miercuri, 17 februarie 2016

Consomé cu funde din taietei cu parmezan, piper si paprika afumata


Consomé-ul este unul dintre preparatele care nu lipsesc la noi de pe masa de sarbatoare si asta cu toate ca sunt o rebela care schimba mereu meniurile. 
Este o supa concentrata si ‚’limpezita’’ cu nimic sau aproape nimic in ea la servire. 

Considerat un preparat elegant, tipic frantuzesc dar raspandit, iubit si consumat deja in toata lumea. Consomé-ul nu trebuie considerat un preparat de felul intai ci un aperitiv ( hors d’oeuvre), acesta fiind servit la pranzurile foarte elegante sau formale inaintea primului fel principal.
Traditia franceza ne invata ca pentru a prepara un bun consomé, incepem cu o supa obisnuita din oase si carne fiarta. Se recupereaza de la carne, toate partile grase si cartilajul obtinute odata cu dezosarea gainei si a claponului.Cu aceste ‚’resturi’’ de carne si cu adaosul de carne de vita se prepara in Franta consomé-ul, calculand circa 30 gr de carne procapite. 

Reteta este pentru 4 persoane.
Ingrediente pentru supa de baza:
1 os de vita cu maduva
Oase de la 1 gaina sau un clapon
Ingrediente pentru consomé:
Carne si grasime de la 1 gaina sau 1 clapon
3 litri de supa de baza
4 morcovi
1 radacina de patrunjel
100 gr radacina telina
1 catel usturoi roz
½ ardei rosu
10 boabe de piper negru
Sare mediteraneana cat este nevoie
Ingrediente pentru fundele de taietei:
1 ou / 2 persoane
Faina cat cuprinde
1 lingurita ulei extravirgin de masline
¼ lingurita sare
30 gr Parmezan ras
Piper negru proaspat macinat
Paprika afumata
Preparare:
Mai intai de toate, supa de baza trebuie degrasata si strecurata. La aceasta vom adauga bucatile de carne si de grasime si restul de ingrediente. In general, consomé-ul se fierbe circa 1 ora la foc mic si fara sa acoperim oala cu capac, dupa care se adauga doua albusuri de ou batute pentru al clarifica. Eu nu adaug albusurile, fierb consomé-ul circa 2 ore pana cand acesta va deveni foarte concentrat, cu un gust puternic, dupa care il filtrez cu ajutorul unei strecuratori in care voi pune si o bucata de tifon umed. Daca este nevoie, vom filtra preparatul nostru de  doua ori pentru a evita ca acesta sa contina impuritati. Nu uitati ca vom obtine un consomé perfect, numai printr-o fierbere foarte lenta si fara capac. Daca punem capac, consomé-ul nostru va deveni tulbure.
Consomé-ul se serveste intr-o ceasca speciala cu doua maneci laterale iar in cazul in care nu contine nimic, se bea direct din ceasca. In cazul in care contine taietei ca in reteta mea, alaturi de ceasca speciala, vom pune si lingura care va facilita consumul preparatului.
Vom prepara foaia de taietei si o intindem subtire, o taiem cu ajutorul rotitei zimtate in fasii de 3 cm latime si 8 cm lungime. Presaram fasiile cu Parmezan, piper negru proaspat macinat si paprika afumata. Indoim pe lung fasiile, fara sa le apasam si apoi facem o funda dar fara sa strangem. Trebuie sa fim foarte atenti la acest procedeu pentru a evita ca fundele de taietei sa nu se lipeasca pentru ca la fierbere vor ramane crude pe interior. Le fierbem exact inainte de servire in apa sarata cu un strop de ulei, timp de 7-8 minute. ( pe gustate )
Se serveste fierbinte! Eu il servesc cu piper multicolor pe care il macin proaspat deasupra fiecarei farfurii.
Cu toate ca este cunoscut ca preparat la marile curti din vremuri apuse, consomé-ul a intrat in istorie datorita faptului ca a fost servit in cadrul ultimei cine de pe vasul Titanic.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu