duminică, 28 februarie 2016

Foietaj cu miere de albine si creme ganache ciocolata si cafea cu Cognac



In bucatarie ne putem folosi fantezia dupa bunul plac dar mai ales cu mult curaj. Putem testa daca ne place sa ne ‘’jucam’’ cu gusturile, pana cand obtinem rezultatul dorit. 
De aceasta data am folosit reteta de foietaj cu miere de albine a bunicii mele  pentru a crea o noua prajitura si rezultatele sunt excelente. In locul cremei clasice pe care cred ca o cunosteam cu totii, am umplut foile cu doua creme ganache care se potrivesc de minune. 

Ingrediente pentru foietaj:

 500 gr faina
 50 gr unt
 1 ou
 3 linguri de miere de albine
 ½ linguriță de bicarbonat
 Un varf de cutit de sare 
Ingrediente pentru crema ganache de ciocolata:

 150 gr ciocolata fondanta
 200 ml frisca 

Ingrediente pentru crema ganache cu cafea si Cognac:

140 gr ciocolata fondanta
200 ml frisca
50 ml Cognac
6 lingurite cafea solubila ( ness caffe)

Ingrediente pentru glazura:

20 gr ciocolata fondanta
20 gr ciocolata alba
4 linguri de cacao amar
4 linguri de zahar
100 ml apa
Preparare:

Amestecam ingredientele pentru foietaj si adaugam atata lapte, incat sa fie un aluat omogen și ușor de lucrat.
Impartim aluatul în 5 parti egale, intindem foile si le coacem pe fundul unei tavi de 25 x 35 cm, unsa cu unt și presarata cu faina in cuptor preincalzit pana cand prind ușor culoare. Dupa ce am copt toate foile, le asezam pe stergare curate de bucatarie ca sa se raceasca.
Intre timp vom prepara cele doua creme ganache cu care vom umple foile.Procedeul este acelasi, singura diferenta fiind imgredientele. Montam frisca, o punem la rece si topim ciocolata la bain marie. Cand aceasta va fi topita, o amestecam putin cate putin cu frisca pana cand obtinem o crema omogena.

Crema ganache cu cafea si Cognac o preparam in felul urmator: montam frisca, topim ciocolata fondanta la bain marie, impreuna cu cafeaua si Cognacul. ( adaugam toate ingredientele la topit impreuna! ) Amestecam la sfarsit cu frisca, putin cate putin.
Asa cum ati putut observa aceste creme sunt usor de preparat, fiind un ganache in care nu se fierbe si frisca.

Preparam glazura in felul urmator: topim intr-o craticioara antiaderenta ingredientele si fierbem la foc mediu, pana cand obtinem o glazura de consistenta mierii de albine.
Umplem foile cu crema alternat iar deasupra picuram abundant cu glazura calda. Lasam prajitura pana a doua zi inainte de a o taia si vom taia in feliute dreptunghiulare, cu ajutorul unui cutit trecut prin apa fierbinte. 

Servim desertul cu un pahar de Cognac bun.
Aceasta reteta am publicat-o pentru prima oara pe platforma Hobby Chef. Va invit sa ma urmariti si aici: www.hobbychef.ro





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu