cm, taiem taieteii. Incalzim uleiul intr-o tigaie antiaderenta si frigem cercurile de taietel pe ambele parti, pana prind o culoare aurie. Le scoatem din tigaie cu ajutorul unei palete si le aseazam intr-un bol captusit de hartie de bucatarie pentru a permite ca uleiul sa se absoarba.

Cu toate ca de foarte multi ani nu mai prepar supele si ciorbele traditionale cu rantas, aceasta supa capata gustul ei adevarat doar cu rantasul. Incalzim uleiul, adaugam faina si paprika si frigem timp de cateva minute, amestecand încontinuu. Varsam rantasul direct in supa si amestecam bine. Fierbem 4-5 minute, adaugam smantana cu care mai fierbem 2 minute si supa este gata.
Taieteii ii adaugam in farfurie la servire.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu