luni, 16 noiembrie 2015

Ton la gratar cu pinzimonio si spaghette cu pesto din busuioc


Deja in antichitate, pinzimoniul era un obicei raspandit: un triumf al culorilor garantat de legumele care decorau cu perfectiune tavile. Probabil ca in trecut, rolul pinzimoniului era strict decorativ, prin urmare complet diferit de folosinta acestuia din zilele noastre. In cazul in care inca nu ati inteles despre ce anume vorbesc, pinzimoniul caruia nu i-am gasit o traducere corecta in limba romana este un sos compus dintr-un amestec de ulei extravirgin de masline, sare, piper negru, zeama de lamaie sau otet, patrunjel verde si usturoi si rolul sau este de a condimenta legumele crude taiate in fasii subtiri. 

In anumite tari, clasicul pinzimoniu il gasim intr-o formula imbogatita si mai gustoasa in care mixul de ulei, sare, piper este inlocuit cu maioneza sau sos din iaurt, amestecata cu patrunjel.Astazi acest sos delicios este folosit si la condimentarea pestelui sau a carnurilor la gratar, conferind acestora un gust delicios.Asadar dintr-un preparat folosit in trecut doar ca accesoriu decorativ, sosul a devenit un preparat apreciat in gastronomie.

Ingrediente pentru 2 persoane:
2 filé de ton a cate 150 gr Ocean Fish
Sare roz afumata

Ingrediente pentru pesto:
15 foi mari de busuioc
20 gr de Grana Padano sau Parmezan
15 gr de muguri de pin
Ulei extravirgin de masline

Ingrediente pentru pinzimonio:
1 catel de usturoi
1 lingura de patrunjel proaspat tocat marunt
Zeama de la ½ lamaie mica
Ulei extravirgin de masline

Cantitate spaghette pentru 2 persoane:
100 gr
Pentru decorare:
Boabe de piper rosu, pinzimoniu si muguri de trifoi.
Primul lucru pe care il vom prepara este pesto-ul din busuioc: punem toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si mixam pana cand obtinem o compozitie omogena. Cantitatea de ulei poate sa difere, tocmai din acest motov nu am scris o cantitate.La inceput punem mai putin ulei si in functie de rezultatul obtinut, mai adaugam sau nu ulei.
Prepararea pinzimoniului este foarte simpla. Se prepara numai cu ulei extravirgin de masline. Tocam patrunjelul marunt, la fel si usturoiul, asezam toate ingredientele intr-un bol mic de portelan sau sticla si batem energic pana cand obtinem o emulsie omogena. Putem sa il folosim cu patrunjelul si usturoiul sau putem sa il strecuram, asa cum l-am folosit eu de aceasta data.
Va trebui sa preparam pastele fainoase si tonul aproape in acelasi timp. Punem apa cu sare si un strop de ulei la fiert si cand apa da in clocot, aruncam spaghettele in aceasta. Cand ajungem la jumatatea timpului de fiert a pastelor, vom arunca pe gratar tonul.

Atentie: tonul nu avem voie sa il tinem pe gratar mai mult de 2 minute pe fiecare parte! 

Scurgem spaghettele, facem pe fiecare farfurie cate un cuib din acestea, deasupra asezam o lingurita de pesto proaspat, asezam cate o felie de ton pe farfurie si o stropim cu pinzimoniu strecurat. Decoram cu boabe de piper rosu si muguri de trifoi.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu